»

Dirka lansiranja klonov Clubhousa

The Verge - Pogovorno družbeno omrežje Clubhouse je ena največjih zgodb o uspehu iz pandemskih časov in tekmeci ne sedijo križem rok, kajti svojo konkurenčno rešitev snujejo ali jo že imajo vsi od Facebooka do Twitterja, LinkedIna, Spotifyja, Slacka in drugih.

Recept aplikacije Clubhouse je na videz preprost: uporabniki se nahajajo v virtualni sobani, kjer poslušajo osrednjega govorca; v kolikor želijo tudi sami besedo, dvignejo roko in upajo, da se jih bodo moderatorji usmilili ter jih spustili na "oder". Gre torej za nekakšne podcaste z možnostjo pogovornega sodelovanja, pri čemer je vsa komunikacija glasovna in aplikacija razen ikonic uporabnikov pravzaprav nima drugih omembe vrednih grafičnih elementov. Toda v pandemskih časih, ko so ljudje naveličani video pogovorov, je takšna izključno glasovna rešitev padla na plodna tla in Clubhouse je čez noč postal gigantska zgodba o uspehu - pa čeprav je še vedno omejen na iOS in lahko vanj pridemo le s povabilom!

Že v začetku leta se je pričelo...

7 komentarjev

Samsung bo štiri leta nadgrajeval Android na telefonih

Slo-Tech - Eden izmed glavnih razlogov, zakaj bi kdo želel kupiti androidni telefon prav od Googla, je poleg nenačičkanega operacijskega sistema tudi daljša podpora s posodobitvami kakor pri konkurenci. A tudi tod se Google ne more kosati z Applom, ki svoje iphone nadgrajuje tudi do šest let. Sedaj jima želi štrene mešati Samsung, ki je najavil podaljšanje podpore za svoje naprave, ki so izšle po letu 2019. Večino jih bodo s posodobitvami zalagali štiri leta.

Pri Androidu sicer obstajata dve veji posodobitev. Varnostne posodobitve iste verzije Androida so sorazmerno pogoste, saj jih Google pripravlja mesečno, seveda pa je od proizvajalca telefona odvisno, kako pogosto se bodo znašle pri uporabnikih. Nadgradnje na novo (pod)verzijo Androida pa so redkejše. Samsung je sporočil, da bodo varnostne posodobitve sedaj dostavljali štiri leta, nadgradnje na sveže verzije Androida pa tri. Doslej je Samsung štiri leta krpal telefone s čipom Exynos, sedaj pa bo to veljalo za vse.

To pa ne pomeni, da...

17 komentarjev

Android 10 se širi hitreje od predhodnikov

Slo-Tech - Fragmentacija trga naprav z Androidom se najjasneje kaže v velikem številu različnih verzij sistema, ki so v vsakem trenutku nameščene na napravah po svetu. Ker proizvajalci pametnih telefonov potrebujejo mesece, da novo verzijo Androida prilagodijo za svoje naprave, kar tako ali tako privoščijo le mlajših napravam (dve leti bo že zgornja meja), nove verzije Androida po izidu le počasi pridobivajo tržni delež. Najnovejši Android 10 je v tem pogledu boljši od predhodnikov.

Po 300 dneh od izida je namreč našel pot na 400 milijonov naprav. Vseh naprav je 2,5 milijarde, ocenjuje Google, torej je to 16 odstotkov. To pomeni, da je Android 10 tudi procentualno uspešnejši od predhodnikov (Oreo, Pie). V prihodnost pa želi Google ta postopek še olajšati, pri čemer bo ključna prenosljivost jedra. Cilj je pripraviti General Kernel Image (GKI), ki bi bil neodvisen od dejanske naprave, torej nekakšen projekt Treble za jedro. Takšen GKI bi deloval na vseh napravah, potrebni gonilniki pa bi se...

16 komentarjev

Android 10 je tu

Slo-Tech - Google je predstavil novo verzijo priljubljenega operacijskega sistema za pametne telefone Android, ki to pot nosi oznako preprosto 10. Verzijo, ki je nastajala pod oznako Q in nima sladkega kodnega imena, bodo najprej dobili Googlovi telefoni Pixel (tudi tri leta stari Pixel 1), do konca leta pa naj bi prispela še na nekaj dražjih telefonov večjih proizvajalcev. Novosti je kar precej, Google pa jih je simbolično posebej izpostavil deset.

Na področju uporabniškega vmesnika bomo opazili celovito podporo Dark Theme, ki telefonu doda temno ozadje in poskrbi za manjšo obremenitev oči ter nižjo porabo...

54 komentarjev

Google I/O 2018 napoveduje pamet, ki prihaja

The Verge - Danes je potekal Googlov dogodek 2018 I/O, na katerem je podjetje pokazalo, kaj lahko pričakujemo v prihodnosti. V poldrugi uri smo izvedeli podrobnosti o prihajajoči verziji Androida, poleg tega pa smo slišali še o precej novostih, ki nas čakajo v ostalih Googlovih storitvah. Prihodnji Android P, ki bo izšel še letos, ne bo imel več treh značilnih gumbov za navigacijo, temveč enotni dashboard. Gumba Domov ni več, odslej bo treba oddrsati navzgor. Na sploh bo celotna navigacija dajala večji poudarek gestam. Dashboard bo prikazoval tudi osnovno statistiko o uporabi telefona, mogoče pa bo celo nastaviti omejitev, koliko časa lahko zapravimo za posamezno aplikacijo. Telefon bo mogoče tudi vnaprej nastaviti, kdaj naj na...

33 komentarjev

Windows 10 Creators Update izide 11. aprila

The Windows Blog - Microsoft je potrdil, da bo Windows 10 Creators Update (verzija 1703, verjetno build 15063) uradno izšel 11. aprila, ko ga bodo lahko brezplačno pridobili uporabniki starejših verzij Windows 10. Čeprav Microsoft obljublja veliko nadgradnjo, tako zelo veliko novosti v njem vendarle ne bo. Omenjena verzija je uporabnikom programa Insiders že na voljo, zato lahko o njej povemo nekoliko več.

Ena največjih sprememb je zagotovo brskalnik Edge, ki je doživel konkretno grafično prenovo. Vrstica z zavihki prikazuje pomanjšan pogled okna, da se lažje orientiramo. Zavihke lahko odslej damo na stran s funkcijo, ki jih ne zapre, temveč pospravi na stran, dokler jih ne potrebujemo. Žal tam ostanejo le do zaprtja brskalnika, tako da jih kot zaznamke še ne moremo zlorabljati. Edge zna po novem brati e-knjige v formatu EPUB, ni pa jih še mogoče opremiti z...

38 komentarjev

Windows 10 Anniversary Update nared

Ars Technica - Končna verzija gradnja (build) prve večje posodobitve Windows 10 bo najverjetneje nosila številko 14393. V Redmondu so namreč dokončali Windows 10 Anniversary Edition, ki jo bo po običajnih kanalih mogoče dobiti 2. avgusta, sodelujoči v Windows Insider pa jo lahko prenesejo že danes. Teoretično lahko Microsoft številko dvigne na okroglih 14400, a to ne bo spremenilo dejstva, da je koda končana (možni so še hotfixi, kjer se popravlja le del kode; zadnji je 14393.3). Microsoft želi z novo posodobitvijo prepričati tudi tiste bolj omahljive uporabnike, da je Windows 10 resnično dozorel in da se splača prestopiti z Windows 8.1 ali celo 7. Hkrati tudi malce izsiljuje, saj se v petek izteče možnost brezplačne nadgradnje.

Novosti, ki jih bomo deležni z novi inačico,

322 komentarjev

Googlov I/O 2015 ni prinesel revolucije

Slo-Tech - Danes ponoči je Google organiziral tradicionalno novinarsko konferenco I/O, kjer so predstavili prihajajoče novosti. Google I/O 2015 je bila v glavnem posvečena Androidu, ki ga želi Google preseliti s pametnih telefonov in tablic v vse naprave - od ur do hladilnikov. Pokazali so tudi nekaj strojne opreme, povezane z navidezno resničnostjo.

Prihaja Android M, ki je videti podobno kot Android Lollipop, katerega bo nadomestil, a ima kopico novosti in izboljšav. Pomembna novost je dodeljevanje pravic aplikacijam. Te so doslej ob namestitvi na običajno precej strašljivem in obsežnem seznamu navedle, kaj vse zahtevajo. Odslej bo aplikacija ob prvem poizkusu dostopa do določene storitve (recimo do kamere, imenika itd.) vprašala za dovoljenje....

17 komentarjev