»

Facebook pod pritiskom oglaševalcev najavil ukrepe proti sovražnemu govoru

Slo-Tech - Na Facebook se je v zadnjih dneh zgrnil bojkot prominentnih oglaševalcev, ti od podjetja zahtevajo, da ukrepa v zvezi s sovražnim govorom in širjenjem lažnih novic na svoji platformi. Med podjetji - nekatera so oglase odpovedala kar do konca letošnjega leta -, so denimo tudi zares pomembni oglaševalci kot so Unilever, Coca Cola, Hershey in Verizon. Delnice Facebooka so včeraj upadle za 8,3 %, Mark Zuckerberg pa je ob 7,2 milijarde ameriških dolarjev premoženja.

Morda je tudi zato včeraj najavil nekaj dodatnih ukrepov, ki naj bi pripomogli k verodostojni izvedbi novembrskih ameriških volitev. Tako bodo prepovedali oglase, ki bi zatrjevali: "da so posamezniki določene rase, vere, etnične pripadnosti, nacionalnosti, kaste, seksualne orientiranosti, spola ali imigrantskega statusa - nevarni za varnost, zdravje ali preživetje drugih državljanov." Prepoved seveda velja le za plačane oglase, horde razposajenih uporabnikov bodo lahko mirno dalje sejale vse zgoraj našteto.

Drugi ukrepi...

28 komentarjev

Še krajše vajeti za politično oglaševanje na Facebooku

vir: Pxhere

vir: TechCrunch
TechCrunch - Vsakokratne volitve v ZDA bodo v prihodnosti kot kaže nov mejnik v omejevanju lažnih novic in politične propagande. Facebook bo namreč znova poostril pogoje za politične oglaševalce. Ti so morali že od lanske pomladi, preden so lahko karkoli objavili, Facebooku posredovati svojo identiteto in lokacijo, oglasi pa so se arhivirali za več let. Prav tako je bilo ob oglasu objavljeno kratko obvestilo, ki je vsebovalo tudi ime oglaševalca. K novim ukrepom je vodilo prav slednje, saj so številni oglaševalci uporabili lažna imena, da bi zakrili svojo pravo identiteto.

Po novem bo organizacija, ki bo z vsebino oglasa padla v eno od desetih političnih kategorij, ki so jih oblikovali pri Facebooku, posredovati dokaz, da zares predstavlja to...

35 komentarjev

Facebook pred EU volitvami zaostril pogoje političnega oglaševanja

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - Nekaj naslednjih tednov bodo vsi politični oglasi na Facebooku v državah članicah EU opremljeni s podatki o tem kaj oglašujejo, kdo je plačnik oglasa in koliko je zanj plačal, ter na kateri del populacije oglas cilja. Ukrep je namenjen v vzpostavitvi transparentnosti in preprečevanju zlorab v času do volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale v mesecu maju.

Poleg tega bodo morali biti vsi oglaševalci, da bi smeli objavljati oglase povezane z evropskimi volitvami, registrirani pri volilnem organu v svoji državi. V ta namen bodo morali pred objavo predložiti potrebne dokumente in pristati na preverjanje njihove lokacije. Facebook pa bo s...

15 komentarjev

Facebook počasi širi preverjanje političnih oglasov na ves svet

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - V intervjuju za agencijo Reuters je Facebookova direktorica za globalno politiko Katie Harbath napovedala vpeljavo varnostnih ukrepov, ki naj bi zagotovili transparentnost oglaševanja v politične namene na njihovi platformi. Tako bodo od prihodnjega tedna politični oglaševalci v Nigeriji - tam bodo sredi februarja potekale predsedniške volitve - lahko objavili oglas na Facebooku le, če imajo svoj sedež v tej državi. Podoben ukrep je veljal že lani maja med irskim referendumom za dekriminalizacijo splava, naslednja država, ki jo čaka vpeljava takega pravila pa je Ukrajina, kjer bodo zadnji dan marca potekale predsedniške volitve.

Še za korak dlje...

11 komentarjev

Facebook pri oglasih za stanovanja grdo diskriminira

Slo-Tech - Ameriško ministrstvo za okolje in prostor (Department of Housing and Urban Development, HUD) je začelo uradni postopek zoper Facebook, ker slednji krši stanovanjski zakon (Fair Housing Act), ki prepoveduje diskriminacijo kupcev ali najemnikov stanovanj glede na raso, barvo kože, invalidnost, versko prepričanje, spol, družbeni položaj, narodnost in druge osebne okoliščine. Ministrstvo je postopek začelo, ker Facebook oglaševalcem nepremičnin na svojih straneh ponuja možnost ciljanega oglaševanja, s čimer lahko določijo želeno publiko, ki naj oglase vidi.

Gre za kontroverzno možnost, ki jo ima Facebook že dlje časa. Facebook ve skoraj vse o svojih...

163 komentarjev

Facebook bo objavljal lokacijo upravljavcev velikih strani

vir: The Verge
The Verge - Upravljavci Facebook strani, za zdaj samo takih z množičnim občinstvom, bodo morali po novem nekoliko bolj razkriti svojo identiteto. V naslednjih dneh jih bo na njihovi strani pričakalo opozorilo, da morajo skozi poseben avtorizacijski proces, v katerem bodo morali vključiti dvostopenjsko preverjanje identitete in potrditi v kateri državi se stalno nahajajo. V nasprotnem primeru bodo izgubili pravice do urejanja. Lokacijo bodo za zdaj preverjali le s pomočjo lokacije naprave, bo pa ta javno objavljena ob spisku oseb, ki stran upravljajo.

Ukrep bo sprva vpeljan samo za strani z veliko ameriškimi sledilci, pozneje pa naj bi ga razširili na celotno omrežje. Novinarji The Verga so predstavnikom Facebooka že zastavili...

16 komentarjev

Facebook bo za politično propagando lokacijo preverjal z razglednicami

vir: BBC
BBC - Ob vseh tehnoloških zmožnostih je za ugotavljanje dejanske lokacije še vedno najzanesljivejši način klasična pošta, ugotavlja Facebook. Zaradi škandala, ki ga je v ZDA povzročilo domnevno rusko vmešavanje v ameriške volitve, ko so tudi na spletnih platformah Twitter in Facebook vplivali na javno mnenje, bo Facebook precej zaostril pogoje, pod katerimi lahko posameznik poimensko oglašuje kakšnega politika. To ni presenetljivo, saj bodo novembra v ZDA volitve v predstavniški zbor in tretjino senata.

Katie Harbath iz Facebooka pojasnjuje, da bodo morali oglaševalci, ki bodo želeli podpirati kakšnega kandidata, dokazati, da so navzoči v ZDA. To bodo storili tako, da jim bo Facebook po pošti poslal razglednico s kodo, ki jo bodo morali potem vpisati. Brez tega ne bo...

29 komentarjev