»

Kitajska je zaokrožila svoj sistem satelitske navigacije BeiDou

BBC - Kitajska je z današnjo izstrelitvijo rakete Chang Zheng-3B/G2 (Y68) in utirjanjem še zadnjega satelita od skupaj 35 končala gradnjo zadnje, tretje faze navigacijskega sistema BeiDou-3.
Izstrelitev bi morala potekati že prejšnji teden, a so jo zaradi zadnji hip najdenih pomanjkljivosti preložiti. Naložba je stala okroglih deset milijard evrov, tekla pa je vse od preloma tisočletja.

Tudi zadnji satelit je v orbito potoval na vozilu DFH-3B, njegovi ključni sistemi pa so antena s faznim zamikom za navigacijo, laserski retroreflektor in potisni motor za finalno fazo utirjanja, kar skupaj nanese 4,6 tone vzletne teže.

S končanjem naložbe je Kitajska zmanjšala svojo odvisnost od konkurenčnih sistemov, denimo ruskega Glonassa, ameriškega GPS in evropskega Galilea in se še dodatno utrdila kot globalna vesoljska velesila. Bo pa sedanja generacija podlaga in jedro novega, lažje dostopnega in z drugimi funkcionalnostmi kot so komunikacije, vremenski podatki, geografsko mapiranje...

12 komentarjev

Kitajska satelitska navigacija nared za tržni pohod

Slo-Tech - Z izstrelitvijo poslednjih dveh satelitov junija prihodnje leto, bo Kitajska zaključila gradnjo že tretje generacije lastnega omrežja za satelitsko navigacijo Beidou, kar je sicer kitajsko poimenovanje za Veliki voz. Končno konstelacijo bo tako tvorilo 35 satelitov, za primerjavo, ameriški GPS jih ima trenutno delujočih 33. Od leta 2000, ko so omrežje začeli graditi, so Kitajci sicer izstrelili že 52 satelitov, leta 2011 so storitev že začeli premierno tržiti nekaterim zasebnim podjetjem, konec leta 2018 pa je sistem postal globalno operativen. Tiskovni predstavnik Beidouja je še napovedal, da se bo do konca prihodnjega leta povečala tudi natančnost sistema, in sicer s približno petih metrov "na samo nekaj centimetrov", kar je po njegovih besedah ključno za razvoj samovozečih vozil.

Seveda se svet sedaj sprašuje, kaj to pomeni za preostale navigacijske sisteme, poleg GPSa še za ruski Glonass in evropski Galileo? Najverjetneje precej močno konkurenco. Po nekaterih podatkih je že...

18 komentarjev

Združeno kraljstevo bo dobilo prvo raketno izstrelišče

vir: BBC
BBC - Britanci so škotsko mesto Sutherland na polotoku A’Mhoine izbrali za svoje prvo raketno izstrelišče, od koder naj bi prva vesoljska plovila otovorjena s sateliti, poletela že čez kaki dve leti. To je ključni namen za zdaj poltretji milijon funtov vredne investicije, namreč, odrezati si kos obetavne pogače v segmentu utirjanja malih satelitov. Ti so uporabni v malone enako široki paleti namenov kot starejši in večji modeli, a obenem precej cenejši. Trg, povezan z malimi sateliti je trenutno ocenjen na vrednost 339 milijard ameriških dolarjev, do leta 2045 pa naj bi se povečal za osemkrat.

Sutherland ni bil izbran naključno; gre redko poseljeno območje na severni konici britanskega otočja, kar pomeni, da padajoči...

10 komentarjev

SpaceX se je vrnil v velikem slogu

Slo-Tech - Po lanski nesreči je SpaceX ponovno začel leteti s svojimi raketami. Včeraj so v 625 kilometrov visoko orbito poslali 10 satelitov sistema Iridium, prvo stopnjo rakete pa so za ponovno uporabo varno pripeljali nazaj na plavajočo ploščad. Kot kaže, so uspešno popravili težave z raketo Falco 9, ki je lani povzročila precej škode. Za nesrečo je bil kriv rezervoar s helijem, ki je med polnjenjem počil.

Po neuradnih podatkih želi SpaceX letos opraviti 27 izstrelitev, a bo že vse nad 20 uspeh. V SpaceX-u namreč velja enostavna matematika - z izstrelitvami služijo denar, z neuspešnimi izstrelitvami pa ga zapravljajo. Od prvega poleta leta 2010 do danes je Falcon 9 poletel 27-krat, Musk pa je optimistično napovedal, da bodo do...

11 komentarjev

Kitajska verzija GPS-a Beidou začela delovanje

Evropski sistem Galileo

BBC - Kitajska je včeraj poizkusno zagnala svoj sistem za satelitsko pozicioniranje Beidou (v kitajščini pomeni veliki voz), ki bo kitajska verzija ameriškega GPS-a oziroma evropskega Galilea. Trenutno je v vesolju deset satelitov za sistem Beidou, kar zadošča za regionalno pokritost - trenutno Kitajske in dela vzhodne Azije.

Sistem so začeli sestavljati leta 2000, ko so v orbito poslali prva satelita Beidou-1A in Beidou-1B. Prihodnje leto naj bi izstrelili še šest satelitov, tako da bo s 16 sateliti mogoče pokriti celotno Azijo, medtem ko bodo o leta 2020 izstrelili vseh 35 satelitov, kar bo zadoščalo za globalno pokritost. S tem želi Kitajska zmanjšati odvisnost od ameriškega sistema, saj si ZDA pridržujejo pravico, da GPS kadarkoli lokalno izključijo oziroma...

36 komentarjev

Oktobra izstreljena prva satelita za Galileo

ESA - Evropska vesoljska agencija (ESA), Evropska komisija in Arianespace so objavili, da se bo letos oktobra končno začelo sestavljanje evropskega navigacijskega sistema Galileo. Prva satelita bosta v orbito izstreljena 20. oktobra letos, do konca leta 2015, ko bo Galileo popolnoma funkcionalen, pa se jima jih bo pridružilo še 28. Doslej so že izstrelili dva testna satelita, končni sistem pa bo sestavljen iz 27 delujočih satelitov in treh rezervnih.

...

26 komentarjev