»

Nova Intelova čipovja

X-Bit Labs - Po neprepričljivemu i845 se je Intel pobral in od sedaj naprej izdeluje za procesorje Pentium4 same zanimive procesorske nabore. Toda to še ni nič v primerjavi s tem, kar nas čaka v prihodnosti. Intel bo namreč 7. oktobra (takrat bo AMD predstavil tudi Athlone s 333 MHz vodilom) izdal tri nove nabore - i845GE, i845GV in i845PE - ki bodo na matičnih ploščah uporabljeni že v istem mesecu.

i845PE in i845GE bosta po poročanju virov podpirala pomnilnik PC2700 DDR SDRAM, 533 MHz vodilo in Intelovo tehnologijo HyperThreading (tehnologija s katero se lahko en procesor predstavi kot dvoprocesorski sistem). i845PE bo tako posodobljena verzija i845E, i845GE pa posodobljena različica i845G.

HyperThreading naj bi podpiral tudi i845GV, ki bo zamenjal nabor i845GL in bo vseboval tudi grafični podsistem. i845GL ne vsebuje AGP-ja, vendar pa še vedno podpira 533 MHz vodilo.

Tisto pravo pa bo se bo pojavilo konec druge četrtine leta 2003, ko naj bi Intel izdal nabor s kodnim imenom Springdale. Nabor...

0 komentarjev

Intel i845 B-Step plošče že v prodaji

X-Bit Labs - Čeprav naj bi Intel svoje i845 B-Step čipovje uradno predstavil šele 17. decembra, so proizvajalci matičnih plošč začeli prejemati pošiljke čipovij že ob koncu novembra. Zato se nekateri proizvajalci niso mogli zadržati in so začeli s prodajo svojih izdelkov. Tako nekatere japonske trgovine že prodajajo na i845 B-Step temelječi plošči MSI 845 Ultra-AR in FIC VC15. Njune specifikacije so:
  • MSI 845 Ultra-AR: 2 DIMM sloti za PC2100/PC1600 DDR pomnilnik, AGP 4x reža, 5 PCI slotov, 1 CNR slot, poleg tega pa ima še integriran Promise 20276 ATA/133 IDE RAID kontroler in C-media sound kontroler.


  • FIC VC15: 3 DIMM sloti za PC2100/PC1600 DDR pomnilnik, AGP 4x slot, 6 PCI rež, 1 CNR slot. Poleg tega ima tudi integriran Realtekov 10/100 Mbit Ethernet kontroler in AC'97 zvok.
Plošče se prodajajo za $170 dolarjev (MSI) in $155 dolarjev (FIC).

0 komentarjev

Intel 845 B-Step: ravoziti ali ne razvoziti?

X-Bit Labs - Proizvajalci matičnih plošč pravijo, da bi se lahko pošiljke njihovih novih i845-D (i845 B-Step) plošč, ki podpirajo DDR SDRAM začele v tem mesecu. Vendar pa jih je Intel prosil naj ne razvozijo plošč do sredine decembra. Zakaj pa? Smiselno je predpostavljati, da hoče Intel prodati še ostale zaloge svojega i845 čipovja, saj bo povpraševanje po njem, zatem ko bo izšel i845-D skoraj izginilo.
Seveda proizvajalci ne morejo kar ignorirati mikroprocesorskega giganta, zato bodo pošiljke zaustavljene dokler se Intel nebo odločil za pričetek razvažanja. Tako bo i845 B-Step izšel malo pozneje kot smo pričakovali, vendar pa bomo že nekako potrpeli, kajne...

2 komentarja

Novembra poplava čipovij

VR - Zone - Izdelovalci matičnih plošč se soočajo s problemom - izbrati čipovje za svoje plošče - saj bo v novembru prešlo na masovno proizvodnjo ali v razvažanje v velikih količinah celih šest čipovij.

Intel P4 čipovja

Za to platformo, poleg trenutnih 845 in 850 čipsetov, bo Intel v novembru začel z razvažanjem majhnih količin njihovega DDR podpirajočega 854D čipovja in bo po pričakovanju začel z normalnim razvažanjem v decembru. V novembru Intel tudi pričakuje razposlati nekaj primerkov njihovega i845G (integrirana grafika) čipovja proizvajalcem matičnih plošč. SiS je druga izbira za prvo in drugovrstne izdelovalce plošč za DDR/P4. SiS je razvozil 100 tisoč SiS645 čipsetov v septembru in količina naj bi se samo višala skozi oktober in november. Od VIE se pričakuje, da bo predstavila njihov P4X266A, ki podpira 533MHz FSB P4, ampak lahko se pa zgodi, da drugi proizvajalci ne bodo mogli uporabljati tega čipovja, ker hoče VIA ponovno izdelovati svoje plošče. ALi ALLADiN P4 je tudi pričakovan v...

0 komentarjev

Pomanjkanje i845

X-Bit Labs - I845 je sicer popolni polom, kart si tiče same zmogljivosti, vendar pa je še vedno precej priljubljen med proizvajalci matičnih plošč. Nabor je celo tako priljubljen, da se veliki triumvirat ASUS, MSI in Gigabyte pritožuje nad pomanjkanjem le-tega. Po nekaterih podatkih, je Intel v septembru uspel izpolniti le 50-60% naročil, kar vsekakor ni ravno obetajoče. Vendar pa so se podjetja znašla in pomanjkanje nadomestila z i845 čipi iz sivega trga. Seveda pa je to samo začasna rešitev.
Proizvajalci matičnih plošč zato precej težko čakajo na November, ko bo Intel začel razpošiljati i845D (i845 + DDR SDRAM) nabore, ki bodo stali "le" $35. Če je to res, potem bo P4 v Novembru vsekakor doživel preporod.

0 komentarjev

Intel le podprl PC2100 DDR SDRAM v svojem i845D

X-Bit Labs - Morda ste pred časom zasledili novico (jaz je nisem), da namerava Intel v svojem prihajajočem naboru i845D podpreti samo PC1600 DDR SDRAM, zmogljivejši PC2100, pa naj bi uporabil v naboru z imenom Brookdale-G. No, ker je konkurenca huda in ker Intel nima nobenih možnosti proti zverinam, kot so SiS645, ALi ALADDIN-P4 in VIA P4X333, so se pri Intelu na koncu odločili, da bo i845D vseeno podpiral PC2100 DDR pomnilnik. S to izboljšavo bo Intel lažje tekmoval proti prej omenjenemu triumviratu, ki bo imel precej bolj zmogljiv pomnilniški podsistem, saj bodo vsi trije podpirali PC2700 DDR SDRAM. Vendar tudi če Intel ne uspe s svojim i845D naborom, ki ga bomo ugledali zgodaj leta 2002, lahko še vedno računa na precejšen "licenčni" prihodek, ki ga bodo plačevali SIS, ALi in mogoče tudi VIA.

0 komentarjev

Nove ABITove plošče

Adrian's Rojak Pot - ABIT že nekaj let velja za tistega proizvajalca, ki pri skoraj vsakem svojem produktu gre v skrajnosti in overclockerski skupnosti omogoča izživljanje še tako izkrivljenih idej, ki se porodijo v naših možganih. Zato jih seveda postavljamo na poseben položaj nad ostale proizvajalce in pozorno spremljamo vsak njihov korak. Na Rojak Potu so dobili sveže informacije o novih produktih, ki nam jih prej omenjeno podjetje pripravlja. Fantje in dekleta v vsakem primeru nameravajo ostati aktivni, saj nam bodo do prvega četrtletja 2002 postregli s kar sedmimi novimi matičnimi ploščami:
  • ABIT BL7E - Intel i845 čipovje,
  • ABIT BD7- RAID - Intel i845 čipovje,
  • ABIT BD7II- RAID - Intel i845 čipovje,
  • ABIT VX7- RAID - VIA P4X266 čipovje,
  • ABIT SD7- RAID - SiS 645 čipovje,

  • ABIT KR7A- RAID - VIA KT266A čipovje,
  • ABIT KS7 - SiS 735 čipovje,
  • ABIT NV7 - nVidia nFore čipovje
Če vas zanimajo podrobnosti o vsaki izmed plošč, potem kliknite sem za Intel plošče in sem za AMDjke.
Zanimivo je, da je tokrat napovedanih več...

0 komentarjev

Testi

več strani - Ker je dejansko to enaka stvar, le da gre pri vsaki od točk za drug izdelek, jih bom podal kar v krajšem spisku... Prvi je test Intel Pentium3 Tualatin procesorja. Tualatine vas večina pozna (vsaj po imenu), ker je bilo okrog njih kar nekaj govora. Jedro je namreč v 0.13 ľ in se zato manj greje. i845 čipovje je (skorajda) legendarno Intelovo čipovje, ki naj bi P4 procesorjem omogočilo delovanje na SDRAM pomnilniku. Abit KG7 RAID pa je težko pričakovana DDR matična plošča na AMD761 čipovju.
Test Tualatina
Test i845 čipovja
Test Abit KG7 RAID

2 komentarja

i845 @ Dan's Data

Dan's DATA - Tudi Intelov i845 nabor je dolgo časa buril duhove, dokler nismo bili deležni prvih testov teh tako opevanih čipov. Sicer je Intel šele danes uradno predstavil svoj i845, Dan pa je tega testiral že pred dobrim tednom dni. Kaj torej pravijo testi? Dan je testiral matični plošči dveh proizvajalcev (Abit BW7 in Asus P4B) in prišel do zaključka, da sta plošči povsem solidna izdelka, ki upravičita sloves teh dveh proizvajalcev. Kaj pa performanse? Tukaj se je vse skupaj malce zalomilo, saj se je pokazalo, da PC133 SDRAM in Pentium4 nista ravno najboljši par. Tukaj se vidi, da je bil Pentium4 zdizajniran predvsem za pomnilnik Rambus, ki zaenkrat (poleg DDR SDRAM-a) zagotavlja dovolj pasovne širine. Drug problem pa je, da so Pentiumi4 še vedno precej dragi procesorji in da so jim bistveno frekvenčno šibkejši Athloni še vedno preveč za petami. Ravno zaradi tega razloga se bo marsikdo, ki išče value sistem raje odločil za AMD-jeve procesorje ali morda celo procesorje Pentium 3. Imel pa bi...

0 komentarjev