»

Amazon, Microsoft in IBM ustavljajo sodelovanje s policijo pri prepoznavanju obrazov

Slo-Tech - Microsoft se je odločil, da policiji in ostalim represivnim organom ne bo prodajal lastne tehnologije za prepoznavanje obrazov. Microsoftov predsednik in glavni pravnik Brad Smith je povedal, da so tako odločitev sprejeli, ker področje na zvezni ravni v ZDA ni urejeno. Zavzemajo se za ureditev tega področja, zato so na primer podprli zakonodajo v Kaliforniji, ki bo z omejitvami to tehnologijo dovolila. A dokler ne bo zakonskih omejitev, ki bodo spoštovale človekove pravice, tehnologije ne bodo prodajali.

Pri tem Microsoft ni osamljen, saj sta podobne poteze napovedala tudi IBM in Amazon. IBM je dejal, da trenutno sploh ne bo razvijal in prodajal tehnologije za prepoznavanje obrazov, ker je lahko zlorabljena za množični nadzor in rasno profiliranje. V ZDA trenutno divjajo protesti zaradi smrti Georga Floyda, ki jo je med aretacijo s klečanjem na uklenjenem Floydu povzročil policist. Na protestih se uporablja tudi tehnologija za prepoznavanje obrazov. IBM je bil še nedavno eno...

3 komentarji

Cryptoparty Slovenija 2020: Zasebnost in razosebljanje

Slo-Tech -

Zasebnost in varnost državljana v informacijski družbi bo tema že šeste Cryptoparty Slovenija konference, ki se bo odvila v ponedeljek, 2.3.2020 ob 18h v Računalniškem muzeju na Celovški 111 (poleg Kino Šiška). Vstop je prost.

Pet predavateljic se bo v svojih predavanjih dotaknilo problema zasebnosti in identitete (Nika Mahnič), težav s tehnologijami prepoznavanja obrazov (Lottle Houwing / Bits of freedom), vedno bolj aktualnega kibernetskega vojskovanja (Kaja Ciglic / Microsoft) , izziva nadzorne oglaševalske industrije (Karolina Iwańska / Panoptykon Foundation) ter poslovne varnostne kulture (Taja Andrej / Lawisec).

Konferenca Cryptoparty Slovenija nastaja v organizaciji zavoda Državljan D in je od leta 2015 ena redkih konferenc, na katerih poglede srečujejo različne interesne skupine, od industrije do nevladnih organizacij in drugih strokovnjakov. "Pomembno se nam zdi, da so konference dejansko stičične točke različnih pogledov in idej, ne pa da na konferencah o zasebnosti in...

3 komentarji

Face recognition: Prakse in problemi

Slo-Tech - Tehnologije prepoznavanje obraza se iz sveta znanstvene fantastike vedno bolj širijo v svet okrog nas. Telefoni in drugi produkti zabavne tehnologije, nadzorne kamere, plačilni promet - zdi se, kot da brez tehnologije prepoznavanja obraza ni mogoče več živeti. Z razširjeno rabo se odpira tudi vedno več dilem na področju zasebnosti, varnosti in osebnih podatkov. Je tehnologija že zrela za tako široko rabo? So varovala ustrezna? Kako močna je politična volja na tem področju?

V uvodu bo Bojan Perkov (Share Foundation, Beograd) predstavil primer nadzornih kamer Huawei v mestu Beograd, izpostavil zasebnostne probleme, ki jih tak režim odpira in navedel nekaj aktivnosti boja proti njim.

Na okrogli mizi se bomo z gosti iz sveta industrije, regulacije in teorije pogovarjali o rešitvah, izzivih in problemih tehnologije prepoznavanja obrazov.

Program srečanja

18:10 - 19:00 = Bojan Perkov (Share Foundation, Beograd): Ko korporacija ugrabi mesto - primer Huawei in Beograd
19:15 - 20:00 =...

6 komentarjev

#socraTECH: Etični razvoj informacijske družbe v Ljubljani

Slo-Tech -

Turneja dogodkov #socraTECH: Etični razovj informacijske družbe se bo v četrtek, 27. 9. 2018 ob 18h ustavila tudi v ljubljanskem Poligonu na Tobačni. Zavod Državljan D z njo poudarja pomen družbeno odgovornega razvoja informacijske družbe, pomen deljene odgovornosti za aktualno stanje in prevzemanje odgovornosti za dobre in slabe strani aktualnega družbeno-gospodarskega sistema.

Na dogodku boste lahko poslušali štiri predavanja, ki se navezujejo na štiri teme, povezane z informacijsko družbo, med drugim tudi o problemu rasističnih algoritmov, nevarnih pametnih mest, pasteh velikega podatkovja in splošnih smernic etičnega razvoja informacijske družbe. Med drugim bodo predavatelji Lenart Kučić, Matjaž Drev in Domen Savič premišljevali o reševanju tehnodeterminističnega pristopa do razvoja storitev in produktov informacijske družbe, regulacijo IOT, ki se povezuje v koncept pametnih mest in regulatornih ukrepov na področju osebnih podatkov.

"Z dogodki opozarjamo na vedno večje...

34 komentarjev

Cryptoparty Slovenija 2016

Slo-Tech - Letošnji Cryptoparty Slovenija 2016 nadaljuje serijo letnih dogodkov zavoda Državljan D, na katerih se osredotočamo na kibernetsko zasebnost, anonimnost in komunikacijske pravice v digitalnem okolju. Letošnji Cryptoparty Slovenija 2016 se bo odvijal 1. 3. 2016 (v torek) ob 18. uri v ljubljanskem Poligonu na Tobačni.

Po lanskoletni premieri se tokrat Cryptoparty Slovenija spet vrača s štirimi predavanji in okroglo mizo. Gorazd Božič (SiCERT) bo v svojem predavanju opozoril na pomembnost socialne komponente pri digitalni varnosti in zasebnosti, Urad Vlade RS za varovanje tajnih podatkov bo predstavil Strategija kriptologije Republike Slovenije, mag. Andrej Tomšič iz Urada informacijskega pooblaščenca bo opozoril na potrebo po spremembi razmišljanja o zasebnosti v digitalnem svetu, dr. Matej Kovačič pa bo predaval o zasebnosti v svetu pametnih mobilnih telefonov. Po predavanjih bo sledila tudi okrogla miza s predavatelji, kjer bo tema pogovora t.i. vladni backdoor dostop, o katerem...

5 komentarjev