»

Netflix v tujini že ukinja najcenejše pakete

Slo-Tech - Netflix je ob razgrnitvi poslovnih rezultatov za minulo leto, ki so dosegli pričakovanja, napovedal tudi nekaj ukrepov, ki ne bodo všeč naročnikom s plitvejšimi žepi. Medtem ko so za nove naročnike že ukinili najcenejši paket, ga bodo sedaj tudi za obstoječe. Netflix sicer že dlje časa počasi draži pakete in nič ne kaže, da se bo praksa v prihodnosti ustavila.

Leto 2023 je Netflix sklenil s 33,7 milijardami dolarjev prihodkov in 5,4 milijarde dolarjev čistega dobička. V primerjavi z letom pred tem so prihodke povečali za 12,5 odstotkov. V letu 2024 načrtujejo še nadaljnje povečevanje prihodkov in marže, ki se bo zavihtela na 26 odstotkov. Že v prvem četrtletju načrtujejo rekordni dve milijardi dolarjev dobička. V zadnjih treh mesecih je Netflix globalno pridobil 13 milijonov novih naročnikov, s čimer jih ima sedaj 260 milijonov.

To pa se doseže tudi z dvigovanjem cen. Začeli bodo z ukinitvijo najcenejšega paketa Basis brez reklam. Ta je stal 12 dolarjev na mesec, preden so ga...

47 komentarjev

Disney+ tudi v Evropi s kolcajočim začetkom

vir: Flickr

Slo-Tech - Danes je začela Disneyjeva pretočna video storitev resnejši pohod po stari celini. Že od samega začetka je bila na voljo na Nizozemskem, zdaj so se pridružile še Velika Britanija, Irska, Nemčija, Italija, Španija in Švica, v Franciji pa so začetek oddajanja preložili za dva tedna, na željo tamkajšnjih oblasti. Mesečna naročnina stane 6,99, letna pa 69,99 evra.

O težavah novih naročnikov poročajo zlasti iz velike Britanije, kjer so se številni uporabniki, kljub temu da so že poravnali letno naročnino, brez uspeha poskušali vpisati v storitev. Podobno je bilo, če se spomnimo, tudi lansko jesen ob začetku oddajanja. Ali gre za težave s preobremenjenimi omrežji, o čemer poročajo iz številnih evropskih držav ali pa je problem stvar Disneyjevih strežnikov, ni znano, saj so se v podjetju kot smo zdaj že vajeni v kriznih situacijah, zavili v molk.

Drugo razočaranje predstavlja serija Mandalorian, ki bo, tako kot v ZDA, na spored prihajala postopoma, za zdaj sta evropskim uporabnikom na...

12 komentarjev

Naprodaj tisoči uporabniških računov za Disney+

vir: ZDNet

vir: ZDNet
ZDNet - Disney je kot kaže v svet pretočnih storitev vstopil nekoliko nepripravljen. Pustimo ob strani, da so zaradi navala uporabnikov imeli precejšnje težave na premierni večer, huje je, da so krekerji v njihovem primeru pokazali zares slikovito hitrost pri pridobivanju in unovčevanju tujih uporabniških računov. Ti so se samo nekaj ur po začetku oddajanja v velikih količinah znašli naprodaj na hekerskih forumih.

Številni uporabniki so tako poročali, da so nepridipravi vstopili v njihov račun, spremenili prijavni elektronski naslov in geslo, na ta način pa zakonite lastnike učinkovito zaklenili ven. V nekaj primerih gre pri tem za račune, kjer je bila naročnina poravnana za več let vnaprej. Cene za nakup variirajo med 3 in 11 ameriškimi dolarji, mesečna naročnina pa sicer regularno stane 6,99 USD na mesec. Pri tem za nameček kar dežujejo negativne pripombe uporabnikov na neodzivnost Disneyjeve podpore, saj so nekateri na prijavo kraje čakali tudi po več ur.

Prve ugotovitve so kazale, da...

3 komentarji

Disney+ utegne močno spremeniti trg pretočnih TV storitev

vir: Pixabay

CNet - Prejšnji teden se je končal Disneyjev D23 Expo, na katerem so razkrili nekaj več podrobnosti o svoji pretočni TV storitvi Disney+. Z delovanjem bo pričela 12. novembra, stala bo 6,99 dolarja mesečno (69,99 letno) in za ta razmeroma majhen denar ponujala možnost štirih vzporednih streamov, tudi v ločljivosti 4K in UHD ter sedem uporabniških profilov na enem samem računu.

Vse to bo seveda močno zamajalo položaj konkurence, zlasti Netflixa, ki je v začetku leta v ZDA podražil svoje naročnine, postopoma pa to počne tudi v drugih državah, nedavno denimo v Veliki Britaniji. Za boljšo primerjavo z Disneyem navajamo ameriške cene Netflixa: naročnina za standardno ločljivost znaša mesečno 8,99, za HD 12,99 in za 4K 15,99...

54 komentarjev

Netflixu bežijo ameriški gledalci, drugod počasnejša rast novih

vir: Max Pixel

vir: The Verge
The Verge - Popularni pretočni storitvi s TV vsebinami je v drugem četrtletju prvič v zgodovini upadlo število ameriških naročnikov. Še več, opaziti je tudi trend zaustavljanja rasti naročnikov drugod po svetu. Sicer je podjetje v tem času globalno pridobilo 2,83 milijona novih gledalcev, a v poročilu vlagateljem so se lahko pohvalili le s številko 2,7 milijona, 130.000 manjkajočih pa naj bi predstavljali Američani, ki so pogodbe prekinili. Takoj po objavi rezultatov je Netflixova delnica zdrsnila navzdol za približno desetino svoje vrednosti.

Ugibanja o razlogih za zdaj ostajajo ugibanja, a najverjetneje gre za posledico zadnje podražitve v ZDA, ki je ceno najbolj priljubljenega paketa dvignila z 10,99 na 12,99 dolarja. Kljub temu...

61 komentarjev

Netflix razočaral delničarje

TechCrunch -
Netflixove delnice so po včerajšnjem trgovanju zgrmele navzdol za 14 %, potem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate. Vlagatelje je najbolj razočarala rast števila naročnikov, ki v trimesečju do konca junija ni dosegla obljubljenih 6,2 milijona novih plačnikov pretočne zabave, pač pa le 5,2 milijona, kar je izenačenje rasti v enakem lanskem obdobju. Podjetje ima sicer trenutno 130 milijonov naročnikov po vsem svetu in je doslej veljajo za ljubljenca vlagateljev; kljub včerajšnjemu zdrsu je se je vrednost delnice v letošnjem letu več kot podvojila.

Investitorji so nasploh zaskrbljeni glede Netflixovega bodočega potenciala za rast, saj se družba sooča z vse večjo konkurenco. V podobne storitve namreč velike denarje zadnje čase vlagajo tudi Apple, Amazon, HBO in Googlov YouTube, v kratkem pa se jim bo s svojo pretočno storitvijo pridružil še Disney, ki bo obenem prenehal licencirati nekatere svoje izdelke Netflixu.

So pa nekoliko boljše Netflixove finančne številke:...

36 komentarjev

Netflix gre po novo milijardo

Slo-Tech - Netflix je sporočil, da bo z dolžniškim financiranjem zbral dodatno milijardo evrov, ki jo bo porabil za "splošne poslovne namene". Zapisali so, da bodo sredstva zbrali predvsem v tujini (torej izven ZDA), njihov tiskovni predstavnik pa je v pojasnilu dodal, da so globalno podjetje in da so obrestne mere v Evropi ta hip zelo privlačne. Z drugimi besedami, Netflix bo očitno bodisi najel sindicirano posojilo v Evropi bodisi izdal obveznice.

Trenutno sodi Netflix med manj zadolžena podjetja, saj ima razmerje med dolžniškimi sredstvi in lastnim kapitalom okrog 10 odstotkov, kar je zelo ugodno. V prvem letošnjem četrtletju so za obresti odšteli 46,7 milijona dolarjev, kar je ob prihodkih 2,67 milijarde evrov povsem znosno. Nazadnje so dolžniški kapital zbirali...

34 komentarjev

Amazon in Bezos rekordno

Slo-Tech - Še pred tremi leti se je Amazon soočal s problemi, ko ogromnih prihodkov niso znali ali mogli pretvoriti v dobiček. Investirali so ogromno, občasni polomi, kot je bil Fire Phone, pa so dodatno preizkušali potrpljenje investitorjev. Toda vmes se je zgodilo mnogo, trg oblačnih storitev je poletel in včeraj je Amazon sporočil, da so že tretje četrtletje zapovrstjo sklenili z rekordnim dobičkom. V zadnjih treh mesecih so Amazonovi prihodki zrasli za 31 odstotkov, dobiček pa je kar devetkrat višji od dobičke v enakem obdobju lani. Amazon je pridelal 857 milijonov dolarjev dobička ob 30,4 milijardah dolarjev prihodkov. Zato ni presenetljivo, da so v zadnjih 12 mesecih Amazonove delnice pridobile skoraj polovico.

Razlogov za dobre rezultate je več, vsi pa imajo...

12 komentarjev

Acer zaradi upada prodaje menja direktorja

Wong (levo) bo zamenjal Wanga (v sredini)

The Wall Street Journal - Tajvanski proizvajalec račualnikov Acer bo dobil novega šefa, saj je dolgoletni izvršni direktor J. T. Wang odstopil. Podjetje bo 1. januarja začasno prevzel dosedanji predsednik Jim Wong, v Acerju pa bodo do konca drugega četrtletja prihodnjega leta poiskali njegovega naslednika. Wang je odstopil zaradi poslovnih razlogov.

Acer je četrti največji proizvajalec računalnikov na svetu, ki pa se bori z upadom trga osebnih računalnikov. V zadnjem četrtletju so pridelali 443 milijonov dolarjev čistega dobička, zaradi česar so napovedali sedemodstotno zmanjšanje števila zaposlenih, kar bo letno prihranilo 100 milijonov dolarjev.

Acer ima težavo. Čeprav globalna prodaja osebnih računalnikov pada, so prvi trije konkurentje...

18 komentarjev

Paramount dovolil posodo filmov

Los Angeles Times - Hollywoodski studii se počasi le privajajo na možnosti interneta in nove načine služenja denarja, ki jim jih ta ponuja. Warner Bros., Universal Pictures in 20th Century Fox so že pred časom uvideli uporabnost, a so dobro idejo realizirali slabo. Z Netflixom in Redboxom so podpisali dogovore o izposoji novih filmov, a so postavili nerazumno omejitev, da je ta dovoljena šele 28 dni po izidu filma na DVD-ju. Četrti studijski velikan Paramount se je odločil za drugačno taktiko in te omejitve niso zahtevali.

Podpisali so pogodbo z Redboxom, po kateri bodo njihovi filmi takoj po izidu na DVD-ju na posodo. Kot pravijo, so izvedli analize in ugotovili, da 28-dnevno okno ne bi povečalo prodaje filmov. Nasprotno, posojanje filmov na Redboxu pravzaprav povečuje njihov zaslužek, so ugotovili.

Pogodba velja do konca leta 2014, v tem času pa bo Paramount dobil odstotke od vsakega izposojenega naslova in zagotovljen prodajni prostor v Redboxovih kioskih. V štirih letih naj bi s tem zaslužili...

8 komentarjev