»

Samsung bo štiri leta nadgrajeval Android na telefonih

Slo-Tech - Eden izmed glavnih razlogov, zakaj bi kdo želel kupiti androidni telefon prav od Googla, je poleg nenačičkanega operacijskega sistema tudi daljša podpora s posodobitvami kakor pri konkurenci. A tudi tod se Google ne more kosati z Applom, ki svoje iphone nadgrajuje tudi do šest let. Sedaj jima želi štrene mešati Samsung, ki je najavil podaljšanje podpore za svoje naprave, ki so izšle po letu 2019. Večino jih bodo s posodobitvami zalagali štiri leta.

Pri Androidu sicer obstajata dve veji posodobitev. Varnostne posodobitve iste verzije Androida so sorazmerno pogoste, saj jih Google pripravlja mesečno, seveda pa je od proizvajalca telefona odvisno, kako pogosto se bodo znašle pri uporabnikih. Nadgradnje na novo (pod)verzijo Androida pa so redkejše. Samsung je sporočil, da bodo varnostne posodobitve sedaj dostavljali štiri leta, nadgradnje na sveže verzije Androida pa tri. Doslej je Samsung štiri leta krpal telefone s čipom Exynos, sedaj pa bo to veljalo za vse.

To pa ne pomeni, da...

17 komentarjev

Android 10 se širi hitreje od predhodnikov

Slo-Tech - Fragmentacija trga naprav z Androidom se najjasneje kaže v velikem številu različnih verzij sistema, ki so v vsakem trenutku nameščene na napravah po svetu. Ker proizvajalci pametnih telefonov potrebujejo mesece, da novo verzijo Androida prilagodijo za svoje naprave, kar tako ali tako privoščijo le mlajših napravam (dve leti bo že zgornja meja), nove verzije Androida po izidu le počasi pridobivajo tržni delež. Najnovejši Android 10 je v tem pogledu boljši od predhodnikov.

Po 300 dneh od izida je namreč našel pot na 400 milijonov naprav. Vseh naprav je 2,5 milijarde, ocenjuje Google, torej je to 16 odstotkov. To pomeni, da je Android 10 tudi procentualno uspešnejši od predhodnikov (Oreo, Pie). V prihodnost pa želi Google ta postopek še olajšati, pri čemer bo ključna prenosljivost jedra. Cilj je pripraviti General Kernel Image (GKI), ki bi bil neodvisen od dejanske naprave, torej nekakšen projekt Treble za jedro. Takšen GKI bi deloval na vseh napravah, potrebni gonilniki pa bi se...

16 komentarjev

Več kot milijarda androidnih naprav ne dobiva več varnostnih posodobitev

Verzije Androida v uporabi maja 2019

Slo-Tech - Velik problem androidnih naprav je razpršenost platforme, saj še danes v aktivni uporabi najdemo naprave z verzijami Android od 4.4 (ki je izšla leta 2013!) do najnovejšega Androida 10. Temu botruje obnašanje proizvajalcev naprav, ki bi morali prilagoditi nove verzije za svoje naprave, a pogosto že za dve leti stare naprave tega ne počno. V britanski potrošniški organizaciji Which? so izračunali, da več kot 40 odstotkov naprav z Androidom ne dobiva več posodobitev in varnostnih popravkov. To ni le estetski problem ali manko funkcionalnosti, temveč predstavlja varnostno tveganje.

Ocenjujejo, da so verzije starejše od Androida 8 varnostno tvegane in neprimerne za uporabo. A ob zaključku minulega leta je dobrih 40 odstotkov naprav poganjalo Android Marshmallow (2015), Lollipop (2014), KitKat (2013), Jellybean (2012), Ice Cream (2011) ali Gingerbread (2010). V letu 2019 tudi Google sploh ni izdal nobenih popravkov za Android, starejši od verzije 7.0 (Nougat). Skupno to pomeni, da je...

53 komentarjev

Resna ranljivost v Bluetoothu

Slo-Tech - V implementaciji Bluetootha za Android, iOS, Windows in Linux so odkrili skupino ranljivosti, poimenovanih BlueBorne, ki napadalcem omogočajo napad na napravo, ne da bi se z njo sploh povezali (pair). Z izkoriščanjem teh ranljivosti lahko napadalci na napravah poganjajo zlonamerno kodo, izvajajo napade MITM ter prestrezajo komunikacijo. Izrabiti jih je mogoče tudi pri pisanju črva, ki se samodejno širi po napravah v bližini. V Armisu, kjer so ranljivosti prvi odkrili, poudarjajo, da gre za najresnejšo varnostno ranljivost v Bluetoothu doslej.

Ranljivih naj bi bil okrog pet milijard naprav. Proizvajalci programske opreme so z ranljivostjo seznanjeni in že pripravljajo popravke - nekateri so jih že - a vse naprave posodobitev ne bodo...

26 komentarjev

Velika večina androidnih telefonov nezaščitena

Slo-Tech - Medtem ko Apple vsaj približno skrbi za red v ekosistemu iOS in uporabnikom ponuja redne nadgradnje, je stanje na androidnem polu bistveno slabše. Kar se tiče verzij operacijskega sistema, vlada prava džungla. Google sicer redno izdaja posodobitve in nove verzije, potem pa se običajno zatakne pri proizvajalcih telefonov. Dokler ti novosti ne spakirajo v obliko za prenos do končnih uporabnikov (OTA), imajo ti nezaščitene telefone. Mnogokrat se zgodi tudi, da starejši telefoni nikoli ne dobijo nadgradenj, pa čeprav jih je Google izdal.

In rezultat je tak, kot ga prikazuje najnovejša študija Univerze v Cambridgeu. V povprečju je bilo v zadnjih štirih letih vsak trenuten ranljivih oziroma nezaščitenih 87,7 odstotka androidnih telefonov. To so merili z lastno aplikacijo...

42 komentarjev

Androidni telefon ni eden, telefonov je na tisoče

[dodaj]

Slo-Tech - Ena izmed glavnih razlik med ekosistemoma Android in Apple iOS je razdrobljenost. Medtem ko je Applovih naprav sorazmerno malo, verzij operacijskega sistema pa še manj, je svet Androidov nepregledna džungla verzij, modelov in znamk. OpenSignal je pripravil svežo analizo razdrobljenosti in predstavitev rezultatov z ikonografiko. Ključna ugotovitev je, da fragmentiranost ekosistema Androida raste.

Največji igralec je še vedno Samsung, ki mu je tržni delež v zadnjem letu upadel s 43 na 38 odstotkov. Toda na drugi strani iste palice imamo 1000 znamk, med katerimi je mogoče izbirati. Skupaj obstaja prek 24.000 različnih modelov naprav, na katerih teče ena izmed verzij Androida. Pred dvema letoma je...

101 komentar

Razkrite manjkajoče specifikacije Google Glass, pridobljen root

Ars Technica - Nekatere specifikacije Google Glass so znane že skoraj dva tedna, saj jih je podal kar Google približno teden dni po predstavitvi in omejeni dobavljivosti za razvijalce. Vemo tako, da ima vgrajenega 16 GB pomnilnika, da kamera zmore snemati s 720p in slikati s 5 Mpixli, ima zaslon z ločljivostjo 640 x 360 pik, zvok bo omogočen s prenašanjem prek kosti, itd. Zdaj vemo še nekoliko več, saj so se razvijalci dodobra zakopali v raziskovanje zmožnosti Googlovih očal Glass. Eden izmed razvijalcev, ki je prejel Google Glass, je Jay Lee. Na napravi je uporabil je Android Debug Bridge, orodje, ki omogoča komunikacijo z Android napravo in računalnikom, na katerem je nameščen razvojni paket za Android.

Odkril je, da Glass poganja Android 4.0.4 (to ni presenečenje, saj so...

34 komentarjev