»

Novi systemd prinaša spremembo filozofije uporabniških map v Linuxu

TechRepublic - Odkar je pred desetimi leti Linux dobil systemd, se krešejo mnenja o njegovi primernosti in verjetno noben drug kos Linuxa ni tako polariziral uporabnikov in skrbnikov. Systemd, ki skrbi za centralizirano inicializacijo sistemov na Linuxu, je danes z nami in ga uporablja večina distribucij. Lennart Poettering, ki je skupaj s Kayem Sieversom napisal prvi systemd, od samega začetka meni, da systemd ni še dokončan, zato sedaj pripravlja novi systemd 245. Ta bo prinesel konceptualno razliko pri uporabi mape /home, kjer so shranjeni uporabniški podatki.

Trenutno namreč pri prijavi v sistem sodelujejo trije kosi sistema. Ob vpisu gesla sistem najprej v datoteki /etc/shadow preveri, ali je prijava uspešna, nato pa iz /etc/passwd naloži ustrezne podatke o uporabniku. Tam je tudi zapisana lokacija uporabnikove mape home. Ker tak sistem terja tri mehanizme, ga ni možno enostavno migrirati. Zato bo systemd 245 prinesel sistem systemd-homed, ki bo logiko obrnil.

Uporabnikova mapa home bo z...

53 komentarjev

Po pol leta AMD-jevi procesorji še vedno s hroščem

Slo-Tech - Novejši AMD-jevi procesorji Ryzen 3000 imajo zanimivega hrošča, ki kljub navidezni benignosti povzroča velika probleme. Generator naključnih števil, ki ga vsebujejo, namreč ne vrača prav nič naključnih števil, temveč vedno 0xFFFFFFFF. Vgrajen generator naključnih števil v procesorjih je že od Intelovih Broadwellov in AMD-jevih Zenov nekaj običajnega, zato se številni programi zanašajo nanj. Procesorji imajo vgrajeno funkcijo RDRAND, ki iz termične entropije procesorja pridobi naključno število in ga vrne programu, ki zanj zaprosi. Ob tem imajo tudi kontrolni bit, ki sporoči, ali ima procesor sploh dovolj entropije za tvorjenje naključnih števil. AMD-jevi procesorji trdijo, da je imajo, a potem vedno vrnejo 0xFFFFFFFF. AMD je napako priznal že maja in pripravil popravek, ki pa ga morajo v BIOS spraviti proizvajalci matičnih plošč - in številni tega sploh še niso storili, pa uporabniki ne morejo storiti ničesar.

Posledice so najrazličnejše. Zloglasni program v Linuxu systemd, ki...

54 komentarjev

Izšel Ubuntu 15.04

Phoronix - Minuli teden je izšla nova verzija priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu, ki nosi številko 15.04 ter kodno ime Vivid Vervet (živahna opica). Novosti je manj oziroma niso tako vpadljive kakor v predhodnih verzijah, so se pa zato bolj posvetili stabilnosti in odpravljanju napak.

Med pomembnejše novitete spada Systemd, ki bo zamenjal dosedanji zagonski upravljalnik Upstart, ker je podobno napravil tudi Debian (na katerem Ubuntu temelji), kar ni prineslo večjih težav z združljivostjo, le Juju bo potreboval popravek. Systemd naj bi prinesel hitrejši zagon ob nižji porabi sredstev, a v praksi je razlika skorajda zanemarljiva. Upstart seveda ostaja kot alternativna možnost. Privzeti grafični pogon ostaja Unity 7.3 (in ne Unity 8), ki ima nekaj lepotnih...

89 komentarjev

Ubuntu 14.10: na zahodu bolj malo novega

Slo-Tech - Kot po urniku je pol leta po izidu zadnje verzije izšel novi Ubuntu 14.10, ki nosi ime Utopic Unicorn. Kdor bo pogledal od daleč, bo razočaran, saj se vse novosti, izboljšave in popravki skrivajo pod pokrovom, precej pa jih v beta fazi čaka na naslednjo inačico. Navidez torej ni novega nič, celó ozadje na namizju je ostalo enako.

Linuxovo jedro je po novem 3.16, vključene so tudi sveže verzije ostale programske opreme, na primer LibreOffice 4.3.2, Firefox 33, Thunderbird 31.2. Privzeto namizje je Unity 7.3, uporabiti pa je mogoče tudi Gnome, Xfce in LXDE. Upstart še vedno zaganja Ubuntu, a ga je mogoče zamenjati s systemd. Kdor želi KDE Plasma 4, ima na voljo Kubuntu 14.10 (Plasma 5 preprosto še ni nared). Mir je še globoko v izdelavi...

69 komentarjev

Izšla Fedora 14

Fedora 14

Slo-Tech - Izšla je nova verzija druge najbolj priljubljene Linuxove distribucije Fedore. Pod kodnim imenom Laughlin poznana Fedora 14 prinaša kar nekaj novosti, med njimi: GNOME 2.32 oziroma KDE 4.5, libjpegturbo (hitrejše procesiranje slik v formatu JPEG), Spice (Simple Protocol for Independent Computing Environment), ipmiutil, Systemd, boljša orodja za razhroščevanje in vrsto izboljšanih orodij za programiranje. Brezplačen prenos je mogoč z domače strani.

21 komentarjev