»

Nova Intelova čipovja

X-Bit Labs - Po neprepričljivemu i845 se je Intel pobral in od sedaj naprej izdeluje za procesorje Pentium4 same zanimive procesorske nabore. Toda to še ni nič v primerjavi s tem, kar nas čaka v prihodnosti. Intel bo namreč 7. oktobra (takrat bo AMD predstavil tudi Athlone s 333 MHz vodilom) izdal tri nove nabore - i845GE, i845GV in i845PE - ki bodo na matičnih ploščah uporabljeni že v istem mesecu.

i845PE in i845GE bosta po poročanju virov podpirala pomnilnik PC2700 DDR SDRAM, 533 MHz vodilo in Intelovo tehnologijo HyperThreading (tehnologija s katero se lahko en procesor predstavi kot dvoprocesorski sistem). i845PE bo tako posodobljena verzija i845E, i845GE pa posodobljena različica i845G.

HyperThreading naj bi podpiral tudi i845GV, ki bo zamenjal nabor i845GL in bo vseboval tudi grafični podsistem. i845GL ne vsebuje AGP-ja, vendar pa še vedno podpira 533 MHz vodilo.

Tisto pravo pa bo se bo pojavilo konec druge četrtine leta 2003, ko naj bi Intel izdal nabor s kodnim imenom Springdale. Nabor...

0 komentarjev

Epox predstavil ploščo s krmilnikom Serial ATA

The inquirer - Napovedi so napovedovale, da bomo prve plošče s krmilniki Serial ATA ugledali šele jeseni, vendar pa jih bomo očitno deležni še v tem mesecu. Epox je namreč predstavil EP-8K5A2, ki bazira na čipovju KT333 in podpira naprave USB 2.0 ter ima vgrajeno LAN kartico. Poleg tega se lahko Epoxov izdelek pohvali tudi s tremi režami za pomnilnik PC2700 DDR SDRAM, šestimi PCI režami, 1 AGP 4x režo, solidnim šestkanalnim zvočnim čipom, značilnim debug ekrančkom in dvema IDE priključkoma. Epox obenem še dodaja, da bo plošča namenjena zahtevnim uporabnikom, saj bo bojda ena izmed najbolj prijaznih navijanju in najbolj stabilnih. Bojda bo ponujala tudi RAID. Več o njej si preberite tukaj.

0 komentarjev

GA-7VRXP

Tweak Town - S predstavitvijo Viinega nabora KT333, ki končno ponuja ATA-133, podporo pomnilniku PC2700 DDR SDRAM in še nekaj dobrot, so se pojavile številne matične plošče, ki ciljajo na OEM ali na bolj prestižni overclockerski trg. Med ploščami, ki spadajo na slednje področje smo lahko že dalj časa opazovali Epoxove primerke, sedaj pa se je matičnim ploščam na KT333 čipovju pridružil še Gigabyte s svojo ploščo GA-7VRXP. To ploščo so opisali na znani strani Tweak Town in niso si mogli kaj, da je nebi opisali s samimi presežniki. Seveda upravičeno, saj se je Gigabyte iz dokaj neznanega proizvajalca s predstavitvijo AMD-jevih procesorjev spremenil v velikana na področju matičnih plošč. Test je napisan zanimivo in ni razvlečen, poleg tega pa boste iz njega izvedeli marsikatero zanimivost o tej izjemni plošči. Priporočeno branje.

0 komentarjev

Še več SIS-ovih novosti

Ace's Hardware - Poleg grafičnega čipa, ki obeta veliko, so SIS-ovci na CeBitu predstavili tudi njihov dolgo napovedovani procesor SIS550, ki naj bi zadovoljil predvsem potrošnike, ki jih ne zanima hitrost, ampak cena. Da je SIS550 manj zmogljiv primerek, ki se niti v sanjah ne bo kosal s težkokategorniki a la Athlon XP in Pentium4, lahko vidimo že iz samih specifikacij. Čip je zasnovan na arhitekturi x86 in je zgrajen na podlagi Risovega čipa mP6 (kot zanimivost naj povem, da je Rise dolgo časa nazaj napovedoval, da s svojimi procesorji namerava vstopiti v boj z Intelovimi Celeroni in AMD-jevimi K6-kami, vendar dlje od napovedi niso prišli). V procesorju bo še PC133 SDRAM krmilnik, ki bo lahko podprl do 1 GB pomnilnika, DirectX 8.0 kompatibilna grafična kartica, spodobna zvočna kartica in še nekaj manjših dodatkov, ki jih lahko pričakujemo od visokointegriranega čipa.
Poleg procesorja SIS550 je zanimiv tudi nov nabor SiS655, ki bo namenjen procesorjem Pentium4. Čip bo kar precejšen tekmec...

0 komentarjev

SIS je pohitril svoj SIS645

X-Bit Labs - SIS je podjetje, ki ni nikoli hotelo izstopati iz povprečja - vsaj po izjavah za javnost. Podjetje se je izogibalo spektakularnih napovedi in nikoli ni naredilo takega džumbusa, kot ga je VIA s svojim P4X266. Tako nas je pred kratkim povsem nepričakovano presenetila novica o tem, da je SIS pohitril nabor SIS645. Novi SIS645 se od starega ne loči po ničemer drugem, kot po majhnem indeksu A2 in večji hitrosti, seveda. O njem pa se ni vedelo vse do tedaj, ko je Soltek najavil, da bo izdeloval plošče SL-85DRS na izboljšanem primerku prej omenjenega čipovja.
Če upoštevamo dejstvo, da je bila stara različica čipovja izjemno hitra (še posebej v navezi s pomnilnikom PC2700 DDR SDRAM), potem je jasno, da je SIS naredil še en ne tako majhen korak k popolnosti.

0 komentarjev

PC2700 RAM-i prihajajo

Overclockers Australia - Nobena svar v svetu računalništva ne uspe brez podpore in tako je bilo tudi pri pomnilniku. Že dalj časa so bili proizvajalci praktično pirpravljeni na izdajo najnovejšega PC2700 DDR pomnilnika, vendar so čakali samo še na podporo proizvjajalcev naborov. Najprej se je odzval SIS s svojim čipovjem 645, kasneje pa še ALi z Magikom 1 revizije C. Ostali proizvajalci podporo šele načrtujejo. Žalostno dejstvo je, da najbolj razširjene plošče s čipovji VIA KT266A in AMD-760 ne podpirajo frekvec višjih kot 266 MHz. Vsaj ne po uradnih specifikacijah. Ali to pomeni, da je PC2700 DDR SDRAM v slednjih ploščah neporaben? Odgovor so iskali na Overclockers Australia, kjer so testirali TwinMOS-ov PC2700 DDR SDRAM pomnilnik na Epoxovi 8KHA+ plošči z naborom KT266A, ki slovi po izredni prepustnosti. Preizkusili so, kako se pomnilnik obnaša pri navijanju in ga primerjali s sorodnim TwinMOS-om, ki ja pa je deloval po specifikacijah PC2100 in je uporabljal Nanyine čipe. In kakšni so rezultati? Kljub...

0 komentarjev

PC2700 DDR SDRAM na voljo v začetku leta 2002

X-Bit Labs - Sodeč po novicah na X-bit labsih, se nam v zgodnjem začetku leta 2002 obeta nov PC2700 DDR SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 166 MHz (333 MHz). Prihajajoči RAM sta že podprla SiS in NVIDIA v svojih bodočih Pentium 4 in Athlon chipsetih, ki jih bomo ugledali v prvi četrtini leta 2002. PC2700 DDR SDRAM, bo izdelan v novi 0.13 mikronski tehnologiji, ki bo izdelovalcem rama zvečala prihodke in omogočala višje frekvence. Poleg novega načina izdelovanja, pa proizvajalci rama načrtujejo tudi spremembo pakiranja samih čipov (prehod iz TSOP na FBGA).

0 komentarjev