»

Vsak drugi uporabnik Oken zdaj poganja desetico

vir: NetMarketShare

Netmarketshare - Potem, ko so Windows 10 v začetku letošnjega leta po tržnem deležu (končno) prehiteli Windows 7, so po merjenju NetMarketShare v avgustu končno dosegli mejnik 50 % deleža uporabnikov prenosnih in namiznih računalnikov. To se je zgodilo dobra štiri leta po izidu, v času katerega so pri Microsoftu napovedovali, da bodo nova Okna dosegla milijardo uporabnikov v dveh do treh letih po izidu. No, doslej je še niso.

Naj spomnimo, zadnja različica Oken je ob splovitvi dobila še poseben pospešek, saj so nas z brezplačno nadgradnjo dobesedno pehali k prehodu. Rast uporabnikov se je po koncu brezplačnega obdobja leta 2016 precej upočasnila, v zadnjih mesecih pa je dobila sveže gorivo, ki ga predstavlja iztek podpore za Windows 7. Že julija se je namreč delež uporabnikov desetice spet povečal za slabe 4 %, v avgustu pa še za...

12 komentarjev

Windows 10 vendarle premagal Sedmico

Slo-Tech - Ko Microsoft naredi dober operacijski sistem, se ga uporabniki oklepajo še vrsto let po izidu. Kakor se Windows XP ni in ni mogel posloviti, je tudi Windows 7 na prvem mestu vztrajal več kot osem let. Windows 8 mu ni bil nikoli prava konkurenca, Windows 10 pa je - z izdatno pomočjo Microsoft in domala siljenjem na računalnike uporabnikov - sedaj končno prehitel staro verzijo. Po nekaterih statistikah, ne pa vseh.

Po statistiki StatCounterja
je Windows 10 januarja postal priljubljenejši od Windows 7. Srečala sta se pri 42 odstotkov, tako da skupaj še vedno obvladujeta pretežni del osebnih računalnikov. Windows 8.1 ima 8,7-odstotni tržni delež, Windows XP pa še vedno nezanemarljive 3,6 odstotke. NetMarketShare je nameril nekoliko drugače, in sicer ima po njihovih podatkih Windows...

10 komentarjev

Internet Explorer ni več prvi brskalnik

Slo-Tech - Pričakovati je bilo, da se bo Microsoftov Internet Explorer počasi poslovil od naziva najbolj uporabljenega spletnega brskalnika, saj so ga v novem Windows 10 postavili na stranski tir na račun novega Edgea. In tako se je po letu 1999 prvikrat zgodilo, da Internet Explorer ni več najpopularnejši brskalnik. Z 41,35 odstotka je zdrsnil na drugo mesto, na prvem pa ga je prehitel Chrome z 41,66 odstotka, kažejo podatki NetMarketShare.

Internet Explorer torej ni zabeležil nobenega katastrofalnega padca, temveč počasi, a vztrajno drsi. Chromov vzpon pa je bil po drugi strani meteoren, saj ga je Google izdal konec leta 2008 in je že kmalu dosegel dvomestni delež, sedaj pa se bliža polovičnemu.
...

33 komentarjev

Windows 10 še ni prehitel XP-jev

CNET - Kot je bilo pričakovati, se rast tržnega deleža Windows 10 upočasnjuje. V prvih 24 urah po izidu si je sistem namestilo 14 milijonov uporabnikov in v prvem mesecu je njegov tržni delež končal pri 5,2 odstotka. Septembra se je tržni delež okrepil na 6,6 odstotka, minuli mesec pa na 7,9 odstotka, če verjamemo podatkom NetMarketShare. Nesporni vladar ostaja Windows 7.

Na več kot polovici računalnikov (55,7 odstotka) je nameščen Windows 7, na drugem mestu pa je še vedno legendarni Windows XP z 11,7 odstotka. Sledi Windows 8.1 z 10,7 odstotka, šele potem pa najdemo Windows 10 na četrtem mestu. Glede na brezplačno namestitev Windows 10 bi pričakovali hitrejše širjenje, a so uporabniki precej zvesti svojim sistemom. Microsoft bo poizkusil delež Windows 10 zvišati na več...

97 komentarjev

Sedmica končno prehitela XP

ZDNet - Windows 8 je svež kakor jutranje žemljice (trenutno ga je mogoče dobiti le v volumskem licenciranju), Windows XP pa se ponaša z metuzalemsko starostjo skoraj 11 let. In vendarle se je šele ta mesec zgodilo, da je Windows XP predal žezlo najbolj uporabljanega operacijskega sistema svojemu vnuku Windows 7. Vmesna Vista itak nikoli ni imela možnost, da bi dosegla omembe vredno uvrstitev.

Sedmica je pri domačih uporabnikih na Zahodi že nekaj časa na prvem mestu, a če pogledamo statistiko globalno, je slika drugačna. Ogromno poslovnih uporabnikov vztraja na Windows XP, ker Sedmica ne prinaša nobene zanje pomembne novosti, ki bi upravičila strošek nadgradnje. Nadaljnji zaviralec je ogromen azijski trg, kjer prevladujejo piratske kopije Windows XP, ki zasedajo ogromen delež računalnikov.

Netmarketshare v obzir vzame vse te vpliva in šele za avgust 2012 so izračunali, da je Windows 7...

79 komentarjev

Chrome lanski zmagovalec, IE poraženec

Najbolj uporabljan brskalnik po državah (december 2011). Modra: IE, oranžna: Firefox; zelena: Chrome; rdeča: Opera.

Slo-Tech - Z iztekom leta se nam obeta vrsta različnih pregledov in povzetkov za leto 2011, ki jih bomo brali v prihodnjih dneh. Eden izmed zanimivejših je tudi statistika uporabe brskalnikov in operacijskih sistemov, ki jo meri tudi NetMarketShare.

Statistika dogajanja na brskalniškem trgu za leto 2011 kaže isti trend, ki je prevladoval vseh 12 mesecev. Glavni poraženec je Internet Explorer, ki je konstantno izgubljal tržni delež. Medtem ko je leto 2011 začel s 60-odstotnim deležem, je ta do konca leta upadel na slabih 52 odstotkov in če bo šlo tako naprej, bo najpozneje do marca IE padel pod psihološko mejo 50 odstotkov. Absolutni zmagovalec je Googlov Chrome, ki je svoj delež skorajda podvojil in končal tik pod 20 odstotki. Firefox je izgubil odstotno točko in...

72 komentarjev