»

Grki bodo morali vsaj 30 odstotkov prihodkov zapraviti elektronsko

Grški premier Kyriakos Mitsotakis

vir: The Telegraph
The Telegraph - Pričakovali bi, da bo prehod na elektronsko poslovanje potekal večinoma prostovoljno, ker bodo ljudi prepričale prednosti in lagodnost tega načina. A ne povsod. V boju proti utajevanju davkov grška vlada pripravlja nov ukrep, s katerim želijo povečati priliv v davčno blagajno za vsaj pol milijarde evrov letno. Ker so davčne utaje pri nakupovanju izdelkov in storitev laže izvedljive pri plačilu z gotovino, bodo morali Grki vsaj 30 odstotkov svojih prihodkov porabiti elektronsko. Kdor tega ne bo storil, bo na razliko do te definirane porabe plačal kazenski 22-odstotni davek.

V številkah: kdor zasluži 1000 evrov mesečno, bo moral elektronsko zapraviti vsaj 300 evrov. Če jih bo na primer 200 evrov, bo od manjkajočih 100 evrov plačal 22 odstotkov davka. Po raziskavah je delež sive ekonomije v Grčiji že okrog 20 odstotkov bruto družbenega proizvoda, kar je največ v Evropi. Lani naj bi državno blagajno prikrajšali za 16 milijard dolarjev samo pri neplačilu DDV-ja iz tega naslova.

...

126 komentarjev

Mastercard: delež brezstičnih plačil v Evropi strmo raste

Slo-Tech - Plačilne kartice, ki omogočajo brezstično plačevanje, so sprva prispele sramežljivo, a so se do danes že zelo uveljavile. Iz družbe Mastercard sporočajo, da v Evropi že polovico plačil s karticami opravimo na tak način. To pomeni, da se je od leta 2017 delež teh transakcij kar podvojil (97-odstotna rast).

Več kot 50-odstoten delež imajo na Danskem, Hrvaškem, v Grčiji, na Madžarskem, Nizozemskem, Poljskem in v Rusiji. V tej statistiko so kot brezstična plačila šteli tudi plačila prek pametnih telefonov. Najvišjo rast beležijo Poljaki, kjer se je število transakcij z brezstičnimi karticami letos povečalo za 80 odstotkov.

Glavni razlog za porast tovrstnih plačil je gotovo praktičnost in hitrost, saj pri nizkih vrednostih ni treba vpisovati niti PIN-a (v Sloveniji pri vrednostih do 15...

69 komentarjev

V Grčiji ne deluje več PayPal

Slo-Tech - Kapitalske kontrole, ki jih je grška vlada uvedla za zagotavljanje likvidnosti bank, v Grčiji omogočajo dvig največ 60 evrov na dan, prepovedujejo nakazila v tujino in onemogočajo plačila s kreditnimi karticami. To je vplivalo tudi na ponudnike storitev za spletna plačila, ki so vezani na normalno delovanje bank ter normalno obnašanje grških kartic. PayPal, iTunes in Amazon v Grčiji zato ne delujejo v celoti.

PayPal ne deluje, ker z grških kartic ni mogoče plačevati v tujino, torej tudi računa pri PayPal ni možno napolniti. To pomeni, da uporabniki PayPala z grškimi karticami ne morejo...

66 komentarjev

Četrtina Evropejcev še ni okusila interneta

Delež gospodinjstev z dostopom do interneta, Eurostat 2011

Slo-Tech - Eurostat je včeraj objavil rezultate raziskave o razširjenosti interneta in njegovi uporabi v državah EU, kandidatkah in državah EGP v letošnjem letu. Izsledki kažejo, da se je od leta 2006 občutno povečala dostopnost interneta nasploh in širokopasovnih povezav, medtem ko delež ljudi, ki interneta še nikoli niso uporabili, pada. Pričakovano prednjačijo severne države, medtem ko je v jugovzhodni Evropi penetracija najnižja.

Internet je najbolj razširjen na Nizozemskem, kjer ima 94 odstotkov gospodinjstev dostop do njega. Visoko so še Luksemburg, Švedska (oba 91 odstotkov) in Danska (90 odstotkov), medtem ko so na repu Bolgarija (45 odstotkov), Romunija (47 odstotkov) in Grčija (50 odstotkov). Slovenija s...

23 komentarjev

Ameriški IT-velikani svarijo Irsko

Slo-Tech - Irska je trenutno najnovejše krvaveče gospodarstvo v evroobmočju, ki nujno potrebuje denarno pomoč. Keltski tiger, kot so Irsko poimenovali zaradi silovitega razvoja v 90. letih in začetku tega tisočletja, se namreč pod težo lastnega bančnega sistema opoteka. Njihove banke in njihove bilance so se razrasle do razsežnosti, ki so bile nesorazmerno večje od domačega gospodarstva. V obdobju debelih krav in poceni kreditov to ni povzročalo težav, v obdobju suhih krav pa je irska vlada ponudila državno poroštvo za vse bančne dolgove, da bi preprečila beg kapitala. Rezultat so prezadolžene banke, ki navzdol vlečejo celotno Irsko, tako da je njihov položaj prej soroden islandskemu kakor grškemu.

Keltski tiger je pred 20 leti lahko začel...

57 komentarjev

Saj ne more biti res..

The Register - Če boste v prihodnje potovali v Grčijo in imeli s sabo svoj prenosnik, boste lahko naleteli na težave. Najprej sicer na letalu, kjer bo vaša nova pridobitev morala varčevati z elektriko (beri par novic spodaj), potem pa še v Grčiji sami.

Namreč, grožnje so postale resničnost in sedaj je uradno, da so Grki prepovedali uporabo elektronskih iger. Nič več lan-partyev, igranja doma, kaj šele na javnih mestih. Kazni so nenormalno visoke, saj znašajo tudi do 10.000 evrov, kar je neumnost.

In kaj so povedali v zagovor predlagatelji tega zakona, ki bi sicer bolj sodil na Dumblaws.com ? Že prej sprejeti zakon je prepovedal internetno igranje na srečo, in ker so vse igre zlo, so se odločili prepovedati tudi te. Poudarjajo, da zato, ker uradniki ne morejo ločiti med "nevarnimi" in "varnimi" igrami. To, da bodo le-ti igrali na veliko še naprej, vam je verjetno jasno.

Nekaj več o pretapanju sence grških kozlov pa tukaj.

Add-on later on: Pojavil se je dvom glede te novice, ki je, priznam, res...

9 komentarjev