»

Nigerija zagnala digitalno valuto eNaira

Slo-Tech - Nigerija je v začetku minulega tedna kot prva afriška država in drugo večje gospodarstvo na svetu uvedla digitalno valuto. Prva je seveda Kitajska, ki je svojo digitalno centralnobančno valuto preizkusno uvedla že lani, letos pa jo uporablja že več milijonov ljudi. Nigerija je sledila 25. oktobra, a vse ni šlo po načrtih.

Valuta se imenuje eNaira in bi bila morala zaživeti že 1. oktobra, a so jo zaradi tehničnih težav - uradno pa zaradi proslav ob dnevu neodvisnosti - prestavili za dobre tri tedne. Tudi sama splavitev nove valute je bila precej neobičajna, saj so na tiskovno konferenco povabili le tri medijske hiše. Potem pa je šlo vse narobe.

Valuta eNaira za delovanje potrebuje digitalno denarnico, sicer pa je vredna enako kot klasična valuta in se tudi uporablja enakovredno. Aplikacija, ki so jo ponudili fizičnim osebam, ni delovala po načrtih. Imela je težava pri uparjanju elektronskih naslovov in bančnih računov, zato marsikdo aplikacije sploh ni mogel uporabiti. Po...

12 komentarjev

Facebookova digitalna valuta libra že januarja

Slo-Tech - Lani napovedana Facebookova kriptovaluta libra, ki je do danes izgubila nekaj partnerjev iz konzorcija (tudi PayPal, Mastercard, Vodafone in eBay) in se iz zelo odprte prelevila bolj zaprto obliko, bo nared v začetku prihodnjega leta. Prvo delujočo verzijo lahko pričakujemo že januarja, pravijo viri blizu Facebooka, a bo še bolj okleščena od že razvodenelih pričakovanj.

Libra bo izšla kot ena digitalna valuta in ne košarica. Njena vrednost bo vezana na dolar v razmerju ena proti ena, sčasoma pa bomo dobili še druge digitalne valute. Točen datum izida je odvisen od švicarskega urada za nadzor finančnih trgov (FINMA). Ta je že lani potrdil, da se libra poteguje za registracijo v Švici in dodal, da popustov ne bo. Regulativa bo stroga, kot to velja za vse podobne projekte. Možnost uporabe ene same valute, ki bo dolar, bo sicer omogočila lažjo registracijo, a bo za uporabnike manj privlačna. Še vedno bo ostala prednost enostavnejšega premikanja denarja po svetu, ne bo pa možnosti...

21 komentarjev

Libra 2.0 precejšen korak nazaj od Facebookove prvotne vizije

Slo-Tech - Konzorcij Libra Association je naposled objavil belo knjigo Libre 2.0 - prenovljeno idejo digitalne valute, ki so jo zasnovali pri Facebooku in z njo lani dvignili ogromno prahu. V novi izvedbi gre za precej drugačno zamisel, saj se ideal odprte globalne kriptovalute poslavlja, na njenem mestu pa je odslej nekakšen "kripto-PayPal".

Lansko poletje so v Facebooku med finančniki povzročil vihar z najavo libre, po kmečko Facebookove kriptovalute, podrobneje rečeno pa na blockchainu zasnovanega sredstva za plačevanje širom sveta. Zuckerberg in druščina so skušali svojo denarno platformo na vse načine vsaj na videz ločiti od socialnega omrežja, ki ima zaradi afer vse slabši sloves; tako so denimo nadzor nad libro poverili konzorciju Libra Association s sedežem v Švici, kjer se je sprva trlo velikih finančnih imen, kot so Visa, Mastercard in PayPal. Toda to projekta ni obvarovalo pred gnevom svetovne politike in uveljavljenih finančnih ustanov. Vlade in banke so predvsem zaradi strahu,...

20 komentarjev

Gimp 2.0!

Slashdot - Podporniki odprtega modela razvoja programske opreme radi izpostavljajo, da prost dostop do izvorne kode omogoča hitrejši razvoj programja, ker ga lahko vsak razvija, spremembe pa mora objaviti. Kljub temu pa se je pri nekaterih ključnih izdelkih razvoj zelo zavlekel, kar smo občutili predvsem pri čakanju na Mozillo 1.0.

Nekaj podobnega pa se je zgodilo tudi pri razvoju drugega rodu programa GNU Image Manipulation Program, ki mu na kratko pravimo GIMP 2.0. Trajal je kar tri leta, zdaj pa smo končno dočakali izid nove različice, ki se z dvignjeno glavo kosa z Adobe Photoshopom in Jasc Paintshop Projem. Nova različica je prvič hkrati uradno na voljo za različne Unixe (tudi Linux), Windows in Mac OS X. Najpomembnejši novosti sta povsem prenovljen uporabniški vmesnik in podpora barvni paleti CMYK, ki jo uporabljajo tiskalniki.

Prenos z prenovljene uradne strani je zaradi preobremenjenih strežnikov trenutno skoraj nemogoč, tako da poskusite raje katerega izmed zarcalnih strežnikov....

16 komentarjev

Morpheus 2.0

Musiccity - Pred nekaj dnevi je izšla druga verzija popularnega peer to peer servisa Morpheus. Po mnenju nekaterih je izgubil kvaliteto, ko se je pred nekaj časa preselil na mrežo gnutella. Nato pa je izšla verzija Preview Edition, ki pa je bila še slabše kvalitete in po mojem mnenju skoraj neuporabna. Takrat je Morpheus izgubil veliko uporabnikov, ki so večinoma prešli na servis Kazaa. Nova verzija je boljša, če pa bo Morpheus dosegel staro slavo, bo pokazal le čas.

Dolpotegnete pa si ga lahko tu

1 komentar

Gnome 2.0

GNOME - Razvojna skupina, ki ustvarja namizje GNOME za GNU/Linux operacijski sistem, je objavila datume za izide verzije 2.0. Alfa verzija bi naj bila izdana 29. julija, beta 1 - 14 oktobra, beta 2 - 4. novembra, RC1 - 25. novembra ter RC2 in morda tudi končna verzija pa 9. decembra. Zaenkrat se še ne ve, kaj bo vseboval in kako bo izgledal GNOME 2.0, toda po nekaterih trditvah bi naj bil sličen KDE 2.0.

0 komentarjev

USB 2.0

Guru 3D - Pred nekaj dnevi sem vam pravil o novem USB standardu USB 2.0. Do sedaj je bil v uporabi predvsem USB 1.1, ki ga bo v kratkem nadomestil USB 2.0. Kaj prinaša dobrega? 40 krat večjo hitrost prenosa v primerjavi z USB 1.1 in še nekaj drugih izboljšav.
Danes je s prodajo svoje USB kartice začelo tudi podjetje Keyspan. V promet je izdalo USB 2.0 kartico, ki jo priključimo v PCI režo. Kartica ima pet USB 2.0 vhodov, ki podpirajo tudi standard USB 1.1. Uporabljate lahko torej tudi svoje stare naprave z USB priključki, le da bodo delovale pri stari hitrosti (12 Mbps). Za podatke o kartici pojdite sem.

5 komentarjev