»

Zlikovci z umetno inteligenco za sintezo govora ukanili direktorja

Slo-Tech - Večkrat smo že brali in tudi poročali o tako imenovani direktorski prevari (CEO fraud), kjer običajno računovodski oddelek v podjetju dobi lažno sporočilo v direktorjevem imenu, da je treba nujno plačati nek račun ali nakazati nek višji znesek, običajno v tujino. Seveda so tovrstna sporočila ponarejena z lažnim naslovom (spoofed), a marsikdo se je tako že opekel. Sedaj pa The Wall Street Journal poroča o še drznejši in tehnološko kompleksnejši obliki te prevare, kjer so nepridipravi uporabili umetno inteligenco, da so poustvarili direktorjev glas.

Prevara se je sicer zgodila že marca, neprevidno podjetje pa je stala 220.000 evrov. Zlikovci so poklicali angleško energetsko podjetje in se predstavili kot izvršni direktor...

29 komentarjev

Škoda zaradi internetnih prevar raste

Slo-Tech - FBI je izdal letno poročilo o internetnem kriminalu, v katerem analizirajo prijavljene poizkuse in uspešno izvedene goljufije različnih vrst. V letu 2018 so prejeli 351.936 prijav, v katerih so podjetja in posamezniki naznanili za 2,7 milijarde dolarjev škode. Najpogostejše prevare so prevare pri kupovanju izdelkov prek internet (nedostava ali neplačilo), izsiljevanje ter kraja osebnih podatkov. Po obsegu škode pa prednjači BEC (Business Email Compromise), s čimer so nepridipravi od podjetij izmolzli kar 1,3 milijarde dolarjev oziroma dvakrat več kot leto pred tem.

...

29 komentarjev

Kako so spletni prevaranti ukradli 40 milijonov evrov

Spiegel Online - Na dan je prišlo več informacij o eni najbolj donosnih izvedb tako imenovane direktorske prevare (CEO fraud), s katero so neznani napadalci od nemškega koncerna Leoni pridobili 40 milijonov evrov. Napad se je zgodil že 12. avgusta, podjetje je delničarje o njem zelo na kratko obvestilo 16. avgusta, v teh dneh pa so v romunskih časnikih na plano privrele podrobnosti, saj se je napad zgodil v tamkajšnji podružnici nemškega podjetja. Leoni ima sicer 75.000 zaposlenih v 32 državah po svetu.

Pri direktorski prevari posamezniki s pravicami, ki omogočajo razpolaganje z denarnimi sredstvi podjetja, prejmejo zelo podrobno izdelano sporočilo, ki je na las podobno legitimnim sporočilom uprave in v katerem jim prevaranti nalagajo...

29 komentarjev

V Nigeriji prijeli glavnega internetnega prevaranta

Slo-Tech - Nigerijske spletne prevare so ene najstarejših internetnih prevar, o katerih čivkajo že ptički na vejah, a nepridipravi z nekaj modifikacijami svojih shem še vedno nabirajo milijone. Ena pozitivna novica vseeno prihaja iz Nigerije, kjer so prijeli kolovodjo več mednarodnih prevar, ki so navrgle več kot 50 milijonov evrov. Štiridesetletni Nigerijec, ki je poznan zgolj pod vzdevkom Mike, je bil aretiran v mestu Port Harcourt na jugu države. V akciji sta sodelovala Interpol in nigerijska Komisija za gospodarski in finančni kriminal (EFCC).

Mike je bil vodja obsežnih operacij, ki so potekale v Nigeriji, Maleziji in Južni Afriki, pomagače za pranje denarja pa je imel v Evropi, ZDA in na Kitajskem. V njegovih...

8 komentarjev

Na udaru spletnih prevarantov to pot pravniki

SFGate - Spletne prevare so lukrativno delo in vse, kar je potrebno za uspeh, je igranje na človeški pohlep in občasna sprememba zgodbe. Princip prevar pa vedno ostaja enak - nakazovanje denarja tujcem v zameno za obljubljen lahek dobiček. Hongkonški prevarantje so se odločili zaigrati na veliko in za tarčo so izbrali kar pravno pisarno.

Na pravno pisarno v Long Beachu so se obrnili s pretvezo, da skušajo izterjati dolgove od ameriških potrošnikov. Po mesecu dni telefonskih pogovorov in elektronske korespondence je odvetnik prejel ček domnevnega dolžnika za 200 tisoč dolarjev. Dogovorjeno je bilo, da bo njegov delež znašal pet odstotkov, zato je ček poslal na banko v inkaso in nemudoma nakazal 190 tisoč dolarjev naprej v Hong Kong. Poldrugo uro kasneje ga je banka obvestila, da ček nima kritja, in samo počasnost ameriških bank mu je rešila kožo, saj se je nakazilo še dalo ustaviti.

Odvetniki in izvedenci za varnost pravijo, da je takšnih napadov vedno več. Niso pa zlikovci vedno na lovu...

0 komentarjev

Zlikovci izkoriščajo Haiti za bogatenje

CNet - Katastrofe, kot je zadnja na Haitiju, ko je potres z obličja skoraj izbrisal prestolnico, so izvrstna priložnost za spletne prevare, svari FBI. Z vseh strani nas bombardirajo s posnetki opustošenja, kar v ljudeh prebudi čut za sočloveka, tako da ti masovno nakazujejo denar raznim človekoljubnih organizacijam. In prav na to računajo zlikovci, ki so že postavili na stotine lažnih spletnih strani za pobiranje "donacij".

Ko je leta 2005 udarila Katrina, se je na spletu pojavilo 4000 lažnih spletnih strani, ki naj bi zbirale donacije za pomoč. Nekaj se jih je pojavilo že pred hurikanom, ko je bilo po vremenski napovedi že jasno, da je udarec neizbežen in da bo močan. Podobno se dogaja sedaj.

Denar se zbira na razne načine:...

21 komentarjev