»

Današnje težave s telefonskim omrežjem A1

Slo-Tech - Danes smo imeli premnogi težave pri uporabi komunikacijskih rešitev na svojih mobilnikih. Uporabniki so se spopadali z različnimi problemi, od nezmožnosti vzpostavljanja telefonskih povezav z drugimi uporabniki, do večurnega zamujanja SMS sporočil. Čeprav so težave imeli vsaj še uporabniki Telekoma Slovenije, kaže, da so bile povezane z nedelovanjem medomrežne povezave do mobilnega operaterja A1. Kot so sami priznali v večernih urah, je omrežje A1 danes vsaj 5 ur delovalo “nepravilno”. Kaj točno se je dogajalo z njihovo medomorežno povezljivostjo, pri operaterju še ugotavljajo. Trenutno so težavo rešili s preusmeritvijo klicev prek okoliških držav. Tako naj bi bile težave vsaj začasno odpravljene.

62 komentarjev

A1 bo podražil mobilne pakete in povečal količino zakupljenih podatkov v EU

Slo-Tech - Iz našega drugega največjega mobilnega operaterja A1 so sporočili, da bodo decembra dvignile cene nekaterih mobilnih paketov za 1 ali 2 evra, kar predstavlja zvišanje za 4 do 9 odstotke. Dražijo se večinoma nekoliko starejši paketi, ki jih ni več možno naročiti, med še ponujenimi pa bosta dražja A1 Go! L in njegova podjetniška verzija, ki bosta namesto 26 evrov stala 28 evrov. Celoten seznam podražitev je na sliki.

Kot ob vsaki podobno podražitvi imajo uporabniki tudi to pot možnost, da brez plačila pogodbene kazni ali stroškov prekinitve odstopijo od pogodbe in prekinejo naročniško razmerje. Je pa treba v takšnih primerih vrniti prejeto ugodnost, kar tipično pomeni odplačilo prejete subvencionirane opreme ali njena vrnitev v zameno za kupnino in plačilo uporabnine.

Druga novost pa je zvišanje zakupljenih količin prenesenih podatkov v EU, ki bo za nekatere pakete veljalo do decembra, za preostale pa od novega leta. Povišanja so za petino do četrtino, odvisno od paketa in cene....

14 komentarjev

Mnenje: omrežna nevtralnost ne obstaja

Misliš, da imaš nevtralno omrežje? Matrica, (c)1999 Warner Bros.

Slo-Tech - Operaterji so kot zainteresirana javnost predlagali umik vseh določb o omrežni nevtralnosti iz osnutka novega Zakona o elektronskih komunikacijah. S temu se postavi vprašanje o resničnih vzgibih za takšen predlog in tudi širši vprašanji na kaj se pojem “omrežna nevtralnost” lahko nanaša in kakšne so lahko nezaželjene stranske posledice tudi za operaterje same.

Ali omrežna nevtralnost obstaja?

Najprej težje vprašanje: kaj je “omrežna nevtralnost”? Ne glede na vse različne definicije, ki se pojavljajo na medomrežju, je rdeča nit pojma nevtralnost operaterja do vsebine, ki se je prenaša preko njegove infrastrukture. Nevtralnost v smislu, da operater ne sprejema odločitev o posameznih paketih podatkov glede na lastnosti teh paketov, če to ni nujno za posredovanje paketa do ciljnega naslova.

Tukaj se že pojavi prva...

11 komentarjev

Telemach nadgradil povezavo s SiOLom

Telemach - Pri največjem kabelskem operaterju v Sloveniji so sporočili, da so nadgradili še zadnjo 100 megabitno medomrežno povezavo, tokrat s SiOLom, s čimer bodo uporabnikom obeh omrežij olajšali delo in pospešili prenos podatkov. Telemach ima po novem lastne medomrežne povezave z ostalimi internetnimi ponudniki. Če se ozremo na mnenja uporabnikov v našem forumu, pa se s pozitivno oceno delovanja Telemacha ne moremo strinjati. Če preberemo njihovo sporočilo za javnost, kjer omrežje označujejo kot "Sodobno zasnovano in tehnološko napredno omrežje", dobimo občutek, da gre za dve podjetji -- Telemach in Telesmeh, kot mu pravijo nezadovoljni uporabniki. Naj samo spomnimo na javno repliko enega od ljubljanskih podjetij (zoper raziskavo Financ o prednosti kabelskega interneta pred ADSL tehnologijo), ki je s Telemachom vse prej kot zadovoljno. Mnenja se seveda trejo v našem forumu.

14 komentarjev

Email, Fax, Mobilni telefon.

The Register - O emajliranem spamu govorimo, o faksiranem smo govorili, o mobilnem mesnem zajtrku pa bo teklo olje zdajle.

Japonci -- ter 'multimedijski' DoCoMo -- se spopadajo z zanimivo obliko oglaševanja: Zlikovci oz. njihovi ZliAbaki™ na slepo kličejo telefonske številke mobilnega omrežja ter 'odložijo' po prvem pisku. Če uporabnik tako 'zgrešen klic' kliče nazaj, se oglasi reklama ... uporabnika pa čez čas preseneti visok račun svojega ljubega mobilnega operaterja, saj so te številke ustreznice slovenskih 090 [:D]. Rin..!

DoCoMo že napoveduje povračilne ukrepe, začenši s softverom za telefone. Ti tako klicev, krajših od dveh zvonjenj ne bodo pokazali oz. ne bodo zvonili; prav tako pa bo prikazan čas zvonjenja, da bo uporabnik lahko presodil o kredibilnosti™ klica.

2 komentarja