»

Navijanje Ryzen Threadripperjev 7000 uniči varovalko

Slo-Tech - Ta teden je na internetu završalo ob objavi posnetka zaslona iz BIOS-a, ki uporabnika obvesti, da bo navijanje procesorja AMD Ryzen Threadripper 7000 uničilo garancijo. AMD je sicer hitro pojasnjeval, da to ne drži, a je hkrati potrdil, da se navijanje procesorja neizbrisljivo vtisne vanj. Procesorji Ryzen Threadripper Pro 7000 (Storm Peak) in 7000 (brez Pro) imajo vgrajene varovalke, ki ob navijanju pregorijo. AMD bo torej vedel, da je bil procesor navit.

Ob tem sicer AMD miri, da so nekrite le poškodbe, ki nastanejo zaradi navijanja. Če je procesor poškodovan ali uničen iz drugih razlogov, četudi je bil navit, to ne bo vplivalo na priznanje garancije. Seveda pa ne razkrivajo, kako se odločijo, ali je procesor poškodovan zaradi navijanja ali ne. A trenutno ni zaslediti primerov, ko bi kupcem odrekali garancijo zaradi navijanja, torej se zdi AMD zelo spravljiv.

Razlog za grozeče napise v BIOS-u so proizvajalci matičnhi plošč, ki so uradno AMD-jeve opozorilo (Precision Boost...

16 komentarjev

AMD najavil procesorje Threadripper 7000

vir: AMD
AMD - Pri AMDju bodo prihodnji mesec po več kot letu dni popolnili aktualno serijo procesorjev na arhitekturi Zen 4, z lansiranjem izdelkov Threadripper 7000 za delovne postaje. Z njimi se po štirih letih vrača delitev na veji Threadripper in Threadripper Pro.

Konec lanskega septembra so prispeli prvi procesorji Ryzen 7000; vmes smo čipe na arhitekturi Zen 4 videli še za prenosnike in strežnike (v več različicah), 21. novembra pa bo linija naposled docela popolnjena, saj na ta datum prispejo še threadripperji 7000, torej procesorji na tehnični osnovi strežniških epycov, ki pa so namenjeni delovnim postajam in najbolj zanesenjaškim uporabnikom, ki so pripravljeni za takšne izdelke pljuniti več tisoč evrov. Prvi podatek, ki skoči v oči, je vnovična delitev na podseriji Threadripper in Threadripper Pro (WX), ki smo jo videli leta 2019 v generaciji 3000, medtem ko je družina 5000 ni poznala. Izdelki Pro so namenjeni profesionalnim delovnim postajam, se pravi inženirjem načrtovalcem, 3D...

26 komentarjev

AMD je najavil Threadripperje Pro za delovne postaje

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so naznanili posebne različice mnogojedrnih procesorjev Ryzen Threadripper, s pripono Pro, ki označuje izdelke za močnejše delovne postaje. V prosti prodaji ne bodo dosegljivi, računalniki z njimi pa prispejo septembra.

Pod značko Ryzen (Mobile) Pro AMD prodaja izdelke, namenjene delovnim postajam, kar v praksi pomeni predvsem podporo pomnilniku ECC, višje varnostne standarde in kopico dodatnih storitev vzdrževanja ter svetovanja. Threadripperji, AMDjeve mnogojedrne procesorske pošasti, stojijo nekje na meji med čipi za zmogljive zanesenjaške mašine in pa tistimi za delovne postaje. Kdor je za svoj posel želel dobrote platform za višji, korporativni del trga, je nato običajno stopil še malo višje in si omislil strežniške CPUje EPYC, zato Threadripperjev Pro doslej še nismo videli. To pa se bo kmalu spremenilo, kajti podjetje je očitno presodilo, da obstaja dovolj velika tržna niša v segmentu, ki si želi zmogljivejše delovne postaje, zasnovane na matičnih ploščah z enim...

18 komentarjev

AMD za prihodnje leto napovedal 64-jedrni Threadripper 3990X

Slo-Tech - V podjetju so potrdili govorice, da bo v letu 2020 na trg prišel Threadripper 3990X, njihov doslej najzmogljivejši procesor namenjen osebnim računalnikom in delovnim postajam. AMD s tem nadaljuje jurišanje na Intel, ki se je v zadnjem letu moral (spet enkrat) navaditi na močnega konkurenta. Kljub temu pa pri AMD ostajajo skrivnostni glede ključnih detajlov. Znano je, da bo procesor imel 64 jeder, ki bodo povezana v osem jedrnih gruč (chiplets) in da bo zmogel procesirati 128 niti, opremljen bo z 288 MB medpomnilnika, za delovanje pa bo rabil 280 W.

Ni pa denimo znano, kakšna bodo pomnilniška vodila; glede na to, da temelji na strežniškem čipu EPYC 7742 bi utegnil imeti 8-kanalov s 128 stezami, po drugih informacijah pa pol manj, pač kot njegova predhodnika, Threadripperja 3960X in 3970X. Druga neznanka je podnožje, ki bi utegnilo nekaj povsem novega, pa drugih ugibanjih pa Epycov SP3 ali pa spet enako, kot ga imata predhodnika 3960X/3970X, torej Socket sTRX4.

Poleg frekvence...

15 komentarjev

Novi Xeoni W na HEDT podnožju

AnandTech - Kmalu za novo serijo procesorjev Core X so pri Intelu najavili še drugi del HEDT repertoarja, Xeone W na arhitekturi Cascade Lake.

Pod znamko Xeon W v Intelu pospravljajo zmogljivejše procesorje za delovne postaje. Enako kot CPUji Core X so napravljeni na strežniških arhitekturah, a se od slednjih razlikujejo v podpori pomnilniku ECC in njegovi večji količini ter množici bonbončkov, kot so funkcije RAS in vPro. Letošnjega junija je podjetje lansiralo serijo Xeon W-3200, ki je bila prva namenjena strežniškim podnožjem LGA3647, kar je omogočilo večje število jeder (28), pomnilniških kanalov (6) in stez PCIe (64). S tem se je razlikovala od preteklih Xeonov W-2000, ki smo jih vlagali v klasična podnožja HEDT, in takrat še ni bilo povsem jasno, ali in v kakšni maniri bomo takšne Xeone W še videli.

Očitno je šlo pri tritisočkah zgolj za razvejitev linije, kajti s Xeoni W-2200 bodo novembra naprej peljali tudi različice na podnožju LGA2066. Ob tem velja poudariti, da kljub enaki...

2 komentarja

Cascade Lake-X, Intelov odgovor na Threadripperje

AnandTech - Intel je najavil linijo "ekstremnih" procesorjev za zanesenjaški razred na arhitekturi Cascade Lake-X. Osrednji podatek pa tokrat niso tehnične podrobnosti, temveč cena, ki bo glede na obstoječo serijo Skylake-X skorajda prepolovljena!

Za segment najzahtevnejših domačih uporabnikov (high-end desktop - HEDT), predvsem pa za tiste, ki so pripravljeni vreči veliko bankovcev v ekran, imajo pri Intelu linijo procesorjev, ki so jo svojčas imenovali "extreme", od Skylaka dalje pa se je bolj drži naziv Core X. Ker ti čipi izhajajo iz strežniških Xeonov, je njihovo izhajanje ločeno od običajnih CPUjev Core in je tokrat najavljena družina napravljena na osnovi spomladi splovljene strežniške arhitekture Cascade Lake. Skladno s tem nosi ime Cascade Lake-X, izdelki pa nalepko Core i9-109xxX(E). Zaenkrat so najavili štiri čipe, in sicer 10, 12, 14 ter 18-jedrnika. Kakor so strežniške izvedenke zgolj optimizacije predhodnikov, tudi tile novinci ne nosijo prelomnih, temveč bolj kozmetične...

28 komentarjev

AMD uradno izdal 32-jedrni procesor Ryzen Threadripper

Slo-Tech - AMD je uradno predstavil novo generacijo procesorjev Ryzen Threadripper, ki so namenjeni uporabnikom, ki potrebujejo veliko jeder in računske moči. Na vrhu razpredelnice najdemo Threadripper 2990WX, ki ima 32 jeder (64 niti), osnovno frekvenco 3,0 GHz, Turbo do 4,2 GHz in stane 1800 dolarjev. Komur je to preveč, najde tudi cenejše predstavnike. Threadripper 2970WX ima 24 jeder in stane 1300 dolarjev, Threadripper 2950X in 1950X imata 16 jeder in osnovno frekvenco 3,5 oziroma 3,4 GHz, kar stane 1000 ali 900 dolarjev. Najšibkejša predstavnika Threadripper 2920X in 1920X za 650 oziroma 800 dolarjev imata le 12 jeder. Vsi procesorji so zgrajeni v 12-nm litografiji Zen+. Najmočnejši procesor bo na voljo prihodnji teden, ostali pa konec meseca ali...

15 komentarjev

Odkritih 13 kritičnih ranljivosti AMD Ryzen in EPYC procesorjev

Slo-Tech - Raziskovalci pri CTS so pri Ryzen (Ryzen Pro, Ryzen Mobile) in EPYC seriji odkrili kar 13 kritičnih ranljivosti (podobno kot pri preteklem Spectre/Meltdown), na katere so občutljivi vsi njihovi procesorji. Napadalcu omogočajo instalacijo zlonamerne kode v čip in celo popoln dostop do sistema in občutljivih podatkov.

Varnostne luknje so odkrili raziskovalci izraelskega CTS-lab, na novo odkrite ranljivosti pa omogočijo obhod tehnologije Secure Encrypted Virtualization in Microsoft Windows Credential Guard ter krajo občutljivih informacij.Odkrili so tudi dvoje zadnjih vrat, ki omogočata namestitev zlonamerne kode znotraj procesorja. Vse ranljivosti se nahajajo...

108 komentarjev