»

Naredite vodno hlajenje z glavo.

Overclockers.com - V času vse hitrejših in bolj električno požrešnih procesorjev in 3D kartic, se vse več ljudi odloča za vodna hlajenja. Ta so v primerjavi z zračnimi veliko bolj učinkovita in ponavadi tudi veliko tišja. Vendar ni vse tako lepo kot se sliši.

Vodno hlajeni sistemi imajo predvsem eno veliko pomanjklivost - veliko možnost okvare. V primerjavi z zračnim hlajenjem, je vodno hlajeni sistem veliko bolj obsežen in tudi bolj kompliciran, kar pa je samo še dodatna možnost da gre kaj narobe. Najbolj pogoste okvare vodnega hlajenja so nedelujoče črpalke, puščanje vode, nedelovanje ventilatorjev na radiatorju, zamašitev cevi ali bloka z raznimi tujki, nabiranje prahu na radiatorju, in še bi lahko naštevali. Vse te okvare pa lahko nakopljejo veliko...

12 komentarjev

Zrak proti vodi

HighTekPC - Hlajenje, eden od temeljev za navijanje, je izpostavljeno velikemu pritisku, saj je potrebno ohladiti veliko sproščene toplote, ki jo oddajajo procesorji. Na HighTek PC so spisali zanimiv članek, v katerem so primerjali dve metodi hlajenja, zelo razširjeno zračno ter vedno bolj prodirajoče vodno hlajenje, ki je za marsikoga še vedno eksotika. Obzorje si lahko razširite tukaj.

8 komentarjev

Vodno hlajenje napajlnika

Digital Explosion -

Elektrika in voda ne gresta najbolje skupaj, so me učili. In to dejstvo sem nekajkrat tudi eksperimentalno preveril (vse v imenu znanosti), a še vedno se najdejo ljudje, ki so pripravljeni narediti vse mogoče.

Na Digital Explosion so se tako odločili preizkusiti paket za vodno hlajenje napajalnika. Roko na srce, ideja ni tako kot neumna, kot morda izgleda na prvi pogled, saj ima marsikdo vse računalniške komponente razen prav napajlnika neslišno hlajenje (pasivno, vodno ...) in je dejstvo, da se edinole napajlnik dere, moteče. Če torej želite popolno tišino, klik!

7 komentarjev

Danger Denov blok na GF3

Pure OC - Na PureOC so se spravili v ekstremno hlajenje originalnega Geforcea3. Na procesor so pritrdili DangerDenov vodni blok, na pomnilnik pa namestili izjemno velika rebra. Kartici so tudi zvišali voltažo ter gledali, kakšne hitrosti bo kartica dosegla z zračnim hlajenjem, z vodnim hlajenjem ter z vodnim hlajenjem v kombinaciji z 80 W peltierovim elementom. Nad rezultati so bili osupli. 275 MHz frekvenca jedra pa ja ni tako slabo, mar ne?

2 komentarja

Vodno hlajenje v vsaki dom?

Overclockers Australia - Dejstvo je, da na svetu ne najdemo več procesorja (pustimo ob strani kalkulatorje in se osredotočimo na PC-je), ki nebi deloval brez pomoči hladilnih reber in močnega ventilatorja. Dejstvo je, da procesorji postajajo vse bolj zmogljivi in se zaradi tega posledično tudi bolj grejejo. Dejstvo je, da so le redki pripravljeni poslušati glasne ventilatorje, ki jih zahtevajo trenutno najzmogljivejši in najbolj požrešni procesorji in dejstvo je, da je za takšne uporabnike kot nalašč vodno hlajenje. Ravno vodno hlajenje pa je bila tema, ki so jo obdelali v dokaj zanimivem članku na Jiarne. Na kratko so opisali razlike med vodnim in zračnim hlajenjem, ter navedli nekaj pomembnih odlik in slabosti.
Ravno zaradi vse bolj zmogljivih procesorjev, ki se bodo vedno bolj segrevali (pri tem imata veliko vlogo ravno število tranzistorjev, ki se veča kot noro in takt procesorja/čipa), lahko pričakujemo, da bo zračno hlajenje počasi postajalo vse manj pomembno, vedno več pa bo raznih alternativnih...

3 komentarji

Koristni nasveti overclockerskega mojstra

Rizenet - Razni nasveti so večinoma namenjeni zelencem, ki še spoznavajo določeno področje računalništva, vendar pa kdaj pa kdaj utegnejo priti prav tudi mojstrom. Tokratni nasveti se bodo nanašali na vodno hlajenje; na Rizenetu se je neki tip odločil, da naredi manjšo raziskavo glede zračnega in vodnega hlajenja. Sicer je že na prvi pogled jasno, da tudi najboljši zračni hladilniki v primerjavi z vodnih hlajenjem popolnoma odpovejo, je pa vseeno lepo pogledati kakšna velika razlika nastane ob menjavi hlajenja. No, ker pa pri Rizenetu ne dvomijo, da je marsikateri napreden uporabnik na vodno hlajenje prešel iz zračnega, predlagajo, da svoj star hladilnik modificirate in ga nataknete na vodni blok. Če pa to ni mogoče, pa kupite kakšen 60 mm ventilatorček, ki bo pihal od strani. Čeprav taka rešitev na prvi pogled ne daje občutka učinkovitega delovanja, se kar dobro obnese, saj je procesorju pri idlanju temperatura padla za 3 stopinje C, pri poni obremenitvi pa je razlika že 5 stopinj C. Če...

0 komentarjev

Kako narediti vodno hlajenje

ProCooling - Ker je danes slo-tech očitno zelo coolersko naravnan, bom še jaz nekaj dodal. Na moji najljubši strani o vodnem hlajenju, ProCooling, so pripravili članek o vodnem hlajenju v celoti. Tukaj ne gre samo za test in primerjavo vodnega z zračnim hlajenjem, ampak tudi vodič, kako sami izdelati vodno hlajenje. Veliko tistih, ki imajo, ali pa še bodo imeli, vodno hlajenje procesorja, se ukvarja z vprašanjem, kako stabilno pritrditi vodni blok na matično ploščo. Tu je odgovor. Vodič pa se ukvarja ne samo z vodnim hlajenjem kot samim, ampak tudi preureditvijo ohišja za ta namen. Danes vam od vseh člankov najbolj priporočam tega. ...

4 komentarji