»

Algoritmi in mi

Slo-Tech -

Lansko leto je avstrijska nevladna organizacija AlgorithmWatch razkrila, da slovenska policija od leta 2014 uporablja tehnologije za prepoznavanje obrazov. Slovenija tako sledi trendom na področju nadzornih tehnologij in umetne inteligence, ki ji pomaga pri tem delu. Primer še zdaleč ni končan, saj se je vmes izkazalo, da je bil projekt financiran z evropskimi sredstvi, ki niso bila pravilno porabljena. Več si lahko preberete na spletišču projekta Etičen IT.

V Ljubljano v četrtek, 26.3.2020 v ZRC SAZU na Novi trg 2 prihaja vodja organizacije AlgorithmWatch, Matthias Spielkamp, ki bo predaval na dogodku "Algorithms and us" v organizaciji zavoda Državljan D. AlgorithmWatch se ukvarja z analizo in spremljanjem razvijanja in implementacije algoritmov v procese odločanja in druga področja javnega življenja v naši družbi.

Po predavanju bo sledila okrogla miza na temo algoritmov v naši družbi, na kateri sodelujejo:

  • Pika Šarf, Inštitut za kriminologijo pri ljubljanski pravni fakulteti
  • ...

5 komentarjev

Informacijska družba: Kje smo in kam gremo?

Slo-Tech -

Ob zaključku koledarskega leta se bomo z gostjami in gosti ozrli po iztekajočemu se letu na področju informacijske družbe, analizirali najbolj odmevne dogodke in skušali napovedati prihodnost.


Od varnosti do zasebnosti, od spreminjajočih se razmer na področju digitalnega dela do vedno večjega problema spletnega fevdalizma - vse to bomo predebatirali z gosti iz področij prava, ekonomije, medijev in sociologije.


Seznam sogovorcev:


  • Filip Dobranič, Danes je nov dan
  • Pika Šarf, Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani
  • Katja Koren Ošljak, Zavod Vsak
  • Aljoša Masten, RTVSLO.si

Moderira: Domen Savič, Državljan D

Okrogla miza bo v sredo, 4.12.2019 ob 18h v Poligonu na Tobačni.

Vstop brezplačen, prijave niso potrebne!

26 komentarjev

Face recognition: Prakse in problemi

Slo-Tech - Tehnologije prepoznavanje obraza se iz sveta znanstvene fantastike vedno bolj širijo v svet okrog nas. Telefoni in drugi produkti zabavne tehnologije, nadzorne kamere, plačilni promet - zdi se, kot da brez tehnologije prepoznavanja obraza ni mogoče več živeti. Z razširjeno rabo se odpira tudi vedno več dilem na področju zasebnosti, varnosti in osebnih podatkov. Je tehnologija že zrela za tako široko rabo? So varovala ustrezna? Kako močna je politična volja na tem področju?

V uvodu bo Bojan Perkov (Share Foundation, Beograd) predstavil primer nadzornih kamer Huawei v mestu Beograd, izpostavil zasebnostne probleme, ki jih tak režim odpira in navedel nekaj aktivnosti boja proti njim.

Na okrogli mizi se bomo z gosti iz sveta industrije, regulacije in teorije pogovarjali o rešitvah, izzivih in problemih tehnologije prepoznavanja obrazov.

Program srečanja

18:10 - 19:00 = Bojan Perkov (Share Foundation, Beograd): Ko korporacija ugrabi mesto - primer Huawei in Beograd
19:15 - 20:00 =...

6 komentarjev

Cryptoparty Slovenija 2019: Družba nadzora

Slo-Tech -

V petek, 1.3.2019 se bo ob 18h v ljubljanskem Poligonu na Tobačni odvil že peti letni Cryptoparty Slovenija dogodek, na katerem bodo letos razpravljali o družbi nadzora. Na dogodku bodo predavali predstavniki Privacy International iz Londona, European digital rights (EDRi) iz Bruslja, Mozilla iz Berlina ter domača Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani ter PalmaBot. Več o programu je na voljo na spletišču konference

Organizatorji so si za letošnjo rdečo nit izbrali družbo nadzora, tako bomo lahko poslušali predavanje o izdvajanju državnega nadzora zasebnim korporacijam, težavam algoritemskega nadzora vsebin ter problemov (samo)regulacijskih pristopov do vprašanja varovanja zasebnosti in osebnih podatkov na spletu. Manjkale pa ne bodo niti kriptovalute, saj bomo na letošnjem Cryptoparty Slovenija dogodku opozorili tudi na problem zasebnosti pri t.i. KYC postopkih. Poleg predavanj boste lahko udeleženci sodelovali v nagradnem žrebu in izmenjali mnenja o izzivih...

8 komentarjev

Prihaja Cryptoparty Slovenija 2017

Slo-Tech - Letni dogodek Cryptoparty Slovenija že tretje leto povezuje zainteresirano javnost na področju zasebnega in varnega spletnega komuniciranja. Organizator zavod Državljan D tudi letos pripravlja štiri predavanja s področja informacijske varnosti in zasebnosti ter razpravo o regulaciji informacijske tehnologije. Dogodek se bo odvil v sredo, 1.3.2017 z začetkom ob 18:00 odvijal v ljubljanskem Poligonu, vstopnine ni.

Srečanje je zanimivo za vse, ki jih skrbi zasebnost komunikacije in ki verjamejo, da informacijska dobra niso samo najnovejše naprave in digitalne storitve, temveč se je potrebno nesprestano izpraševati tudi o obrambi pravice do komunikacijske zasebnosti. Srečanje bo otvoril Filip Dobranič iz inštituta Danes je nov dan.

Na srečanju bodo predavali Matej Kovačič iz Inštituta Jožef Štefan, ki bo opozoril na varovanje in prestrezanje komunikacij pametnega telefona, Jelena Burnik iz Urada informacijskega pooblaščenca, ki bo razmišljala o regulaciji sodobnih tehnologij, Alja...

5 komentarjev