»

Microsoft varčuje s prostorom pri varnostnih kopijah registra

vir: Ghacks

vir: Ghacks
Ghacks - Microsoft bo 800 milijonov uporabnikov Windows 10 obvestil, da operacijski sistem že od lani več ne izvaja samodejnega varnostnega kopiranja registra. Še kar zaskrbljujoča zadeva pa v resnici ni bug, pač pa feature, saj so backup registra ukinili v želji po zmanjšanju količine prostora, ki ga operacijski sistem zasede. Najhuje pa je, da proces varnostnega kopiranja prvi pogled še vedno deluje, načrtovano opravilo se še vedno izvede in če pokukamo v mapo Windows\System32\config\RegBack, še vedno vidimo dele logičnih zapisov registra, a imajo vse datoteke velikost 0 KB.

Na napako so pri Ghacks opozorili že lani oktobra ob izidu popravka 1803, a so se pri Microsoftu odzvali šele sedaj in kot rečeno pojasnili, da je v ozadju varčevanje s prostorom. Datoteka varnostne kopije registra...

31 komentarjev

AJPES kot najbolj transparentni državni organ javno objavil vse svoje registre

Slo-Tech - Da slovenski državni organi bistveno premalo, oziroma praktično nič, ne vlagajo v informacijsko varnost, vemo že dolgo časa. To priznavajo tudi strokovnjaki iz državne uprave sami.

Včasih se na dobronamerna opozorila organi (napol) odzovejo šele čez leta, včasih pa tistega, ki jih opozori na lastne napake kar ovadijo. Tako je bilo zgolj vprašanje časa, kdaj bo sledila kakšna večja katastrofa epskih razsežnosti.

In ta se je tokrat pripetila AJPESu. AJPES, ali Agencija RS za javnopravne evidence in storitve, ima namreč na nedavno prenovljeni spletni strani varnostno ranljivost z resnimi posledicami. Gre za ranljivost, kjer je s pomočjo SQL vrivanja iz zalednih podatkovnih baz mogoče pridobiti tudi tiste podatke, ki preko strani sicer niso dosegljivi. Kot kaže,...

369 komentarjev

Windows 7 dviguje prah

Microsoft - Nov Microsoftov operacijski sistem Windows 7 sploh še ni izšel, pa se že kadi. Za zelo dobro reklamo je nehote poskrbel Konzorij za odprto kodo (OSC), ki se je BBC-ju pritožil, da BBC v svojih novicah oglašuje izdelek, ki da še ne obstoji in po Microsoftovem lastnem časovnem planu ne bo niti v naslednjih dveh letih. Očitno so zamudili izid neobstoječe predbete pa tudi pri datumu so se ušteli za dobro leto.

Druga zanimiva zgodba so SSD-diski, ki so resda tišji in manj požrešni, a ne toliko hitrejši, kot smo pričakovali. Del problema naj bi bil tudi operacijski sistem, ki jih ne obravnava...

31 komentarjev

So varnostne kopije res varne?

The Register - Če pogledamo razlago varnostne kopije, vidimo, da gre v svetu informacijske tehnologije največkrat za kopije vaših najljubših zgoščenk, za katere se bojite, da se jim ne bi zgodilo Zlo™. Čeprav pa lahko, in ne samo v primeru teh zgoščenk, ampak tudi vseh ostalih, postanete zaskrbljeni.

Kot poročajo na Registru, so pri nizozemski reviji PC Activ testirali 30 različnih zgoščenk, ki so jih zapekli pred dvajsetimi meseci. Na njihovo razočaranje je bila velika večina težko berljivih, nekaj primerov pa celo neberljivih.

Glede na to, da so testirali samo stisnjenke manj znanih proizvajalcev, so sklepali, da gre uporabo nekvalitetenega premaza, ki naj bi razpadal pod vplivom svetlobe. Kako so se odrezali "premuim" CD-ji, pa ne poročajo.

Na novico nas je opozoril JanBrezov, za kar se mu zahvaljujemo.

S'noč pa dav' je slan'ca pala na zelene travnike.
Je vse rož'ce pomorila, vse te žlahtne rožice...

17 komentarjev

Windows 2000 v Windows 2000 server?

SiOL - Na SiOLovi strani sem prebral, da obstaja programček, ki vam pretvori Windows 2000 Professional v Windows 2000 Server. Kako? Znano dejstvo je, da se družine windows OSjev ne razlikujejo nikjer, razen v registru. Torej program NTSwich samo zamenja te ključe v registru in viola! Imate server verzijo. Seveda ni vse tako lepo, saj nad temi ključi v registru bedijo posebni programi, ki preprečujejo spremembo ključev. Opis, kako program deluje, dobite v celoti tukaj, vendar ga avtorji ne ponujajo več na njihovi strani, zaradi legalnih problemov (Microsoft ima dolge prste, hehe). No, zadeva naj bi delovala nekako takole:
  • program najprej naredi backup registra
  • popravi nekaj ključev v backup registru
  • restarta računalnik z novim registrom.
In če imate srečo boste dobili Windows 2000 Server! Baje na bi delovalo tudi na WinXP (dobili bi windows whistler server - beta .NET server), vendar avtorji ne priporočajo, saj ni preizkušeno.
...

16 komentarjev