»

Qualcomm predstavil čip Snapdragon 768G

Qualcomm - Novi čip oz. mobilna platforma je pravzaprav nadgrajeni oz. naviti Snapdragon 765G, ki smo ga spoznali konec lanskega leta, telefone, ki jih poganja, pa je mogoče kupiti že nekaj časa. Procesor v 768G lahko tako seže do frekvence 2,8 GHz (z originalnih 2,4 GHz), s čimer naj bi pridobili okoli 15 % moči, medtem ko grafični procesor Adreno 620 teče na 725 MHz (prej 625 MHz), s čimer prav tako pridobi še dodatnih 15 % moči glede na Snapdragona 765G.

Sicer pa je novinec v drugih pogledih podoben predhodniku, integriran ima X52 modem, ki podpira tudi 5G omrežja, namenjen pa je napravam, nekoliko bolj usmerjenim v mobilno igranje. Zaradi enake arhitekture, bodo OEM ponudniki dobili možnost, da ga vgradijo v svoje 765 naprave in jih prodajo kot novi model. Prvi telefon, v katerem bo ugledal luč trgovin, bo prav tako danes napovedani Xiaomi Redmi K30 5G Racing Edition.

3 komentarji

Qualcomm predstavil novi čip Snapdragon 865

Slo-Tech - Qualcomm je danes uradno predstavil novi čip, ki nosi ime Snapdragon 865 in bo prihodnje leto našel svoje mesto v najzmogljivejših androidnih pametnih telefonih. Po pričakovanjih je čip nekoliko hitrejši od predhodnih modelov. Še vedno je zgrajen v 7-nm litografiji, in sicer v prenovljenem TSMC-jevem postopku N7P. V primerjavi s Snapdragonom 855 naj bi bil 25 odstotkov hitrejši, tako pri procesorju (CPU) kakor grafičnem delu (GPU), čeprav ima še vedno osem jeder.

Štiri so hitra, štiri so varčna. Hitra jedra Kryo 585 so osnovana na ARM-jevem referenčnem dizajnu Cortex A77, in sicer eno s taktom 2,84 GHz in tri z 2,42 GHz. Preostala štiri jedra Cortex A55 za manj zahtevna opravila tečejo s še vedno spodobnimi 1,8 GHz. Več novosti najdemo v delu za obdelavo zajete slike Spectra 480 ISP (image signal processor). Ta zmore 2 gigapiksla na sekundo, kar omogoča snemanje v 8K s 30 fps ali 4K s 120 fps. Fotografije same pa bodo lahko v 200 megapikslih. V ločljivosti 720p sedaj lahko snemamo...

5 komentarjev

Telefon, obdan z zasloni: Xiaomi Mi Mix Alpha

vir: Xiaomi

vir: The Verge
The Verge - Medtem, ko se "veliki" kosajo s prepogljivimi zasloni (tudi Xiaomi je imel svojega) je Mi Mix Alpha dobesedno obdan z njimi. T. i. Surround screen namreč zavzema tudi obe stranski ploskvi in hrbet naprave, brez sta le zgornja in spodnja stranica, ki pa sta za tolažbo izdelani iz titana letalske kakovosti.

To pa še ni vse, eden od adutov naprave je Samsungovo tipalo fotoaparata s 108 megapikami, ki fotografije zajema v resoluciji 12.032 x 9.024 pik, lahko tudi z ultra širokim ali teleobjektivom z dvakratnim optičnim zumom. Objektivi so sicer nanizani na vertikalnem pasu na hrbtni strani telefona, zaradi česar je zaslon na tem delu naprave nekoliko ožji. Zaradi vsezaslonske narave telefona, bomo na njem seveda zaman iskali prednji fotoaparat za selfije. Iz enakega razloga na napravi ni fizičnih tipk, razen tiste za vklop in izklop, sta pa zato obe stranici občutljivi na dotik. Tam se namreč nahajajo vse statusne ikone, denimo omrežje in napolnjenost baterije.

Telefon poganja...

25 komentarjev

Qualcomm predstavil nov čip za 5G

Slo-Tech - Omrežij 5G še ni, a opreme zanje je čedalje več. Qualcomm je danes predstavil novi modem za 5G z imenom Snapdragon X55, ki je naslednik sploh prvega modema 5G Snapdragon X50 izpred dveh let. Novinec omogoča hitrosti prenosa do 7 Gb/s, kar je 40 odstotkov več od predhodnika. Seveda bi za dosego takšne hitrosti potrebovali tudi ustrezno infrastrukturo in zunanje pogoje, čemur se v realnosti bržkone ne bomo približali. Jasno podpira tudi omrežja 2G, 3G in 4G.

Snapdragon X55 ne nudi zgolj višje hitrosti, temveč tudi druge izboljšave. Ker podpira adaptivno nastavljanje antene v rangu pod 6 GHz, omogoča varčnejšo komunikacijo, kar blagodejno vpliva na avtonomijo naprav. Združljiv je tudi z novimi manjšimi Qualcommovimi...

25 komentarjev

Qualcomm predstavil Snapdragon 855

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil svoj novi procesor, ki bo v letu 2019 prevzel žezlo najzmogljivejšega predstavnika družine Snapdragon. V primerjavi s Snapdragonom 845 bo Snapdragon 855 45 odstotkov hitrejši pri običajnih opravilih in 20 odstotkov hitrejši v grafičnih operacijah. Prve naprave s Snapdragonom 855, ki bodo tudi podpirale 5G, lahko pričakujemo že prihodnje leto.

Najočitnejša novost je gotovo manjša litografija, saj je Snapdragon 855 zgrajen v 7-nm TSMC-jevem postopku, medtem ko je predhodnik v 10-nm tehnologiji. To pomeni, da je čip tako fizično manjši kakor tudi varčnejši. Čip (Kryo 485) ima še vedno osem jeder, a v konfiguraciji 1+3+4, in sicer štiri hitra jedra Cortex A76 (trikrat 2,42 GHz in enkrat 2,84 GHz),...

13 komentarjev

Qualcomm predstavil Snapdragon 710

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil prvega člana februarja napovedane družine 700, ki sliši na ime Snapdragon 710. Po zmogljivostih sodi med Snapdragon 660 in Snapdragona 835 oziroma 845, kar pomeni, da obljublja novosti za srednji razred mobilnih telefonov. Zgrajen je v 10-nm litografiji, poganja pa ga procesor Kryo 360. Uporablja osemjedrno konfiguracija dveh hitrih 2,2-GHz jeder in šestih varčnih 1,7-GHz pomočnikov.

V Snapdragonu 710, ki bo dvakrat hitrejši od Snapdragona 660 pri z umetno inteligenco povezanih operacijah (prepoznavanje glasu in fotografij, fotografija, biometrika ipd.), najdemo grafični čip Adreno 616,...

7 komentarjev