»

Maxtor napada prenosni trg

The Register - Podjetje Maxtor je eno izmed tistih podjetij, ki so se pred časom z zadnjimi močmi izognili ne preveč lepi usodi in danes doživljajo zlato dobo svojega poslovanja. Da podjetju gre izjemno dobro, lahko opazimo po tem, da že kar nekaj časa narekujejo razvoj diskov in drugim vsiljujejo, s kakšnim standardom se bo podatke prenašalo v prihodnosti. Podjetje pa bo očitno postalo zakon tudi na tržišču prenosnih pomnilniških rešitev, saj vse bolj rinejo v zelje Iomegi, ki je poznana po svojih enotah ZIP. Pred kratkim so predstavili disk z imenom Personal Storage 3000LE USB 2.0, ki se lahko pohvali s kar 120 GB prostora, vmesnikom USB 2.0 in ne ravno ugodno ceno 300 $ (no ja, za manj premožne še vedno ostane 40 GB model ;)). Disk je namenjen tistim uporabnikom, ki veliko menjajo datoteke s sosedom, vendar pa so še "presmrkavi", da bi lahko odprli računalnik . Hec.

0 komentarjev

Test Maxtorjevega diska

X-Bit Labs - Maxtor je eno izmed podjetij, ki bi lahko končalo v stečaju ali pa bi ga za drobiž kupil kakšen drug proizvajalec. Znano je namreč, da je imel Maxtor v preteklosti kar precejšnje težave in samo Hyundaiu se lahko zahvali, da so se obdržali v svojem poslu. No, največja ironija (če se spomnimo na preteklost) je, da je danes Maxotor eno izmed največjih podjetij, ki narekuje nove standarde in ki je z nakupom Quantuma pridobilo ogromno. Številni ga poznate po vsiljevanju standarda ATA/133, ki je po mnenju mnogih nateg, vendar pa je glede na dejstvo, da je združljiv z vsemi ATA standardi za nazaj čisto vseeno, če ga vaš disk vsebuje ali ne. Tisti, ki podjetja še niste spoznali, ga boste kmalu, ko boste naleteli na teste njihovega najnovejšega diska D740X-6L, ki utegne postati novi "IBM" med diski. Disk je originalno zasnoval Quantum, vendar ga nikoli ni uspel izdati, saj ga je še med končnim postopkom razvoja presenetil Maxtor s svojo napovedjo o nakupu celotnega podjetja. Disku se kar...

1 komentar

ATA133 v praksi

X-Bit Labs - Naveza Maxtor-Quantum se očigledno obnese, saj lahko na x-bit labs testu občudujemo prvi ATA-133 proizvod. Disk je razvil Quantum in ga dal Maxtorju v proizvodnjo ter prodajo. Kakšne prednosti ponuja pred "navadnimi" ATA100 diski? Bore majhne, saj so razlike že v teoriji tako majhne, da se v praksi to res skoraj nič ne pozna. Po mojem mnenju je edini faktor pridobitve na hitrosti le to, da je inženirjem uspelo stlačiti 40 GB podatkov na eno samo ploščo.

4 komentarji

ATA133 na ABIT matičnih ploščah

X-Bit Labs - Marsikdo je bojkotiral nov ATA 133 standard, saj so mnogi menja, da gre preprosto nateg, saj je med ATA 100 in ATA 133 enostavno premajhna razlika. No, roko na srce velike razlike ni bilo opaziti že med ATA 66 in ATA 100 diski, vendar pa proizvajalci raznih naborov in krmilnikov vseeno nimajo veliko za izgubiti tudi če podprejo ATA133, saj je le-ta združljiva z vsemi standardi za nazaj. No, Intel kljub temu vztraja, da v standardu ATA133 ni prihodnosti, prav tako pa se je za podoben korak odločil tudi Seagate, ki bo raje počakal na standard SerialATA. Kaj pa mi uporabniki? Če hočete uživati v najnovejšem standardu, si boste morali kupiti poseben krmilnik na PCI vodilu, ali pa kupiti novejšo ploščo nekaterih proizvajalcev, na katere že tradicionalno vgrajujejo krmilnike drugih podjetij, kot so npr. HighPoint in Promise. Ena izmed prvih proizvajalcev, ki sta podprla ATA133 sta bila SOYO in Iwill, za podoben korak pa so se sedaj odločili tudi pri ABIT-u, kjer so ugotovili, da z novim...

1 komentar

Prvi ATA-133 diski

Slo-Tech - Prav tako se za to novico zahvaljujem Daretu:

Maxtor je predstavil enega prvih ATA-133 diskov in sicer DiamondMax Plus D740X ki ima kar 80GB prostora, vrti pa se seveda pri 7200 obratov na minuto. Za delovanje diska potrebujemo se novi disk kontroler ki podpira ATA-133 (vendar disk lepo deluje tudi na ATA 33/66/100 :) - by slycer). Zraven dobimo Promise Ultra133 TX2 krmilnik. Test diska najdete tukaj.

0 komentarjev

Promise UATA 133

X-Bit Labs - Po svojih kontrolerjih znano podjejte Promise je izdalo nov kontroler, ki podpira nov standard ATA 133, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo 133 megabajtov na sekundo. Resda sta trenutno na tržišču le dva diska, ki ta standard podpirata, a jih bo kmalu več. Novi standard z novimi diski bo gotovo primeren za izdelvo poceni ATA RAID polj. . Več detajlov najdete tukaj.

4 komentarji

3GIO FAQ

Intel - Kot vsa podjetja, ki izumijo precej obetajočo tehnologijo, se je tudi Intel odločil, da bo ljudstvu izdal malce več informacij o prihajajočem vodilu prihodnosti, imenovanem 3GIO. Intel je izdal FAQ, v katerem si lahko preberete odgovore na pogosto zastavljena vprašanja, poleg tega pa Intel poseduje še nekaj zanimivosti okrog 3GIO-ta. Sicer je res, da smo o tem standardu na veliko poročali v preteklosti, vendar so bili to samo delčki mozaika, katerega celoto si lahko preberete/ogledate prav na Intelovi strani.

0 komentarjev

HighPoint predstavlja nove produkte

X-Bit Labs - HighPoint, podjetje ki ga poznamo po priljubljenih (in težavnih) ATA/RAID krmilnikih, je najavilo nove krmilniške čipe. Ti so seveda zasnovani za podporo novem ATA standardu, ATA133. Po prvem ATA133/RAID krmilniškem čipu je danes v javnost pricurljala novica o novem z imenom HPT374. Od svojega bratca in vseh predhodnikov se razlikuje predvsem po tem, da namesto dveh ima kar štiri dodatne IDE kanale (kar pomeni dodatnih 8 IDE naprav). Po tem lahko sklepamo, da je HPT374 namenjen predvsem vgradnji v zunanje/kartične krmilnike, saj si je težko predstavljati proizvajalca matičnih plošč, ki bi poskušal na že tako prenatrpan PCB vgrajevat ta čip in štiri dodatne IDE kanale. Na žalost pa RAID del krmilnika še vedno ostaja nespremenjen, kar pomeni da podpira le RAID 0, RIAD 1 in RAID 0+1 konfiguracije.
Podpora HighPointa in ostalih podpobnih proizvajalcev je za Maxtor (kot pobudnika novega standarda) in ATA133 zelo pomembna. Prvič do sedaj je namreč tabor proizvajalcev veznih čipovij za...

0 komentarjev

ATA 133

več strani - Kot veste, sem bil odsotem par dni. Tako da ne vem natančno, kako pozorno smo na Slo-Techu spremljali rojstvo novega ATA standarda. Ne glede na to če smo ali ne, bom naredil kratko obnovo.
Pred nekaj dnevi je Maxor objavil podporo novemu ATA standardu. Tokrat gre za ATA133, ki, kot to pove že ime, lahko teoretično doseže prenose hitrosti do 133 MB/s. Maxor je največji proizvajalec trdih diskov na svetu (še posebej po tem, ko je kupil Quantum), tako da njegova "beseda" kar nekaj velja.
Ali pa tudi ne? Veliko podjetiji je že odklonilo ta nov standard. Res je sicer, da je ATA standardu že pošteno odklenkalo in ga tudi nekaj višja vrekvenca delovanja ne more rešiti, ampak nič ne stane, če nocejšp tehnologijo pač implementiraš v svoj novi izdelek. Intel je tako že zavrnil uporabo ATA133, ker da mu ATA100 poplnoma zadostuje da prihoda njegovega SerialATA standarda. Seagate se je tudi odrekel ATA133 standardu z istim obrazložilom kot Intel; raje bo počakal na SerialATA. Le VIA in SiS sta...

3 komentarji