»

Med ukrepi vlade tudi sledenje posameznikov brez odredbe sodišča

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Predlog zakonskega svežnja ukrepov v času epidemije novega koronavirusa, ki naj bi ga Državni zbor predvidoma obravnaval v sredo, vsebuje tudi nekatera nova pooblastila policije. Med njimi v 104. členu tudi možnost, da bi lahko policisti brez odredbe sodišča od operaterjev mobilnih omrežij pridobivali podatke o lokaciji komunikacijskega sredstva posameznika, za katerega je odrejena karantena ali osamitev, pod pogojem, da se ta s tem strinja. Zakon pa v nadaljevanju govori tudi o možnosti vpeljave takega ukrepa brez posameznikovega soglasja, kot je razumeti drugi odstavek 104. člena, bi lahko o tem odločil pristojni organ po odločbi ali drugem aktu iz zakona, ki določa nalezljive bolezni. V tem primeru bi to najverjetneje bila zdravstvena inšpekcija.

Tisti, zoper katere bi bil uveden tak ukrep, bi morali imeti komunikacijsko sredstvo pri sebi ves čas trajanja ukrepa, sredstvo bi moralo biti ves čas v delujočem stanju, z vključeno možnostjo dostopa do lokacije naprave. Prav tako bi...

66 komentarjev

Vrhovno sodišče ZDA: policija brez utemeljenega suma in odredbe sodišča ne sme pridobivati prometnih podatkov

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Ameriško vrhovno sodišče te dni sprejema še kar prelomne odločitve. In to kot pričakovano z večino 5:4. Tokrat so v zadevi Carpenter vs. US pojasnili, da mora policija za pridobitev prometnih podatkov pred sodiščem izkazati utemeljen sum, da je imetnik telefona tudi storilec očitanega kaznivega dejanja.

Šlo je za skupino oboroženih roparjev, ki je v začetku l. 2011 na nasilen način okradla več prodajaln mobilnih telefonov. Ameriška zvezna policija (FBI) je nekatere od storilcev...

7 komentarjev

Bodo v ZDA pričeli pregledovati pošto brez sodnih odredb?

Slashdot - Kot poroča Seattle Times, je ameriški predsednik Bush 20. decembra lani podpisal zakon, ki prinaša nekatere spremembe v poštno zakonodajo. Obstoječa in spremenjena zakonodaja sicer izrecno prepoveduje pregledovanje pisemskih pošiljk brez odredbe sodišča, vendar pa je Bush priložil podpisano izjavo, v kateri zagovarja pravico, da vlada v primeru nujnih okoliščin brez sodne odredbe odpre in pregleda zaprto pisemsko pošiljko.

V izjavi Bush pravi, da bo "sestavil" izjemo, ki bo omogočila odprtje zaprte pisemske pošiljke v nujnih primerih.

Ti primeri naj bi prišli v poštev v primeru nujnosti, da se zavaruje človeška življenja, varnostjo pred nevarnimi snovmi ter v primeru "potrebe fizične preiskave, ki jo dovoljuje zakon za zbiranje obveščevalnih podatkov". Po interpretaciji Bele Hiše naj ne bi šlo za nekaj novega, saj ustava že sedaj v nekaterih okoliščinah dovoljuje preiskavo brez sodne odredbe.

Kritiki pa po drugi strani opozarjajo, da je Busheve "nujne okoliščine" mogoče...

27 komentarjev

Stoprvič: Linux vs. Windows. Slednji varnejši?

Slo-Tech - Po poročanju The Seattle Timesa sta floridska raziskovalca dognala, da je spletni strežnik z operacijskim sistemom Windows varnejši od tistega z Linuxom. Svoje ugotovitve sta predstavili na RSA konferenci. Profesor Richard Ford s floridskega instituta za tehnologije priznava, da se je motil in da je Windows dejansko varnejši.

Primerjana sta bila Windows Server 2003 in Red Hat Enterprise Server 3, na katerih so tekli podatkovne baze, skripte in spletni strežniki. Kriterij za oceno so bili pogostost in število popravkov, ki jih je bilo potrebno namestiti in vse varnostne pomanjkljivosti, ki sta jih v času testa objavila Microsoft in Red Hat. Rezultat? Windows je bil ranljiv 30 dni, medtem ko Linux 71. Preizkuševalca še poudarjata, da sta bila oba operacijska sistema konfigurirana, kot to stori povprečni administrator, in ne najbolje, kot ju je mogoče.

O novici nas je prijazno obvestil Marjan.

101 komentar