»

Facebook še pred avstralsko sodišče zaradi Cambridge Analytice

vir: Pixabay

Slo-Tech - Avstralski pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov je končal skoraj dve leti trajajočo preiskavo, v kateri je ugotovil, da je Facebook resno kršil zasebnost 300.000 Avstralcev.Postopek se bo zato nadaljeval pred zveznim sodiščem. Gre za posledice znane afere Cambridge Analytica.

Kot je še povedal pooblaščenec, je podjetje odgovorno zato, ker je bila njihova platforma zasnovana tako, da je ob privzetih nastavitvah omogočala prosto razpolaganje z uporabniškimi podatki. Facebook sam pa ni uporabil razumnih ukrepov, da bi uporabnike zaščitil pred njihovo nepooblaščeno zlorabo. Kazen, ki jo sodišče lahko izreče za resnejšo in ponavljajočo obliko tovrstnih dejanj, lahko seže vse do 1,7 milijona avstralskih dolarjev, kar znese le nekaj manj kot milijon evrov.

Facebook se je na novico odzval z običajnim zatrjevanjem, da že od samega začetka sodelujejo s preiskovalci in da so odtlej na svoji platformi vpeljali precejšnje spremembe glede zaščite in upravljanja z osebnimi podatki.

...

2 komentarja

Facebook sklenil poravnavo in poravnal pol milijona funtov globe v Veliki Britaniji

vir: Pixabay

Slo-Tech - Spomnimo, podjetje je lani skupilo najvišjo možno kazen, ki jo lahko izreče britanski informacijski pooblaščenec (Information Commissioner’s Office oz. ICO) in sicer zaradi svoje vloge v aferi Cambridge Analytica. Facebook se je tedaj na odločbo pritožil in zdaj z ICO pred sodiščem sklenil poravnavo.

V okviru poravnave podjetju ni bilo potrebno priznati svoje krivde, so se pa zavezali, da bodo poravnali 500.000 funtov kazni. Kazen je mila, a tedaj najvišja možna, ker je bilo dejanje - torej zloraba osebnih podatkov uporabnikov - storjeno pred majem 2018, ko je začel veljati GDPR. Po tem mejniku bi namreč podjetje v najslabšem primeru moralo poravnati 4% svojih letnih prihodkov.

Je pa poravnavo zaznamoval čudno spravljiv diskurz. Facebookov pravni zastopnik Harry Kinmonth je ob tem povedal, da je podjetje v preteklosti že sprejelo pomembne ukrepe za bolj restriktiven dostop in uporabo podatkov s strani razvijalcev aplikacij. Ter da ICO za zdaj ni našel dokazov, da so bili podatki...

8 komentarjev

Facebooku pet milijard dolarjev globe in 20 let nadzora

Slo-Tech - Facebook se je tudi uradno poravnal z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), da bo plačal pet milijard dolarjev globe zaradi kršenja pravice uporabnikov do zasebnosti. Poravnavo so najavili že pred dvema tednoma, saj pa je tudi uradno potrjena. Poleg višine so znane tudi ostale podrobnosti. Med drugim to, da je FTC glasoval po strankarski liniji, torej 3-2, ali naj poravnavo sprejme. Demokratska člana sta želela Facebook tožiti, medtem ko so republikanci potrdili poravnavo.

Glavni problem je, da je Facebook kršil zaveze iz leta 2012 glede zasebnosti. Sodu je dno izbila afera Cambridge Analytica, ko so aplikacije na Facebooku dostopale tudi do podatkov o prijateljih uporabnikov (ki se tako sploh niso imeli možnosti zavarovati), podatke pa so potem prodajali tretjim podjetjem. FTC...

34 komentarjev

Facebook se je s FTC poravnal za 5 milijard USD

vir: Flickr

vir: The Verge
The Verge - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) se je z vodstvom Facebooka pogodila za poravnavo, potem, ko je zoper podjetje sprožila preiskavo glede domnevnega kršenja zasebnosti uporabnikov. V ospredju preiskave je bila afera Cambridge Analytica, v kateri je istoimensko podjetje dostopalo do osebnih podatkov 87 milijonov uporabnikov tega družabnega omrežja.

Kot poročajo ameriški mediji, bo moral Facebook v okviru doseženega sporazuma poravnati 5 milijard dolarjev globe. Glasovanje v FTC se je pri tem razdelilo po strankarskih linijah, trojica republikancev je tako glasovala za poravnavo, dva člana demokratske stranke - ta se zavzema za bolj čvrsto obrzdanje podjetij, ki upravljajo z...

14 komentarjev

British Airways za vdor doletela zajetna globa

vir: Max Pixel

vir: The Verge
The Verge - Britanska informacijska pooblaščenka je otoškemu letalskemu prevozniku zaradi lanskoletnega vdora izrekla globo v višini 183 milijonov funtov. V incidentu so bili razgaljeni osebni podatki približno pol milijona njihovih strank, med drugim številke kreditnih kartic, naslovi, imena, uporabniška imena in gesla ter podrobnosti o posameznikovih potovanjih.

Pooblaščenka je ukrep pospremila s komentarjem, da izguba osebnih podatkov ni zgolj neprijetnost, pač pa je naloga podjetij vzpostavitev potrebnih ukrepov, da bi zaščitili pravice svojih uporabnikov do zasebnosti. Globa še ni pravnomočna, British Airways (BA) ima zdaj 28 dni časa za pritožbo, v podjetju pa so nad odločitvijo regulatorja obenem presenečeni in razočarani.

...

4 komentarji

Velika Britanija milostno kaznovala Facebook

vir: The Verge
The Verge - Facebook bo zaradi svoje nedejavnosti, katere posledica je bila zloraba uporabniških podatkov v aferi Cambridge Analytica, moral v Veliki Britaniji poravnati pol milijona britanskih funtov kazni.

Zdi se, da gre za precej milo kazen za podjetje, ki je v zadnjem četrtletju prikazalo 13,2 milijarde ameriških dolarjev prihodkov, a je ta na drugi strani vendarle najvišja možna, ki jo je lahko Elizabeth Denham, otoška komisarka za varstvo osebnih podatkov, sploh izrekla. Afera je namreč...

8 komentarjev

Cambridge Analytica prinesla Facebooku prvo denarno kazen

vir: Wikipedia
Bloomberg - Facebooku v Veliki Britaniji grozi denarna kazen, povezana z afero Cambridge Analytica. Pol milijona funtov sicer za informacijskega giganta predstavlja pljunek v ocean, a je to najvišja kazen, ki jo lahko izreče britanski Information Commissioner’s Office (ICO). Ta je danes izdal začetno poročilo o preiskavi, v kateri že od lanskega leta preiskuje odmevno posojanje podatkov o 87 milijonih podatkov uporabnikov tega družabnega omrežja, s pomočjo katerih so si pozneje pomagali pri profiliranju volivcev v kampanji ameriškega predsednika Trumpa, pa tudi pri britanskem referendumu o Brexitu.

Poročilo, ki še ni dokončno, v njem pa ob Facebooku preučujejo...

10 komentarjev