»

REvil se je vrnil

Slo-Tech - Julija je hekerska skupina REvil izginila z obličja interneta, potem ko so pred tem zagrešili najobsežnejši izsiljevalski napad v zgodovini. Tedaj se je špekuliralo, da jim je postalo prevroče, saj so ZDA ponudile 10 milijonov dolarjev nagrade za namige, ki bi privedli do aretacij odgovornih. REvil je sedaj nazaj.

REvil je (bila) ena najaktivnejših skupin, ki je z izsiljevalskimi virusi služila milijone. Izvira iz Rusije, trdijo ameriški obveščevalci in strokovnjaki, in deluje z vednostjo tamkajšnjih oblasti. Njihova spletna stran se imenuje Happy Blog, tam pa tik pred začetkom napada objavijo vzorec ukradenih podatkov, s čimer pokažejo resničnost in resnost napada. Tarčo nato zaklenjeno iz lastnih sistemov, za obnovitev podatkov pa zahtevajo odkupnino. Da tarči ne bi padlo na misel enostavno poradirati vsega in obnoviti iz varnostnih kopij, zagrozijo še z javno objavo ukradenih podatkov.

Portal Happy Blog, prek katerega potekajo tudi pogajanja s tarčami, je ponovno oživel v...

7 komentarjev

Izsiljevalski napad skupine REvil ni omejen na ZDA

zemljevid napadenih področij po podatkih firme Kaspersky

vir: Ars Technica
ZDNet - Na dan prihajajo nove podrobnosti izsiljevalskega napada ruske grupe REvil, ki se je pričel v petek in je zlorabil ranljivost v programski opremi firme Kaseya. Potencialno je na udaru do 1500 podjetij, ki prihajajo tudi iz Evrope in Azije, zlikovci pa za univerzalni ključ zahtevajo petdeset milijonov dolarjev.

Letošnji ameriški praznik dneva neodvisnosti so varnostni strokovnjaki preždeli pred zasloni in s kavo v rokah, kajti na predvečer prazničnega vikenda, 2. julija, je zloglasna ruska hekerska združba REvil sprožila obsežen ransomware napad na mnoga podjetja, najprej prvenstveno v Združenih državah. Vektor napada je bila programska oprema VSA ameriškega podjetja Kaseya, ki jo njene stranke, to so upravljalci omrežij, uporabljajo za upravljanje računalniških sistemov podjetij in njihov nadzor na daljavo. Čez vikend so nepridipravi javno objavili zahtevo po odkupnini v višini 70 milijonov ameriških dolarjev v zameno za univerzalno orodje za odklep ugrabljenih podatkov, ki pa naj...

7 komentarjev

Apple posredno žrtev ransomwara

vir: Flickr

Slo-Tech - Napad naj bi izvedla ruska hekerska skupina REvil, znana tudi pod imenom Sodinokibi, ki je tajvanskemu podjetju Quanta med napadom ukradla podatke o zasnovi in proizvodnji MacBookov in nekaj drugih Applovih izdelkih, ki jih v Quanti sicer proizvajajo za Apple. Da se je incident res primeril so v podjetju že potrdili. Niso pa znane podrobnosti samega napada, v zadnjem podobnem incidentu so REvil sicer zlorabili ranljivost Microsoftovega Exchange ProxyLogona.

REvil je podrobnosti ukradenih materialov začel objavljati 20. aprila, nekaj ur pred Applovim dogodkom Spring Loaded, potem ko so pri Quanti zavrnili plačilo 50 milijonov ameriških dolarjev odkupnine. Nepridipravi zdaj k plačilu pozivajo kar sam Apple, za kar so tudi postavili rok 1. maj, dotlej pa bodo, kot so napovedali, vsakodnevno objavili nekaj podatkov.

Objavljene podrobnosti zares obsegajo načrte za nov Apple Watch, pa pravkar najavljen redizajn iMacov, nekaj proizvodnih diagramov za lanski MacBook Air in podrobnosti o...

4 komentarji

Izsiljevalski virus z Windows dobil različico za Linux

Slo-Tech - Na Linuxu smo pred nesnago resda varnejši kakor na Windows, a ta varnost ni absolutna. Tako kot smo v preteklosti že videli posamezne primerke zlonamerne kode za Linux, velja tudi za najnovejšo nadlogo. Kaspersky je odkril Linuxovo verzijo izsiljevalskega virusa RansomEXX, ki se je doslej širil po Windows. Gre za sorazmerno nov kos programske opreme, ki so ga prvikrat opazili junija letos.

A zaradi tega ni bil nič manj aktiven, saj je doslej poskrbel za napade na brazilska sodišča, javni promet v Montrealu, teksaško upravo za promet, Konico Minolto in še nekaj drugih odmevnih primerov. Upravljavci so se specializirani za napade na velike sisteme, kjer lahko iztržijo večjo odkupnino, namesto ukvarjanja s stotaki od fizičnih oseb. Ugotovili so tudi, da nima smisla napadati delovnih postaj v podjetji, saj bodo preprosto pobrisali sisteme in jih na novo postavili iz varnostnih kopij. Zaradi tega izsiljevalski virusi sedaj ciljajo na centralne strežnike.

RansomEXX tudi ni edini, ki je...

34 komentarjev

V Čilu zaradi hekerskega napada banka zaprla vse poslovalnice

Slo-Tech - Druga največja banka v Čilu, BancoEstado, je včeraj zaradi hekerskega napada zaprla vse poslovalnice v državi, so sporočili iz te južnoameriške države. Napad se je zgodil konec tedna in je po neuradnih podatkih potekal z izsiljevalsko programsko opremo REvil (Sodinokibi). Kot kažejo prve informacije, se je začel kot večina tovrstnih vdorov. Zaposleni je prejel okužen Officeov dokument, ki ga je odprl in s tem omogočil hekerjem stranska vrata za vstop. V noči s petka na soboto so napadalci ta vrata izkoristili za dostop do omrežja in namestitev REvila. Zaposleni, ki so delali med vikendom, so v soboto zjutraj ugotovili, da do svojih datotek niso imeli dostopa, ker jih je virus zašifriral.

Cel vikend je potekala operacija reševanja, a do ponedeljka ni uspela, zato so morali napad priznati javnosti. To so storili že v nedeljo, še dan prej pa so obvestili organe pregona in finančnega regulatorja. Po neuradnih podatkih naj bi izsiljevalska koda uspešno zašifrirala večino podatkov na...

4 komentarji

Evropski organi pregona v eni najuspešnejših akcij v zgodovini shekali kriminalno komunikacijsko omrežje

vir: Vice
BBC - Širom zahodne Evrope je v preteklih tednih za rešetkami pristalo na stotine članov kriminalnih združb, predvsem tihotapcev drog. Gre za posledico uspešnega vdora kriminalistov v šifrirani komunikacijski sistem EncroChat.

Zloraba sodobne informacijske tehnologije ni zgolj domena piscev zlobne kode in podobnih black hatov, temveč tudi običajnejših kriminalnih tolp. Te z njeno pomočjo lahko postanejo skrbno naoljena prekupčevalska in izterjevalska omrežja, saj sodobne komunikacije ter analiza podatkov močno pospešijo njihovo delovanje. Toda hkrati ima naslanjanje na takšne zmogljivosti lahko zanje tudi negativno plat, saj so tako izpostavljene hekerskim vdorom. Očitno smo primer takšnega dogodka ravnokar dobili v praksi, kajti kriminalistični uradi širom zahodne Evrope so v sodelovanju z Europolom in Eurojustom razkrili eno najuspešnejših tovrstnih akcij v zgodovini, ki je bila osrediščena okoli prisluškovanja šifrirani mobilni platformi EncroChat.

EncroChat je bil ponudnik storitev...

18 komentarjev

Kriminalci za izsiljevalskimi virusi zaostrujejo ... izsiljevanje

Ars Technica - Kriminalne združbe, ki upravljajo izsiljevalsko zlobno kodo (ransomware), so se začele posluževati novih prijemov, s katerimi skušajo povečati število tistih, ki se uklonijo njihovim zahtevam. Podatke sedaj ne le zaklepajo, temveč tudi kradejo in jih dajejo na javne dražbe.

Ransomware - izsiljevalski virusi, ki z zašifriranjem ugrabijo podatke in za njihovo izpustitev zahtevajo odkupnino - so že tako vse večja nadloga ustanov širom sveta, toda hekerske kriminalne združbe, ki stojijo za njimi, letos še nadgrajujejo njihovo učinkovitost. Po eni plati ta zlobna koda dobiva zmogljivosti za napade na industrijske sisteme, po drugi pa se med zlikovci širijo prijemi za dodaten pritisk na žrtve.

Decembra lanskega leta je tolpa za virusom Maze začela podatke tudi krasti in prizadete izsiljevati, da jih bo izpustila v divjino, če odkupnine ne plačajo. Treba je vedeti, da je večina napadov na vidnejše ustanove skrbno ciljanih in se razlikujejo od nesnage, ki jo lahko na domač računalnik...

18 komentarjev

Izsiljevalska zlobna koda pričenja napadati industrijske sisteme

Slo-Tech - V informacijsko-varnostnem podjetju Dragos so javno objavili podrobnosti o januarski najdbi izsiljevalskega virusa Ekans, ki zna poleg običajnega zaklepanja datotek tudi izklapljati procese nekaterih industrijskih kontrolnih sistemov. Trenutno ima precej omejene zmogljivosti, a kaže na skrb vzbujajoč trend.

Ransomware je v zadnjih letih z naskokom postal najbolj zloglasen tip zlobne kode, saj zmore z množičnim zaklepanjem datotek omrtviti vse od bolnišnic do mestnih uprav, da odkupnin niti ne omenjamo. In če gre soditi po najnovejših najdbah, bo šlo le še na slabše, kajti naslednja stopnica v razvoju izsiljevalskih virusov je očitno zmožnost napadanja podatkovnih procesov, ki nadzorujejo delovanje strojev, tako v proizvodnji kot infrastrukturi (ICS - industrial control systems). Skratka, počasi dobivamo spoj ransomwara in pa virusov, kot sta Stuxnet in Triton.

Ugledna firma za informacijsko varnost Dragos je - po tem, ko je to že prej storila za svoje stranke - javno objavila...

10 komentarjev

Hekerski napad ohromil največjega norveškega proizvajalca aluminija

Slo-Tech - Eden največjih svetovnih proizvajalcev aluminija Norsk Hydro, ki letno proizvede več kot 2,1 milijona ton aluminija (za primerjavo: Talum letno proizvede okrog 85.000 ton aluminija), je bil danes tarča hekerskega napada z izsiljevalskim virusom (ransomware). Napad so potrdili tudi v podjetju, od koder sporočajo, da so prizadeti informacijski sistemi v večini oddelkov, zaradi česar je podjetje začasno preklopilo na ročno vodenje procesov. V podjetju zagotavljajo, da napad ni vplival na varnost zaposlenih ali okolje.

Finančni direktor podjetja Eivind Kallevik je povedal, da imajo zanesljive sisteme za izdelavo varnostnih kopij. Prizadevajo si, da bi po napadu obnovili sisteme iz varnostnih kopij. Iz tega lahko sklepamo,...

13 komentarjev

Najpopularnejši izsiljevalski virus GandCrab zlomljen

Europol - Romunska policija, Europol in podjetje za računalniško varnost Bitdefender so pripravili orodje za odklep datotek, ki jih zašifrirajo različne verzije izsiljevalskega virusa GandCrab. Komplet se imenuje Pay No More in deluje za vse razen dveh verzij GandCraba - odklepa torej datoteke verzij 1, 4 in 5.

GandCrab se je začel agresivno širiti v začetku tega leta in je do danes prizadel več kot pol milijona računalnikov. Trenutno je najbolj razširjen izsiljevalski virus. Po okužbi GandCrab zašifrira datoteke na računalniku in za izdajo ključa zahteva od 300 do 6000 dolarjev odkupnine, ki jo je treba plačati v kriptovalutah. Ko so februarja romunski organi pregona in Bitdefener razbili prvo verzijo programa, so zlikovci kmalu izdali novo verzijo. Do danes je izšlo skupaj pet verzij, od teh so odklenjene...

14 komentarjev

NSA: WannaCry delo severnokorejskih državnih hekerjev

Napis v angleških bolnišnicah

Washington Post - Ameriška NSA je mnenja, da so izsiljevalski virus WannaCry, ki je minuli mesec povzročil pravi preplah, ko je prizadel na tisoče računalnikov in ohromil številna podjetja in bolnišnice v več kot 150 državah, napisali v Severni Koreji. V poročilu, ki so ga pripravili minuli teden, javnosti pa razkrili šele danes, so ocenili, da je WannaCry delo korejske obveščevalne agencije Reconnaissance General Bureau. Seveda WannaCry ni nastal v vakuumu, temveč so pisci gradili na kodi, ki so jo NSA izmaknili hekerji The Shadow Brokers.

Če ameriške navedbe držijo, je WannaCry prvi izsiljevalski virus, ki so ga napisali kakšni državni hekerji. Doslej je namreč veljalo, da so ti striktno delo kriminalnih združb, ki želijo zaslužiti,...

36 komentarjev

DD4BC napada in izsiljuje banke z DDoS-napadi

Bloomberg - Skupina DD4BC (DDoS for Bitcoin), ki je aktivna od sredine minulega leta, je v zadnjih mesecih bistveno povečala svoje aktivnosti, poroča Bloomberg. Gre za kriminalno združbo, ki izvaja DDoS-napade in od žrtev zahteva plačilo v bitcoinih v zameno za prenehanje napada. Na začetku so se lotevali predvsem farm bitcoinov, borz in spletnih igralnic, sedaj pa so se osredotočili na finančne inštitucije. To jim je prineslo več publicitete in resno policijsko preiskavo v več državah.

V letu dni delovanja so...

4 komentarji