»

Izraelska vladajoča stranka objavila podatke vseh volivcev v državi

vir: Thehackernews

vir: The Hacker News
The Hacker News - Spletna aplikacija, ki jo uporablja izraelska vladajoča stranka Likud, je tri tedne pred parlametnarnimi volitvami v državi po malomarnosti razkrila osebne podatke vseh 6,5 milijona izraelskih volilnih upravičencev. Aplikacijo Elektor je razvilo podjetje Feed-b, stranka pa ga je uporabljala za predvolilno obveščanje volivcev. V Izraelu namreč vse stranke pred volitvami v ta namen prejmejo podatke o vseh volivcih, teh pa ne smejo posredovati tretjim osebam in so obenem zadolžene za njihovo varovanje, po volitvah pa so jih dolžne izbrisati.

Kot rečeno je Feed-b podatke naložil v svojo aplikacijo, problem pa je tičal v povsem nezaščiteni kodi za API klic na končno točko; če je uporabnik prišel na spletno stran aplikacije in izbral opcijo "ogled vira strani", so se mu med sicer javno izvorno kodo pokazala tudi administratorska uporabniška imena in gesla. Če jih je nato vnesel, je dobil poln dostop do registra volivcev, ki si ga je lahko po želji tudi prenesel. Spletna stran ob tem ni...

37 komentarjev

EU bi kaznovala zlorabo osebnih podatkov s strani političnih strank

Financial Times - Kot so izvedeli pri Financial Timesu, povezava je žal plačljiva, pripravlja Evropska komisija (EK) predlog amandmajev k zakonodaji o financiranju političnih strank. Z njimi bi vpeljali ostre kazni za stranke, ki bi zlorabljale osebne podatke volivcev in si s tem pridobile kakršnokoli prednost v političnem boju.

Na amandmaje je morda treba gledati kot poskus preprečitve, da se tudi na evropskih tleh primeri afera tipa Cambridge Analytica. Spomnimo, gre za britansko podjetje, na katerega so se zgrnile obtožbe, da je v času ameriške predsedniške kampanje prodalo podatke milijonov uporabnikov Facebooka, s čimer naj bi koristili izvolitvi sedanjega predsednika Donalda Trumpa.

Po podatkih FT naj bi se za tovrstne zlorabe...

16 komentarjev

ZDA obtožile še dvanajstih ruskih hekerjev vpletanja v volitve

Slo-Tech - Posebni tožilec Robert Mueller, čigar ekipa preiskuje rusko vpletanje v zadnje ameriške predsedniške volitve, vključno z vdorom v strežnike demokratske stranke in krajo informacijo o več kot pol milijona volivcev, je vložil novo obtožnico zoper 12 ruskih vojaških obveščevalcev. Večinoma gre za pripadnike GRU, ki jih obtožuje poizkusov vplivanja na volitve z napadi na volilno infrastrukturo. Sodeč po obtožnici pa jim ni uspelo vplivati na dejansko štetje glasov.

V obtožnici piše, da so obtoženci vdirali v računalnike ameriških organizacij in fizični oseb, ki so bili povezani s predsedniškimi volitvami, kradli dokumente s teh računalnikov, javno objavljali ukradeni material, vdrli v računalnike demokratske stranke, državne volilne...

83 komentarjev

Cambridge Analytica prinesla Facebooku prvo denarno kazen

vir: Wikipedia
Bloomberg - Facebooku v Veliki Britaniji grozi denarna kazen, povezana z afero Cambridge Analytica. Pol milijona funtov sicer za informacijskega giganta predstavlja pljunek v ocean, a je to najvišja kazen, ki jo lahko izreče britanski Information Commissioner’s Office (ICO). Ta je danes izdal začetno poročilo o preiskavi, v kateri že od lanskega leta preiskuje odmevno posojanje podatkov o 87 milijonih podatkov uporabnikov tega družabnega omrežja, s pomočjo katerih so si pozneje pomagali pri profiliranju volivcev v kampanji ameriškega predsednika Trumpa, pa tudi pri britanskem referendumu o Brexitu.

Poročilo, ki še ni dokončno, v njem pa ob Facebooku preučujejo...

10 komentarjev

Več kot šestina Estoncev voli prek interneta

Slo-Tech - V nedeljo bodo v Estoniji potekale redne parlamentarne volitve, na katerih bo dobrih 900.000 volilnih upravičencev določilo sestavo 101-članskega parlamenta. Volitve so posebno zanimive, ker je Estonija edina država na svetu, kjer je mogoče glasovati prek interneta. Elektronske glasovnice so uporabili že marsikod, a povsod z namenskih računalnikov na voliščih; Estonci lahko glasujejo od doma.

Estonci lahko glasujejo prek interneta od koderkoli na svetu. Potrebujejo le računalnik z dostopom do interneta, certifikat, bralnik elektronskih kartic, ustrezno programsko opremo, estonsko elektronsko osebno izkaznico ter številko PIN. Podprti operacijski sistemi so Linux, Windows in Mac OS X ter mobilni Android, iOS in Windows Phone....

98 komentarjev

Skriti stroški e-volitev v Franciji

ComputerWorld - Kot poroča Computerworld, so v Franciji izvedli raziskavo o skritih stroških e-volitev.

Poleg osnovnih in vidnih stroškov opreme (volilne naprave stanejo okrog 6300 USD na volišče), prinašajo e-volitve še nekaj "skritih" stroškov.

Francoska volilna zakonodaja namreč zahteva, da država volivce pisemsko obvesti o glasovnicah, kar pri volivcih, ki bodo glasovali elektronsko pomeni, da jih je potrebno obvestiti o tem kako bodo glasovnice prikazane na ekranu volilne naprave. To pa seveda pomeni dodaten papir, pogosto pa tudi dodatne poštne stroške, saj se pogosto dogaja, da volilne naprave programirajo v zadnjem trenutku in je zato potrebo obvestila poslati po hitri pošti.

Poleg tega so številna volilna okrožja morala kupiti dodatne volilne naprave, saj so na obstoječih volivci volili prepočasi in je prihajalo do zastojev. Ker francoska volilna zakonodaja določa, da sme biti na enem volišču samo ena volilna skrinjica (oz. ena volilna naprava), so morala volilna okrožja, ki so želela...

4 komentarji