»

Bodo SSL-certifikati veljavni le leto dni?

vir: ZDNet
ZDNet - Včasih so imeli certifikati SSL, ki se uporabljajo za varovanje prometa prek HTTPS, privzeto osemletno življenjsko dobo. Kasneje se je ta skrčila na pet let in nato na tri in na zadnjega marca lani na dve leti. Proizvajalci brskalnikov si prizadevajo za čim krajšo življenjsko dobo, medtem ko so izdajatelji na drugem bregu. Lanska sprememba je tako kompromis med enoletnimi željami proizvajalcev brskalnikov in vztrajanjem izdajateljev pri treh letih. Poldrugo leto pozneje se vrača ideja o enoletni veljavnosti certifikatov.

Glavni zagovornik je Google, ki se je v preteklosti že neuspešno prizadeval za skrajšanje veljavnosti certifikatov. Sedaj predlaga, da bi ta znašala 397 dni,...

19 komentarjev

Kazahstan začenja napad MITM na ravni celotne države

Slo-Tech - V sredo so kazahstanske oblasti začele prestrezati ves promet prek HTTPS v državi, s čimer želijo okrepiti nadzor nad internetom in početjem državljanov. Ponudniki dostopa do interneta so morali vzpostaviti posebne spletne strani, na katerih lahko uporabniki namestijo državne certifikate. Z namestitvijo certifikatov, ki jih je izdala kazahstanska vlada, bi imele oblasti možnost dešifrirati komunikacijo med uporabniki in strežniki HTTPS, jo prebrati in potem šifrirati ponovno ter poslati do končnega cilja. Gre torej za klasični napad MITM.

ISP-ji uporabnike od včerajšnjega dne preusmerjajo na strani za namestitev certifikate, če tega še niso storili. Enaka obvestila so prejeli po...

25 komentarjev

Država: Kakšna zasebnost in varnost na internetih, samo plačajte že davke!!!

Slo-Tech - Spet je tisti dan, ko moram državnim biričem nakazati desetino polovico svojih mesečnih prihodkov – oziroma, kot oni temu pravijo, plačati moram davke. Mesečni ritual se začne s pregledom eDavkov, ali država želi od mene še kaj razen običajnih davkov in prispevkov. In, kot vsakokrat, me brskalnik spet prijazno opozori, da spletna stran eDavki ne zagotavlja minimalnih varnostnih zahtev. Roka zadrhti, že tako razredčeni lasje štejejo nove žrtve in možgani preračunavajo, kaj mi država nudi za skoraj 1000 evrov plačanih davkov vsak mesec. Očitno niti varnosti na internetih ne.

Nič, dvignem telefon in v slabi uri sedim na kavi skupaj s tremi ljudmi, ki se imajo za etične hekerje. Prepričam jih, da svoje znanje usmerijo na spletne dacarje in mi pomagajo ugotoviti,...

201 komentar

Egiptovski CA izdal lažne certifikate za Google

Google Online Security Blog - Google je odkril lažne certifikate za svoje strežnike, ki jih je izdalo egiptovsko podjetje MCS Holdings. Ker je MCS Holdings vmesni certifikatni urad (intermediate CA), ki ga je kot zaupanja vrednega proglasil kitajski CNNIC, mu zaupajo vsi brskalniki. Firefox in Chrome sicer omenjenih certifikatov za dostop do Googlovih strani nista uporabljala, ker upoštevata public key pinning. Vseeno je početje podjetja MCS Holdingsa hud prekršek, zaradi česar so njihove certifikate proizvajalci brskalnikov takoj po odkritju uvrstili na listo neveljavnih.

CNNIC je potrdil, da so z MCS Holdings sklenili pogodbo, ki jim je dovoljevala le izdajo certifikatov za domene, ki jih imajo registrirane. Kot kaže, je MCS Holdings svoj zasebni...

4 komentarji

Trustwave izdajal man-in-the-middle SSL certifikate, bojda je to "stalna praksa"

Trustwavov javni ključ je vključen v skoraj vse brskalnike, zato ti zaupajo vsem certifikatov, ki jih izda Trustwave, njihov reseller ali posvečeno podjetje.

vir: The Register
The Register - Ameriški overitelj Trustwave se je zapletel v neprijeten indicident, ker so še neimenovanemu ameriškemu podjetju izdali začasni CA certifikat z možnostjo nadaljnje izdaje certifikatov za poljubne domene.

Tovrstni certifikati (subordinate root certificates) seveda niso na voljo v "prosti prodaji" in služijo zelo specifičnim namenom, predvsem nadzoru zaposlenih. Če podjetje sumi, da ti s pomočjo interneta ven pošiljajo poslovne skrivnosti, lahko začne preverjati vsebino njihove spletne komunikacije (prikrito prisluškovanje oz. sniffing), kar je mogoče, ker zaposlenemu zagotavljajo internetno povezavo in ves njegov promet gre čez njihove usmerjevalnike. Širšim rešitvam za omenjeni problem se pravi Data Loss Prevention sistemi oz. DLP sistemi.

Takšno...

26 komentarjev

Izvedba popolnega MITM napada

Prikaz MITM napada, (CC) Open Web Application Security Project

Slo-Tech - Kot na svojem blogu poroča Eddy Nigg, je tokrat Božiček hekerjem prinesel odlično darilo - popoln napad s posrednikom.

Napad s posrednikom, znan tudi pod imenom MITM (man-in-the-middle) napad, je posebna oblika napada, kjer napadalec skuša "prisluškovati" šifriranemu prometu med žrtvijo in spletnim (ali drugim) strežnikom. Deluje tako, da napadalec preko sebe preusmeri ves promet do nekega https strežnika, žrtvi podtakne lažen SSL certifikat, promet pa nato dešifrira in pošilja dalje do pravega strežnika.



Vendar pa se je do sedaj napade s posrednikom dalo zaznati na relativno enostaven način. Ker naj bi izdajatelji SSL certifikatov preverili identiteto oseb, ki se predstavljajo za upravitelje varnih spletnih strani, napadalec ne more dobiti s strani zaupanja...

116 komentarjev