»

D-Linkovi usmerjevalniki že tri mesece tarče napadov

Slo-Tech - Od začetka leta so se neznani napadalci lotevali mrežnih usmerjevalnikov D-Link, prek katerih so napadali običajne uporabnike interneta. Med tarčami so bili D-Link DSL-2640B, DSL-2740R, DSL-2780B in DSL-526B, pa tudi nekaj drugih. Napadalci so zlorabili znane ranljivosti v firmwaru in v usmerjevalnike podtaknili lažne naslove strežnikov DNS.

Tako so uporabniki pri deskanju po internetu dobili napačne naslove. Ko je brskalnik vprašal, na katerem naslovu IP najde neko domeno, ga je usmerjevalnik preusmeril na lažen DNS, ki je odgovoril z...

6 komentarjev

Hekerski napad od interneta odrezal skoraj milijon strank Deutsche Telekoma

Slo-Tech - V nemškem operaterju Deutsche Telekom so potrdili, da ima več kot 900.000 uporabnikov že od včeraj popoldne težave z internetno povezljivostjo svojih usmerjevalnikov. Izkazalo se je, da so prvotna predvidevanja, da bi lahko šlo za "usmerjene zunanje faktorje", pravilna. Gre za hekerski napad.

Včeraj okrog 16. ure je za prizadete uporabnike odpovedalo razreševanje domen (DNS) v omrežju Deutsche Telekoma, zaradi česar je bilo DSL-omrežje ohromljeno, zato ni deloval dostop do interneta, telefonije VoIP in televizije IPTV. Povezava do osnovne internetne infrastrukture je delovala, razreševanje domen pa ne, zato je bilo mogoče do strani dostopati le ob uporabi alternativnih DNS-strežnikov ali s poznavanjem IP-naslovov. Težave so se...

9 komentarjev

Odkrita zlonamerna koda v usmerjevalnikih

Slo-Tech - Že dlje je znano, da se lahko virusi in druga zlonamerna koda skrivajo ne le na diskih računalnikov, temveč tudi v strojni opremi, ki ima firmware - celo v kablih. Mrežni usmerjevalniki so posebej pripravni za ta namen, saj neposredno komunicirajo z internetom in računalniki v lokalnem omrežju. O obstoju virusov zanje smo že dlje časa špekulirali, Mandiant pa je sedaj odkril enega, ki se že uporablja. Okužen usmerjevalnik je veliko varnostno tveganje za celotno omrežje, ki ga povezuje, saj lahko na primer računalnikom pri brskanju po spletu podtika okužene spletne strani, ne da bi ti to sploh vedeli.

SYNful Knock so za zdaj odkrili v štirih državah (Ukrajina, Filipini, Mehika in Indija) v usmerjevalnikih Cisco 1841, 2811 in 3825. Gre za usmerjevalnike, ki so namenjeni...

67 komentarjev

Nov napad na domača omrežja: Drive-By Pharming

Schneier.com - Trije ameriški raziskovalci iz Symanteca ter Indiana University School of Informatics so razvili novo vrsto napada, poimenovano Drive-By Pharming.

Gre za napad, kjer napadalec preko posebej oblikovane spletne strani, ki vsebuje zlonamerno JavaScript kodo, skuša dostopiti do domačega brezžičnega ali navadnega usmerjevalnika. Zlonamerna JavaScript koda, ki se izvede ob obisku spletne strani, spremeni DNS nastavitve v usmerjevalniku, kar napadalcu omogoča nadzor nad uprabnikovo internetno povezavo. S pomočjo DNS preusmeritev namreč lahko napadalec uporabnike usmerja na lažne spletne strani oziroma pri SSL zaščitenih straneh izvaja napad s posrednikom (tim. man-in-the-middle napad).

Ključno za uspešnost napada je, da napadalec s svojo kodo uspešno dostopi do usmerjevalnika. Ker v praksi veliko domačih uporabnikov v usmerjevalnikih uporablja privzeta gesla, je verjetnost uspešnosti napada pravzaprav precej visoka.

Iz tega razloga je priporočljivo čimprej spremeniti privzeta...

33 komentarjev

Kako zaobiti kitajsko cenzuro

Slashdot - Na spletni strani računalniškega labolatorija na University of Cambrigde so objavili prispevek kako zaobiti kitajski cenzorski sistem - Great Firewall Of China. Sicer ne celotnega sistema, pač pa le tisti del, ki skrbi za filtriranje vsebine po ključnih besedah.

Ugotovili so, da prepoznava ključnih besed, ki jih kitajska vlada želi cenzurirati ne poteka na velikih usmerjevalnikih ki vodijo iz kitajskega interneta v tujino, pač pa na okoliških "pomožnih" usmerjevalnikih.

Poleg tega ti usmerjevalniki ne preprečujejo pretoka podatkov preko glavnega usmerjevalnika, kar bi bilo zelo zapleteno, pač pa generirajo serijo TCP reset paketkov, ki jih razpošljejo na obe strani povezave. Zaradi tega se povezava prekine.

Raziskovalci so ugotovili, da bi bilo cenzuro možno zaobiti s preprostim ignoriranjem teh paketov, kar je mogoče doseči z nastavitvami požarnega zidu.

Odkrili pa so še nekaj. Ko kitajski cenzorski sistem zazna prepovedano ključno besedo, zablokira dostop "sumljivega"...

17 komentarjev