»

V Parizu prepovedali električne skiroje za izposojo

Slo-Tech - Pariz bo postal prva evropska prestolnica, kjer bodo električni skiroji za izposojo prepovedani. Na referendumu, ki je potekal včeraj, so prebivalci prepričljivo izglasovali prepoved. Več kot 90 odstotkov prebivalcev je podprlo prepoved električnih skirojev, ki so se na pariških ulicah pojavili leta 2018. Čeprav so jih sprva sprejeli pozitivno, so se kmalu udejanjile številne negativne posledice njihove uporabe.

Županja Anne Hidalgo, ki je na čelu mesta že od leta 2014, se zavzema za trajnostne oblike mobilnosti, ki ne ustvarjajo emisij toplogrednih plinov. Zaradi tega je njena administracija pred petimi leti prihod električnih skirojev pozdravila. Sčasoma so postali moteči, zato so se mestne oblasti lotile regulacije. Uvedli so parkirišča, predpisali so najvišjo hitrost ter omejili število ponudnikov. Meščane so skiroji večinoma motili, saj povzročali gnečo na pločnikih in ogrožali pešce. Ker so bili udeleženi tudi v nekaj nezgodah s smrtnim izidom, so se oblasti odločile njihovo...

61 komentarjev

Originalni segwayji se poslavljajo

Dean Kamen na predstavitvi Segwayja

vir: FastCompany
FastCompany - Podjetje Segway bo 15. julija po slabih dveh desetletjih prenehalo s proizvodnjo enega najbolj razvpitih osebnih prevoznih sredstev v novejši zgodovini, istoimenskega ravnotežnega dvokolesnika.

Leta 2001 se je ameriški izumitelj Dean Kamen domislil, da bi izkušnje, pridobljene ob razvoju naprednega invalidskega vozička iBOT, lahko uporabil tudi za zasnovo splošne osebne transportne naprave. Nastal je ikonični dvokolesnik Segway, ki samodejno ohranja ravnotežje, za nameček pa ga uporabnik usmerja z nagibanjem telesa. Naprava je bila ob nastopu eden daleč najbolj razvpitih gadgetov v zgodovini, saj je Kamen vehementno napovedoval, da bo imela podoben učinek kot nastop osebnega avtomobila. To se seveda ni zgodilo - v glavnem zaradi odločno previsoke cene, ki se je gibala v okolici 5000 ameriških dolarjev. To je onemogočilo množično prodajo, tako da je v dveh desetletjih kupce našlo zgolj 140.000 segwayjev. Kljub posmehu pa so ti stroji našli svoje delovne niše v policiji, varovanju...

11 komentarjev

Segway najavil električni dvokolesni voziček

The Verge - Pri Segwayju so pred sejmom CES odgrnili tančico z osebnega električnega vozilca s sedežem S-Pod, ki uporablja podobno tehnologijo uravnotežanja na dveh kolesih kot klasični segwayji.

V torek se v Las Vegasu prične letošnji sejem uporabniške elektronike CES in podjetja že tekmujejo v tem, kdo bo še pred dogodkom ukradel čimveč pozornosti. Pri Segway-Ninebotu (ameriški izdelovalec razvpitih ravnotežnih dvokolesnikov je od leta 2015 pod Kitajci) so tako za sejem razkrili pisan spisek električnih skirojev, skuterjev, mopedov in segwayjev. Toda največ začudenih obrazov je povzročila najava vozička S-Pod, za katerega se komentatorji ne morejo zediniti, ali je ušel iz WALL-Eja, X-mož ali od kod drugod. S-Pod je inačica segwayja, kjer uporabniku ni potrebno stati, temveč je zleknjen v udoben sedež, vozilo pa nadzoruje s krmilno paličico. Med vožnjo balansira na dveh kolesih, medtem ko se pri postanku lahko postavi na dodatne tri koleščke. V oči zbode končna hitrost skoraj 40 km/h, čeprav...

19 komentarjev

BMW odstrnil tančice s svojega samovozečega motocikla

Slo-Tech - Motorno kolo, ki skozi ovinke drvi povsem samostojno, ne sliši se preveč smiselno, mar ne? Velika večina si namreč tovrstno vozilo omisli prav zaradi prvinskega užitka pri vožnji. Pri BMW Motorrad so te dni objavili kratek video, v katerem njihov prototip samovozečega motorja (model R1200GS) sam pospešuje, razbira cesto pred sabo, upravlja plin, sklopko in prestave, zavira pred ovinki ter se v njih ustrezno nagiba, kar je resnici na ljubo videti nekako strašljivo čudno.

Ker gre obenem za precej nevaren hobi, kjer poleg voznikovega znanja in drznosti obstaja še cel kup drugih dejavnikov, ki mu strežejo po življenju - je treba dosežek BMWjevih inženirjev gledati predvsem v luči razvoja pomagal, ki bodo v bodoče v pravem trenutku priskočila na pomoč človeškemu vozniku in morda...

39 komentarjev

Lastnik Segwaya umrl

Segway namenjen uporabi na brezpotjih

vir: BBC
BBC - BBC poroča, da je v nesreči na svojem posestvu umrl Jimi Heselden, od leta 2009 lastnik podjetja Segway. Heselden je že pred tem skrbel za distribucijo teh dvokolesnih, a enoosnih vozil na Otoku, ki pa, zanimivo, nimajo dovoljenja za uporabo na javnih cestah. Umrl je, ironično, prav med uporabo enega izmed Segwayev, namenjenih vožnji po brezpotjih. Prvotna poročila pravijo, da je zapeljal čez previs in nato padel v reko Wharfe v angleški grofiji Yorkshire. Smrt Jimija Heseldena, moža, ki je v svojem življenju dobrodelnim organizacijam poklonil kar 23 milijonov angleških funtov, naj bi bila nesreča.

6 komentarjev

GM in Segway združila moči

Daily Tech - GM in Segway sta se odločila skupaj izdelati novo vozilo, namenjeno prevozu v mestih. Projekt P.U.M.A. (Personal Urban Mobility and Accessibility Project oz. projekt za osebno urbano mobilnost in dostopnost) bo na prvi pogled identičen Segwayovim dvokolesnikom, saj prav tako lovi ravnotežje na le eni osi, a bo obenem hitrejši, večji in udobnejši. Sposoben naj bi bil doseči 35 milj na uro (56 km/h)z dometom 35 milj (56 kilometrov).

S trikrat višjo hitrostjo od prvotnega Segwaya (12 milj na uro) je P.U.M.A. sposobna voziti tudi po običajnih cestah, saj ne bo ovirala prometa. Napajala se bo iz LiIon baterij, z brezžično povezavo z drugimi vozili pa bi lahko z deljenjem informacij zmanjševali prenatrpanost...

60 komentarjev

Zaton Segway-čkov?

vir: Reuters
Reuters - Podjetju Sagway inc. in njihovemu nenavadnemu dvokolesniku, gre tržno slabo. Previsoka cena v višini 5.000 dolarjev gotovo pri tem igra pomembno vlogo. Višje cene fosilnih goriv niso zvabile ljudi iz ljubljenih avtomobilov. Le ti so se ekološko ozaveščenim še bolj priljubili v obliki različnih hibridov. Tako je namesto kultnega statusa, napravica dosegla ravno obratno: posmehovanje.



Zaradi težav so zamenjali že tri vodilne podjetja. Zadnji šef...

19 komentarjev

Ko se nakupovalni voziček ustavi

Gambit - Verjetno vam je znana sobotna gneča iz lokalnega Interšpara, ko se včasih zgodi, da celo zmanjka nakupovalnih vozičkov. Podobno dogajanje so pod drobnogled vzeli pri britanski trgovski verigi Asda in ugotovili, da nove lastnike najde tudi do 80% vozičkov.
Tako so izračunali, da je ekonomska računica boljša, če kupijo nove, elektronsko podprte vozičke, ki "vedo" kje se lahko nahajajo, v primeru da pa se preveč oddaljijo od dovoljenjega območja, pa se vklopi zavora, ki oteži krajo. Kul, ne?
Zanimivost so zasledili tukaj.

3 komentarji