»

Lani je med ZDA in Rusijo eksplodiral velik meteoroid

vir: BBC
BBC - V agenciji NASA so povedali, da je lanskega decembra nad Beringovim morjem, med Aljasko in Kamčatko, eksplodiral drugi največji meteoroid v tem stoletju.

Ko je velik kamen iz vesolja februarja 2013 razneslo nad Čeljabinskom, ga je ujela množica kamer in posnetki so takoj obkrožili svet. Toda večji del meteornih eksplozij se zgodi nad morjem in jih ujamejo zgolj sateliti. Ko je 18. decembra lani približno deset metrov široka in 1500 ton težka skala trčila v Zemljino atmosfero nad Beringovim morjem, bi jo skorajda zgrešili, čeprav je eksplodirala z desetkratno močjo hirošimske atomske bombe (173 kiloton). Ognjeno detonacijo, dobrih petindvajset kilometrov nad površjem, so vendarle ujeli vohunski sateliti ameriškega letalstva, iz katerega so dregnili Naso, naj...

3 komentarji

SpaceX v eksploziji izgubil raketo in satelit

Slo-Tech - SpaceX je danes doživel nezgodo, ki se je zgodila na Cape Canaveral na Floridi, kjer je raketa Falcon 9 med pripravo na sobotno izstrelitev eksplodirala. K sreči poškodovanih ali žrtev ni bilo, eksplozija pa ni ogrozila okolice. Prav tako je bil uničen izraelski satelit Amos-6, ki naj bi bil vreden okrog 195 milijonov ameriških dolarjev (celotna pogodba o razvoju). Z njim je Facebook nameraval razširiti svoje prenosne kapacitete za iniciativo internet.org, ki bi manj razvitim državam omogočala dostop do interneta, s čimer bi pospešili razvoj teh držav in jim omogočili nove poslovne priložnosti.

SpaceX je potrdil "anomalijo", torej da se je med pripravo na ploščadi zgodila nesreča. Elon...

52 komentarjev

SpaceX uspešno izstrelil satelit, povratek rakete manj uspešen

Slo-Tech - Po tednu dni prestavljanja je SpaceX danes ponoči vendarle izstrelil raketo Falcon 9, na kateri je satelit, namenjen za geostacionarno orbito. Povratek prvostopenjske rakete na ladjo pa je bil po pričakovanjih neuspešen, čeprav je SpaceX decembra takšno raketo že kontrolirano vrnil na kopno.

Glavna naloga misije je bila seveda v vesolje poslati telekomunikacijski satelit za podjetje SES, kar jim je tudi uspelo. Ne sicer v prvo, ampak šele v petem poizkusu. Prvikrat bi bili morali poizkusiti že 24. februarja, pa so zaradi težav s črpanjem tekočega kisika izstrelitev odpovedali. Podobno se je zgodilo še štiri dni pozneje, še dva poizkusa pa so odpovedali enkrat zaradi kombinacije težav in enkrat zaradi neprimernega vremena.

Za razliko od prejšnjih uspešnih izstrelitev to pot potrebujejo...

6 komentarjev

Prva zabeležena žrtev padca meteorita v zgodovini

indianexpress.com - Manjši meteoriti pogosto padajo na Zemljo, a običajno večje škode ne povzročijo. Večji so v daljni preteklosti že povzročali tektonske spremembe, denimo formacijo Lune, izumrtje vrst in spremembo podnebja, a ti se dogodijo vsakih nekaj milijonov let. Nismo pa doslej imeli še nobenega dokumentiranega primera, da bi zaradi padca meteorita kdo umrl. Včeraj je v Indijo padel manjši meteorit, ki je terjal eno smrtno žrtev in je poškodoval še tri ljudi, kar je prva dokumentirana smrt zaradi padca vesoljskega predmeta.

Na Zemljo letno pade okrog 18.000-84.000 meteoritov, ki so težji od 10 gramov, če štejemo tiste, ki pridejo do površja in ne zgorijo že v atmosferi. To je odvisno od njihove mase in hitrosti, saj lahko na Zemljo letijo s hitrostmi...

16 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (II)

vir: BBC
BBC - (nadaljevanje Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku)

ponedeljek, 2:10 (CEST, slovenski čas) popotresni sunek magnitude 6,2 strese Tokio z okolico
3:10 za severovzhodno obalo Japonske izdajo opozorilo pred 3-metrskim tsunamijem in evakuirajo nekaj mest
3:18 Japonska TV poroča, da se iz reaktorja št.3. jedrske elektrarne Fukušima 1 vali gost dim
3:20 Gladina morja pri jedrski elektrarni Fukušima upade za 5 metrov, znak prihajajočega tsunamija
3:21 AFP poroča o ekspolziji pri reaktorju št.3
3:24 Kyodo poroča o eksploziji vodika v 3. bloku jedrske elektrarne Fukušima
3:27 TEPCO (Tokyo Electric Company) poroča o dveh eksplozijah v tretjem bloku
3:32 prekličejo nevarnost tsunamija, gladina morja se vrača na normalno raven
...

398 komentarjev

ESA izstrelila CryoSat-2

BBC - Evropska vesoljska agencija (ESA) je včeraj ob 15.57 po srednjeevropskem poletnem času z izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu v vesolje izstrelila Cryosat-2. Izstreljeni satelit je dvojnik prvotnega Cryosata, ki je leta 2005 ob izstrelitvi zaradi človeške napake v programiranju nosilne rakete padel nazaj na Zemljo. Neuspela izstrelitev je uničila 136 milijonov evrov vreden satelit, a so kmalu začeli graditi njegov nadomestek.

V Franciji in Nemčiji sestavljen Cryosat-2 bo meril hitrost spreminjanja količine ledu na morjih in kopnem na Arktiki in Antarktiki. Površino, na kateri se led razprostira, ni težko izmeriti, bistveno težje pa je oceniti njegovo debelino. Za to bo satelit ocenil razliko v višini med ledom in vodno gladino....

29 komentarjev