»

Apple in Google odstranila aplikacijo, ki ni bila povšeči Kremlju

Slo-Tech - Od petka do nedelje v Rusiji potekajo volitve v parlament, na katerih si opozicija možnosti poizkuša izboljšati tudi z aplikacijo. Poimenovana Navalny po sedaj zaprtem opozicijskem voditelju aplikacija uporabnikom pomaga strateško glasovati v svojem okrožju, tako da bi se glasovi proti trenutni oblasti konsolidirali in ne razdrobili. Ni presenetljivo, da gre aplikacija Kremlju močno v nos. In tako je tik pred začetkom volitev aplikacija izginila iz Google Play Stora in Applovega App Stora.

Ruske oblasti že dlje časa niso skrivale nezadovoljstva z aplikacijo, ki ji očitajo vmešavanje v volitve. V dneh pred volitvami pa so retoriko močno zaostrile in zagrozile, da bodo poimensko preganjale zaposlene v ruskih podružnicah Google in Appla, če aplikacije ne bodo odstranili s spletnih tržnic. Google ima v Rusiji več kot sto zaposlenih in je po neuradnih podatkih dobil seznam ljudi, ki jih bodo preganjali, če aplikacija ne bo šla s spleta.

Opozicija je nad razvojem dogodkov zgrožena....

13 komentarjev

Apple popustil Rusiji

Slo-Tech - Za razliko od Androidnih telefonov, ki ne razlikujejo le po prednaloženih aplikacijah, temveč celo po okusu operacijskega sistema, je Applov ekosistem bistveno enotnejši. Ob nakupu bo imel iPhone v vseh državah iste aplikacije. Sedaj pa je Apple popustil Rusiji, kar bi lahko sprožilo verižno reakcijo.

Gre za kontroverzni zakon iz leta 2019, v katerem je Rusija prepovedala prodajo naprav brez ruske programske opreme. Še vedno je lahko na njih naložena originalna programska oprema, nujni pa so tudi ruski ustrezniki, katerih seznam posodabljajo oblasti. Poleg Googla mora biti Yandex, denimo. Zakon velja za osebne računalnike, pametne telefone in pametne televizorje. Ko so ga sprejemali, se ga je prijel vzdevek "zakon proti Applu", saj je grozilo, da bo Apple raje v celoti zapustil ruski trg. A na koncu je zmagala gospodarska pragmatičnost.

Telefoni, ki jih prodaja Apple, bodo imeli v Rusiji pri prvi uporabi odslej dodaten korak. V njem bodo uporabniku ponudili namestitev ruskih...

34 komentarjev

Samsung in Huawei bosta izpolnila zahteve ruskega "antiapple" zakona

Slo-Tech - Rusija je lani jeseni sprejela zakon, po katerem morajo ponudniki strojne opreme - zakon za zdaj govori o osebnih računalnikih, pametnih telefonih in televizorjih - na svoje naprave obvezno naložiti ruske ekvivalente programske opreme, odobrene s strani ruske vlade, pri čemer dovoljuje, da je ob njej še vedno naložena tudi originalna programska oprema. Zakon bo začel veljati z mesecem julijem, Huawei, ki ima v Rusiji največji, 33 odstotni tržni delež in Samsung z 28 %, pa sta pred dnevi sporočila, da že sodelujeta z oblastmi in bosta ustrezno prilagodila prednaložene aplikacije.

Zakona se je takoj prijelo neuradno ime antiapple zakon, zaradi neomajnega stališča podjetja glede tuje programske opreme. Apple, ki ima 10 % tržni delež, je že pred časom sporočil, da na svoje izdelke nima namena nameščati aplikacij tretjih ponudnikov in da bo zaradi zakona najverjetneje prisiljen razmisliti o svojem nadaljnjem delovanju v Rusiji.

Podrobnosti zakona, denimo kazni za kršitve, še niso...

6 komentarjev

Rusija prepovedala prodajo naprav brez ruske programske opreme

Slo-Tech - Ruska Duma je včeraj sprejela zakon, ki prodajalce strojne opreme obvezuje, da nanjo naložijo tudi ruske ekvivalente programske opreme, pri čemer dovoljuje, da je ob njej še vedno naložena tudi originalna, v nasprotnem primeru pa tvegajo visoke denarne kazni. Zakon za zdaj govori o osebnih računalnikih, pametnih telefonih in televizorjih, seznam bo v bodoče dopolnjevala vlada, pričakovati pa je da bo veljal samo za naprave s kompleksnejšimi operacijskimi sistemi. Veljati bo začel z julijem prihodnjega leta, še prej pa ga mora potrditi zgornji dom parlamenta in podpisati predsednik Vladimir Putin.

Podporniki zakona pravijo, da je njegov cilj promocija domačih tehnologij, pa zmanjšanje odvisnosti od tujih podjetij ter da bo ukrep uporabnikom omogočil pravico do izbire, predvsem pa olajšal rabo naprav navadnim ljudem.

Na drugi strani so kritiki, ki se v prvi vrsti bojijo povečanja nadzora s strani države, spet drugi pa opozarjajo, da bo predpis povzročil umik nekaterih ponudnikov...

15 komentarjev

V Rusiji začel veljati zakon o nadzoru interneta

Slo-Tech - V Rusiji je z novembrom začel veljati kontroverzni zakon o suverenosti interneta, ki daje državi možnost omejitve prometa na ruskem delu interneta in celo popolni odklop od interneta. V izrednih razmerah lahko namreč prekinejo povezave v Rusiji ali tudi v tujino, o čemer odloča Kremelj. Prav tako zakon od ponudnikov dostopa do interneta zahteva namestitev opreme za pregledovanje vsebine prometa (deep packet inspection), filtriranja in preusmerjanja, kar bo regulatorju Roskomnadzor olajšalo blokado nezaželenih strani brez sodelovanja sodišč. V Rusiji že sedaj ni dovoljena uporaba navidezni zasebnih omrežij (VPN) za dostop do prepovedanih spletnih strani in za anonimno uporabo storitev za komuniciranje. Nova zakonodaja bo olajšala izvajanje tudi tega ukrepa.

Zakon v Rusiji predstavljajo kot zaščito, ki bo omogočila nadaljnje delovanje omrežja tudi v primeru napada sovražnih sil. To je tudi razlog, da se imenuje zakon o suverenosti interneta, ker želi Rusija s tem zagotoviti, da bo...

17 komentarjev

Rusija že drugič kaznovala Google

TorrentFreak - Zdelo se je, da sta Google in Rusija lani našla skupni jezik glede posebnosti prikazovanja iskanih rezultatov v tej državi, a si je spletni velikan nato v času manj kot leta dni prislužil že drugo denarno kazen.

Rusija je namreč pred tremi leti uvedla nekakšno internetno črno listo, znano po imenom FGIS (Zvezni državni informacijski sistem oz. Федеральная государственная информационная система), na katerem se nahajajo domene spletnih strani, kjer je mogoče najti ekstremistične vsebine, prepovedano snovi ali pa piratske vsebine. Prav tako sem sodijo še ponudniki storitev VPN in drugih anonimizatorjev, ki so od lanskega leta v tej državi prepovedani, na spisku pa je denimo tudi družabno omrežje Linkedin, ki se ni želelo ukloniti ruskim zahtevam po lokalni hrambi podatkov. Rusija od velikih spletnih podjetij obenem zahteva vzpostavitev neposredne povezave s FGIS, da bi lahko ažurno odstranjevali...

7 komentarjev

Putin podpisal zakon o suverenosti spleta

vir: Forbes
Forbes - Zakon, ki ga je pred mesecem dni sprejela Duma, bo tako začel veljati z mesecem novembrom. Uradno je namenjen zagotavljanju stabilnega delovanja ruskega interneta, za primer, če bi ga neznanci z napadom odrezali od globalne spletne infrastrukture. Kritiki pa na drugi strani menijo, da zakon pripravlja teren za čas, ko se bo vladi v Kremlju zazdelo, da je čas za takšen odklop.

Kako natanko naj bi bila videti...

70 komentarjev

Apple se je uklonil Rusiji

Slo-Tech - Rusija je že leta 2014 sprejela zakon, po katerem morajo ponudniki internetnih storitev podatke uporabnikov iz Rusije hraniti lokalno. Lani so primež še okrepili, saj morajo ponudniki mobilnih in internetnih storitev vsaj šest mesecev hraniti vsebino pogovorov ali njihove posnetke, na zahtevo organov pa jih dešifrirati in izročiti. Nekateri giganti so se dolgo časa poizkušali upirati shranjevanju podatkov v Rusiji, a se je tudi Apple sedaj uklonil.

To je na Kitajskem že storil, v Rusiji pa bo vsak hip. Apple je leta 2017 iz svojega App Stora na Kitajskem ukinil aplikacije za VPN, lani pa sporočil, da bo tudi podatke hranil na Kitajskem. Enako je tedaj ravnal tudi Google. Sedaj bo tako tudi v Rusiji. Ni še jasno, katere podatke bo Apple hranil v Rusiji, bodo pa...

52 komentarjev