»

Chrome ukinil podporo za FTP in Flash

Slo-Tech - Da ne podpira več Flasha, je po upokojitvi konec leta logično. Drugi veliki rez s preteklostjo pa predstavlja umik podpore za FTP, ki smo ga takisto dočakali v novem Chromu 88. O Flashu ne gre izgubljati besed, saj je za vse praktične potrebe mrtev - kdor res potrebuje stare animacije, lahko uporabi emulator - drugače pa je s FTP. Protokol za prenos datotek je še kako živ, le da je v dobi oblačnih shramb podatkov izgubil nekaj priljubljenosti.

Da bo FTP izginil, je Google napovedal že vnaprej. V verziji 86 je FTP izginil iz kanalov canary in beta. V verziji 87 je polovica uporabnikov imela privzeto izključen FTP, ki pa ga je bilo možno vključiti z dodatnim stikalom. V zadnji verziji ga ni. Kdor bo želel še uporabljati FTP, bo torej moral poseči po namenskem odjemalcu, denimo FileZilli, ali drugem brskalniku (Firefox ga še podpira).

Druga večja novost je strožja obravnava datotek, ki ne prihajajo z varnih strežnikov. Če spletna stran, ki sicer uporablja HTTPS, kliče povezavo do nešifriranega vira (HTTP), Chrome ne bo več podpiral prenosa izvršljivih datotek, arhivov, večpredstavnostnih datotek in nevarnih dokumentov (docx, pdf). V novi Chromu so prispeli še zaznavanje neaktivnost (da bi obvestila preusmeril na drugo napravo,...

49 komentarjev

Firefox in Chrome ne bosta več podpirala FTP

ZDNet - Nekoč je bil glavni protokol za prenos večjih datotek z interneta, sedaj pa ga vsaj v brskalnikih kmalu ne bo več. Mozilla je sporočila, da bo v eni izmed prihodnjih verzij brskalnika Firefox odstranila podporo za protokol FTP. To pomeni, da uporabniki ne bodo mogli več dostopati do strežnikov FTP in prenašati datotek neposredno iz brskalnika. Razlog je varnostne narave, pojasnjujejo v podjetju. Namesto zastarelega FTP, katerega del kode je star, nevaren in pomanjkljivo vzdrževan, svetujejo uporabo HTTPS.

V verziji Firefox 77, ki bo bržkone izšla junija letos, bo FTP onemogočen. Še vedno ga bodo uporabniki lahko izrecno aktiviral, torej podobno kot so storili za Flash. V začetku leta 2021 pa bo podpora popolnoma odstranjena in je ne bo možno omogočiti.

Podobno načrtuje tudi Google, ki je že avgust lani naznanil, da se iz Chroma podpora za FTP poslavlja. Prvi korak, torej deaktivacija, je bil predviden za Chrome 81, ki je v beta fazi, a se je zaradi pandemije odmaknil. V še...

52 komentarjev

Firefox 42 končno 64-biten tudi za Windows

Mozilla.org - Mozilla je naposled pripravila stabilno 64-bitno različico svojega brskalnika tudi Windows. Firefox je v 42. inačici na voljo v 64 bitih tudi za Windows, a se skriva na Mozillinih FTP-strežnikih. Na prvi strani še ni sledu o tej različici, temveč ponujajo le 32-bitno, kar pojasnjujejo s čakanjem na nekaj sprememb pri partnerjih. Kar se tiče funkcionalnosti, je bistvena razlika 64-bitne različice od 32-bitne v odsotnosti podpore za vtičnike NPAPI. Njihovo ukinitev so v naslednjem letu napovedali za 32-bitno verzijo, 64-bitna pa je brez že od začetka.

Druge novosti v Firefoxu 42, ki zadevajo vse platforme, so izboljšan zasebni način (Private Browsing), ki sedaj blokira nekatere elemente strani, ki bi se lahko uporabljali za...

41 komentarjev

Huda malomarnost IEEE razkrila 100.000 uporabniških imen in gesel

IEEE Log - Spletne strani organizacije IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), ki skrbi za standardizacijo številnih standardov, so bile vsaj en mesec hudo ranljive, poroča Radu Dragusin na svojem blogu. Iz neznanih razlogov so uporabniške podatke (uporabniška imena in gesla) hranili v tekstovni obliki (plain text), datoteka s podatki več kot 100.000 oseb pa je bila prosto dosegljiva na njihovem FTP-strežniku, dokler ni Dragusin 18. septembra IEEE na to opozoril. Še več, dosegljive so bile tudi dnevniške datoteke z informaciji, kaj je posameznik v tem mesecu storil. IEEE je strežnike za silo zakrpal, Dragusin pa je objavil analizo zbranih podatkov.

Dnevniške datoteke vsebujejo podatke, s katerimi je mogoče identificirati uporabnike, zato ne bi smele biti nikoli...

2 komentarja

8. novembra izide 8. Firefox

ZDNet - Uradni dan izida nove različice priljubljenega brezplačnega brskalnika Firefox 8 je jutri, a se je končna različica kot ponavadi že dan prej znašla na javno dostopnem Mozillinem strežniku. Kdor je torej preveč neučakan, si ga lahko že danes sname s strežnika FTP. Firefox 8 je tako kot vedno doslej na voljo v slovenščini, dodamo pa mu lahko tudi slovar za slovenski jezik, priročen za črkovanje elektronske pošte, forumov in noivc.

Kaj je novega? Bistvena novost je...

43 komentarjev

Firefox 1.0 RC 1

Mozillazine - Izšla je ena izmed zadnjih različic priljubljenega brskalnika pred splavitvijo različice 1.0. Firefox 1.0 RC 1 je nadgradnja predstavitvene izdaje Firefoxa 1.0 PR in ne prinaša novih zmogljivosti, odpravlja pa 250 hroščev.

Uradne najave prvega kandidata za končno različico še ni, zato se za prenos odpravite na strežnik FTP, kjer je zbranih tudi nekaj lokaliziranih različic in med njimi so tudi slovenske (XPI, Linux, Windows, Mac OS X). Veseli bomo, če boste preskusili slednje.

Pred kratkim je bil posodobljen tudi načrt za izdajo naslednjih različic Firefoxa. Firefox 1.0 naj bi tako izšel 9. novembra (11/9).

9. novembra bo splet spet naš!

12 komentarjev