»

Izvorna koda Far Cry pricurljala na splet

Slo-Tech - Nekdo je na internet pripel skorajda celotno izvorno kodo originalne igre Far Cry, ki je izšla davnega leta 2004 in rodila izjemno uspešno franšizo. Na internetni strani archive.org se je znašla koda, ki nosi oznako verzije 1.34. Po prvih preizkusih kodi ni popolna, a ne manjka veliko.

Kdo je kodo konec junija naložil na splet, ni jasno. Far Cry je izšel leta 2004 na pogonu CryEngine in je imela za svoj čas izjemno grafiko. Čeprav igra ni več komercialno pomembna, založniki vseeno niso vedno navdušeni nad deljenje izvorne kode. Precej drugačnega mnenja so navdušenci nad starejšim igrami, skupnosti za njihovo ohranjanje, modificiranje in vsi, ki jih zanima koncept pisanja iger.

Koda ob prevajanju javi 332 napak, kar kaže na njeno nepopolnost. Komentatorji ugotavljajo, da gre verjetno za verzijo, ki je bila namenjena vgradnji zaščite DRM. Dokler je ne odstranijo, je na voljo tudi na Githubu.

8 komentarjev

Microsoft svari pred novim WannaCryjem

Slo-Tech - Ko je črv WannaCry pred dvema letoma okužil milijone računalnikov in ohromil podjetja, bolnišnice in druge organizacije, ni šlo za izrabo sveže odkrite ranljivosti. Luknja je bila javno znana že dva meseca, prav toliko časa pa je obstajal tudi popravek, ki pa na številne računalnike ni našel poti. Ostalo je zgodovina. Microsoft se sedaj boji, da se utegne zgoditi podobno. Ranljivost BlueKeep je znana že več kot 14 dni, popravek obstaja, a obstaja vsaj milijon v internet povezanih računalnikov, ki ga še nimajo. To je problem, ker kode za njeno izrabo ni težko izdelati - nekateri etični hekerji so jo že, zato je le vprašanje časa, kdaj jo bodo tudi zlonamerni.

Microsoft sicer pogosto poudarja, da je redno posodabljanje programske opreme in krpanje ranljivosti nujno, a malokdaj izrecno in večkrat zapovrstjo...

11 komentarjev

DarkPulsar: novi stari ameriški malware

Slo-Tech - Kaspersky Lab sporoča, da so odkrili okužene sisteme, ki jih je prizadela koda z imenom DarkPulsar, ki naj bi jo razvila in uporabljala ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA). Za zdaj so potrdili 50 primerov okužbe, predvidevajo pa, da jih je veliko več. Vse okužbe so zaznali v Rusiji, Iranu in Egiptu na računalnikih, ki jih poganja Windows 2003/2008 Server. Napad je bil zelo natančno usmerjen, saj so tarče podjetja in organizacije s področij jedrske energije, telekomunikacij, IT, raziskav in razvoja ter aeronavtike.

DarkPulsar je del orodij, ki so jih člani neznane skupine Shadow Brokers na splet priobčili lani, ko so domnevno vdrli v NSA in razgalili njena orodja za vdiranje v računalnike. Čeprav je bil DarkPulsar na ogled več kot poldrugo leto, se doslej ni...

2 komentarja

Faks kot vstopna točka v omrežje za nepridiprave

vir: Check Point research

vir: bleepingcomputer.com
bleepingcomputer.com - Morda bi kazalo uvodoma pojasniti, da pod "faks" ni mišljena nobena fakulteta, pač pa tehnologija iz prejšnjega stoletja za prenos slik in teksta prek telefonskega omrežja. Ki pa jo številna podjetja in med drugim tudi slovenska sodišča, še vedno s pridom uporabljajo pri komunikaciji navzven. Raziskovalca podjetja Check Point sta na letošnji varnostni konferenci DEF CON prikazala, kako je tako napravo mogoče zlorabiti za vdor v poslovno omrežje.

Najhuje je, da za izvedbo takega napada ni potrebna neposredna spletna povezava do faks naprave, saj napad dejansko poteka prek telefonske linije, za uspešen vdor pa potrebujemo samo faks številko žrtve, ki je običajno objavljena med kontakti na spletni strani malone vsakega podjetja. T. i. faxploit izrablja ranljivost protokola ITU T.30, ki je bil...

18 komentarjev

WannaCry še ni mrtev, težave v Hondi

Reuters - Pričakovali bi, da je izsiljevalski virus WannaCry, ki je pustošil minuli mesec, v celoti pod nadzorom, pa se to še ni zgodilo. Čeprav so popravki za prizadete operacijske sisteme nared že več mesecev in je virus dodobra raziskana in dokumentirana, pa tudi širši javnosti poznana nadloga, je ta teden ohromil eno Hondino tovarno. Ta teden so morali za en dan ustaviti tovarno Sayama blizu Tokia, ker je WannaCry okužil več starejših računalnikov. Izpad proizvodnje ocenjujejo na 1000 vozil. Okužba in ustavitev tovarne sta se zgodili v ponedeljek, so povedali v Hondi, dan pozneje pa so proizvodnjo spet uspeli zagnati. Ostale Hondine tovarne niso bile prizadete in so proizvajale normalno.

Čeprav se je širjenje virusa po začetnem...

15 komentarjev

WannaCry okuževal večinoma Windows 7

Slo-Tech - Teden dni po katastrofi, ki jo je povzročil virus WannaCry, je znanih že več podrobnosti o napadu, ki je medtem večinoma ustavljen. Kaspersky Lab je pokazal zanimivo statistiko, kateri operacijski sistemi so bili prizadeti. Zanimivo je, da je bilo kar 98 odstotkov vseh okužb na eni izmed verzij Windows 7, medtem ko je glavni osumljenec Windows XP poskrbel za manj kot promil okužb. Pričakovali bi ravno obratno, saj popravka za Windows XP ni bilo, medtem ko je za Windows 7 obstajal že od marca in bi lahko preprečil okužbo. Seveda je namestitev Windows 7 bistveno več kakor XP, a tako ogromna ta razlika spet ni. Windows 7 najdemo namreč na polovici računalnikov, Windows XP pa na slabih osmih odstotkih.

Več vemo tudi o širjenju. WannaCry je izkoriščal...

56 komentarjev

Globalna okužba se širi, proizvodnja ustavljena tudi v Revozu

Države z dokumentiranimi okužbami

Slo-Tech - Izsiljevalski virus WannaCry, o katerem smo poročali včeraj, ko je onesposobil več kot deset britanskih bolnišnic, ne jenja. V zadnjih 24 urah o zaklenjenih računalniških sistemih poročajo iz 99 držav, v katerih je skupno prizadetih vsaj 75.000 računalnikov. Med žrtvami so poleg britanskih bolnišnic tudi španski operater Telefonica, Deutsche Bahn, rusko notranje ministrstvo, Energias de Portugal, FedEx in novomeški Revoz. Po poročanju Radia Slovenija so ponoči zaradi okužbe morali ustaviti proizvodnjo v novomeški tovarni avtomobilov.

Napad se širi izključno zaradi neposodobljenih sistemov, saj vektor EternalBlue izkorišča ranljivost, ki jo je Microsoft zakrpal 14. marca letos. To pomeni, da kdor uporablja posodobljen Windows 7 ali novejši, se napada nima bati. Po drugi strani je večji...

154 komentarjev