»

Raziskava: Osnovnošolsko programiranje ne pomaga pri učenju matematike

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Grenoblu so proučevali, ali učenje programiranja pomaga pri usvajanju matematike, kar je eden izmed argumentov za uvajanje poučevanja algoritmičnega mišljenja v nižje razrede. Zamisel je logična, saj je znano dejstvo, da poznavanje veščin lahko pomaga pri usvajanju drugih, običajno sorodnih veščin. Govorci španščine se bodo hitreje in lažje naučili portugalščine kakor Švedi. V najnovejši raziskavi so zato pri skoraj dva tisoč učencih preverjali, ali učenje osnov programiranja oziroma algoritmičnega razmišljanja odraža pri matematiki. Rezultati niso vzpodbudni.

V osnovnih šolah po svetu se algoritmično razmišljanje pogosto poučuje s prilagojenimi programskimi jeziki. Programiranje ni edini način za učenje algoritmičnega razmišljanja, se je pa poučevanje slednjega povečalo z razmahom brezplačnih vizualnih programskih jezikov, ki na primer omogočajo zlaganje sestavnih delov kot vnaprej pripravljenih kosov kode v obliki logičnih ugank ali sestavljank. Pogosto...

49 komentarjev

Cene za Visto so tu, Vista še ne

golem.de - Na več straneh so vzniknile cene za prihajajoči nov Microsoftov operacijski sistem: Windows Vista. Tako Amazon že zbira prednaročila, kjer piše, da bo operacijski sistem dobavljiv 30. januarja naslednje leto. Cene se (v ameriških dolarjih) pričnejo pri:
- 199 za Home Basic;
- 239 za Home Premium;
- 269 za Business;
- 349 za Ultimate.
Po stari navadi razmerij ZDA in EU, lahko ameriške dolarje spremenite v evre. Lahko pričnete z varčevanjem.

Cene so "pobegnile" kanadski podružnici Microsofta.

83 komentarjev

Linux @ X-Box sedaj tudi legalno

Slashdot - Sodeč po tej novici, je tako imenovani Linux preview, zametek nastajajočega operacijskega sistema Linux za X-Box, prvi legalni program za to konzolo, saj za svoje delovanje ne potrebuje ne X-Boxovega SDK-ja (Software Development Kit), oziroma kakršnekoli Microsoftove kode. Kot vedno pa tudi xboxovski Linux potrebuje za svoje delovanje modificirano konzolo (beri: z vgrajenim mod čipom). Njegovi zametki so že na voljo uporabnikom: izvorno kodo tega operacijskega sistema lahko dobite tukaj, CD sliko pa tukaj.

2 komentarja

Tweakanje Windowsov XP n minus prvič

3D SPOTLIGHT - Našel sem še eno stran namenjeno pohitritvi in izboljšavi novega Microsoftovega operacijskega sistema. Stran je malo drugačna od ostalih, saj se začne z osnovami pospeševanja računal. Avtor najprej opozori na možne popravke tega operacijskega sistema in pa na nastavitve BIOSa, ki so še kako pomembne. Nato pa se loti raznih sprememb, kjer pa vsako možnost tudi opiše in večinoma se moramo sami odločiti, kaj je za nas boljše ali hitrost ali stabilnost in zanesljivost.

P. S. : na naslov je verjetno vplivala moja ura in pol učenja matematike .

0 komentarjev

Izboljševanje WinXP

Tweak Town - Na Tweak Townu so se potrudili ter napisali članek o izboljševanju Windows XP operacijskega sistema. Avtor se dotakne prav vsega - od omogočitve Clear Type prikaza črk, preko hitrejšega zagona operacijskega sistema z manjšim dodatkom v zagonsko vrstico Explorerja, prek izključitve AutoPlay možnosti, do opcije, da ob izklopu računala Windows avtomatično pobije vse odprte programe brez spraševanja.... Vsekakor zanimivo branje za vse lastnike tega operacijskega sistema.

1 komentar

CD-R(W) in Windowsi XP

CDR-Info - Na, po mojem mnenju najboljši strani glede peke CDjev, CDR-infu so si ogledali vse možne postopke peke pod novim Microsoftovim operacijskim sistemom - Windowsi XP. Poskusili so zapisati CD kar z vgrajenimi možnostmi, kar se izkaže za zelo uporabno, vendar pa ne omogoča vseh možnosti, kot naprimer Nero ipd. Izdelavo CDjev so poskusili tudi z običajnimi programi za peko CDjev, rezultati pa niso bili nič posebnega. Članek si lahko preberete tukaj.

1 komentar

Windows XP

The-Ctrl-Alt-Del - Ko sem se malo sprehajal po overclockerskih straneh, sem pri The-Ctrl-Alt-Del zasledil screenshote novega Microsoftovega operacijskega sistema, Windowsov XP, poznanega po kodnem imenu Windows Whistler. Če vas zanima kakšen bo novi operacijski sistem, si te slike le oglejte. Meni osebno so kar všeč, razna okna, kot je recimo Task Manager, pa temeljijo na sistemu Windowsov 2000 Professional.

4 komentarji