»

Skrivni iPod, ki ga je razvila ameriška vlada

Slo-Tech - Če gre verjeti Davidu Shayerju, ki je bil kot inženir pri Applu zaposlen 18 let, je ameriška vlada pred 15 leti z Applovo pomočjo sestavila lasten iPod, ki je bil navzven identičen pravemu, le da je imel dodane neznane funkcije za beleženje. Applov iPod sega v leto 2001, ko se je Shayer tudi zaposlil v podjetju, skrivni projekt pa v leto 2005. Tedaj je Shayer od šefa svojega šefa izvedel, da mora pomagati pri skrivnem projektu, o katerem vedo le štiri osebe v Applu.

Projekt je izvajalo ameriško ministrstvo za energetiko, kamor sodi tudi jedrska tehnologija. Poslali so dva inženirja (uradno iz podjetja Bechtel), ki sta vsak dan vestno prihajala v Apple v odmerjeno pisarno, kjer sta pripravljala poseben iPod. To je v glavnem vključevalo spreminjanje izvorne kode, čeprav je imel končni izdelek dodano tudi novo strojno opremo. Shayer ni nikoli izvedel, kaj se je gradilo niti kam je končni izdelek odpotoval. Glede na videno sumi, da so ustvarili nevpadljiv Geigerjev števec, ki je...

5 komentarjev

Po devetih letih padla tožba zoper Apple zaradi DRM

Slo-Tech - Po devetih letih je proces zoper Apple zaradi domnevnega kršenja protimonopolne zakonodaje z iTunes 7.0 pri koncu. Porota je v vsega nekaj urah odločila, da je Apple ravnal zakonito in ni kratil pravic potrošnikov. Tožniki so že napovedali pritožbo.

Primer sega v leto 2005, do danes pa je doživel že precej sprememb. Vmes so celo izgubili tožnike, a so potem našli prizadete kupce, ki so bili domnevno oškodovani in so bili primerni za nadaljevanje postopka. Tožba se je namreč nanašala na prve iPode, ki so bili naprodaj v letih 2006-2009, zato je bilo treba najti tožnika, ki je tedaj kupil omenjeni izdelek in je lahko to dokazal. V prvi inačici tožbe so Applu očitali, da ni želel licencirati FairPlaya (DRM)...

0 komentarjev

Tudi oblika iPhone 4 je zdaj patentirana, bela različica spet pred kamero

Skica oblike iz patenta

vir: engadget
engadget - Medtem ko so si bili prvi trije iPhoni, sploh iPhone 3G in 3GS, po obliki na moč podobni ter so v primeru slednjih dveh že patentirani, je iPhone 4 dobil nekoliko spremenjeno obliko. Pri Applu so se namesto za zaobljeno zadnjo stranico odločili za oglat aluminijast okvir z zaobljenimi najkrajšimi robovi, kjer je okvir neslavno uporabljen tudi za anteno. Sprednjo in zadnjo stranico pokrivata popolnoma ravni stekleni ploščici, kjer ima le sprednja izreza za zvočnik in en sam gumb, ki se nahaja na napravah z iOS. Tudi to obliko so pri Applu patentirali, ta patent pa jim je ameriška patentna pisarna (USPTO) zdaj odobrila.

Patent za iPhone 4 oz. za ornamentalno zasnovo elektronske naprave z grafičnim vmesnikom ni edini, ki so ga pri Applu...

30 komentarjev

Apple prenovil iPode

engadget - Napovedana Applova glasbena prireditev se je pravkar zaključila ter prinesla obilico novosti. V tem delu se bomo osredotočili prav na glasbeni del teh novosti, torej na nove iPode in novo različico iTunes.
Prenovljeni so vsi iPodi (Shuffle, Nano, Touch), razen dobrega starega klasičnega, ki je edini še vedno zelo podoben prvotni zasnovi iz daljnega leta 2001. Podobnost sicer vidimo tudi v četrti generaciji Shuffla, saj so se po tretji generaciji na samo ohišje vrnili gumbi za prekinitev oz. nadaljevanje predvajanje glasbe ter preskok na skladbo naprej oz. nazaj, poleg gumbov za spreminjanje glasnosti. Na tretji generaciji Shuffla so se gumbi za upravljanje s skladbami nahajali na slušalkah, kar je pomenilo, da je v preteklosti najmanjši in najcenejši iPod zahteval posebno izvedbo le-teh. Pri novem bo na voljo 5 barv, baterija bo zadoščala za do 15 ur poslušanja glasbe, dvogigabajtna različica pa bo v ZDA stala 49 ameriških dolarjev.
Nano je bil sicer po velikosti do sedaj...

37 komentarjev

Applov tablični multipraktik jeseni?

Slashdot - Govorice o Applovih prihajajočih izdelkih se sicer hitro porajajo in tudi odhajajo, a če gre verjeti TechCrunchu, so jim trije neodvisni viri blizu Appla potrdili, da Apple razvija iPod z večjim zaslonom - Tablet PC. Novinci s sedem- do devetpalčnimi zasloni naj bi javnost dosegli jeseni letos, medtem ko naj bi se Apple že dogovarjal z azijskimi OEM-i o masovni proizvodnji. Z večjimi tabličnimi računalniki naj bi bil Apple eksperimentiral že več let, a se nekako niso mogli otresti strahu, da javnosti končni izdelek ne bo všeč. Spremembo bojda prinaša App Store, kjer je na tone programov, ki bodo kot nalašč za večje zaslone. Novi izdelek naj bi tako imel Apple OS X, brezžični dostop do iTunes za glasbo in filme, podporo 3G za povezavo z iPhonom in dostop do App Store, uporaben pa bo za vse razen telefoniranja. O ceni za zdaj le špekulacija od 600 do 700 dolarjev.

19 komentarjev

Mac World Expo 2005 v San Franciscu

Mac mini

vir: Apple
Slo-Tech - Že več dni so srca oboževalcev, kalifornijskega podjetja Apple trepetala v pričakovanju največjega dogodka v letošnjem letu, Mac World Expa 2005, ki se dogaja ta teden v San Franciscu, saj je definitivno raj za vse oboževalce jabolčnih računalnikov. Še posebej pa je znana vsakoletna predstavitev novosti iz jabolčnega sveta, ki jo vodi capo podjetja Apple, Steve Jobs.

Že več tednov pred samim dogotdkom se je začelo po različnih internetnih straneh sušljati o vseh novostih, ki jih je Apple pripravljal za predstavitev na današnjem dogodku. Sledile so burne razprave na forumih (tudi na Slo-Tech-ovemu forumu se je odvijala debata o tem), sledile so tožbe iz strani Applea, še več govoric in potem je končno...

62 komentarjev