»

Nova čipovja prihodnji mesec

DigiTimes - Svetovna izdelovalca čipovji za procesorje, tajvansko podjetje VIA ter SiS nameravata v svoji tržni borbi že prihodnji mesec izdati nova čipovja.

Za Penitume4 ima VIA pripravljene P4X600, P4M266A ter P4M400, ki bodo tako prva čipovja s podporo dvokanalnemu DDR pomnilniku. SiSov odgovor na omenjene nabore bo SiS655, ki bo prav tako podpiral dvokanalni DDR. Tudi na trgu AMDjevih K7 procesorjev se nam obetajo nova čipovja, zlasti po AMDjevem odlogu izdaje naslednje generacije procesorjev - K8. VIA nam bo ponudila KT400A čipovje, SiS pa nas bo razveselil s SiS746FX naborom.

O datumih in dobavljivosti še ni podatkov, govori se le, da bodo čipovja na voljo še pred božičem. Klik!

0 komentarjev

Ta teden P4M266, P4X266A naslednji mesec

DigiTimes - VIA namerava ta teden izdati svoje Pentium 4 podpirajoče čipovje P4M266, medtem ko bi naj se dejanske matične plošče s tem čipovjem pojavile nekje sredi decembra.
Poleg teg namerava VIA tudi predstaviti P4X266A, nadgrajeno verzijo P4X266 čipovja kasneje v novembru. Čipovje naj bi imelo 10-15 % boljše zmogljivosti kot P4X266. S to nadgrajeno verzjo namerava VIA obdržati vodstvo v zmogljivostih, saj je se je SiS645 plošča obnesla še bolje kot Intelovo na RDRAMu sloneče 850 čipovje v mnogih testih. Več o tem tu.

0 komentarjev

Za vse VIA+Intel ljubitelje

Acid Hardware - Saj vem, da je to nasprotujoč si pojem. VIA, ki jo Intel toži v treh državah (Veliki Britaniji, Nemčiji in na Kitajskem; Hong Kong) zaradi kršitve Pentium 4 patenta, ni v ravno najboljših odnosih s tožnikom. Amapak govorim o povezavi, ki je (vsaj meni) zelo privlačna. To pa je Pentium 4 procesor (ki mu cena vztrajno pada) in VIA P4X266 čipovje, ki podpira DDR pomnilnik. Vprašanje je le še katero matično ploščo vzeti.
Tu je odgovor. Namreč gre za test dveh P4X266 matičnih plošč. Obe sta bolj tako-tako. Prva je Shuttle AV40R druga pa ACorp 4VPX266A. Poglejte si.

0 komentarjev

Nove P4X266 plošče

X-Bit Labs - Tožba, ki je doletela Vio z Intelom bo najverjetneje kar dobra propaganda za Viin P4X266 nabor, saj zaenkrat še ni opaziti, da bi zanimanje za prej omenjeni chipset vsaj malce usahnilo. Večja podjetja kot so ASUS, MSI in Gigabyte tega nabora najbrž ne bodo nikoli uporabila, ker so preveč odvisna od Intela, saj dobivajo procesorske nabore direktno iz Intelovih tovarn, medtem ko je pesem pri drugorazrednih proizvajalcih matičnih plošč, kot so Tyan, Shuttle, in Chaintech povsem drugačna. Le-ti procesorskih naborov ne dobivajo direktno iz Intelovih tovarn, ampak preko raznih distributerjev, zato se jim Intelovih groženj ni treba bati. Prej omenjeni trije proizvajalci so se odločili, da izdajo nove plošče, ki bodo bazirale na P4X266 naboru:
  • Chaintech bo izdal plošči 9VJD in 9VAP (X-bit labsi pravijo, da sta to Socket A plošči, vendar gre najverjetneje za napako, saj je P4X266 zdizajniran samo za procesorje Pentium4)

  • Shuttle bo izdal plošči AV40 (microATX) in AV40R (ATX)

  • Tyan pa bo...
  • 1 komentar

    VIA KT266A

    VIA Hardware - Naslednjo novico nam je poslal MorpheusX.
    Če ste se obotavljali glede nakupa DDR matične plošče zaradi slabih performans trenutnih čipovij, vam ne bo treba več (dolgo) čakati. VIA je predstavila nov nabor čipov imenovan KT266A, ki se po zgodnjih testih sodeč, ne samo kosa, temveč tudi prehiti vsa ostala čipovja trenutno na tržišču. Čipovje je kompatibilen z vsemi Duroni/Athloni, vendar pa boste za optimalne performanse rabili 266Mhz FSB Athlona. Cena naj bi se gibala v istem rangu kot že poznan Viin nabor KT266 in tako predstavljala odlično kupčijo. Izšla naj bi malo prej kot desktop verzija Palomina, v povezavi s katerim bo to že tako ali tako odlično čipovje pokazalo zobe. Več o tem tu.
    Če se bo KT266A res obnesla tako dobro, kot pravi VIA Hardwere, potem ima VIA še možnost prislužiti si (nazaj) naslov vrhunskega izdlovalca čipovij. Opozarjem pa vas, da je test opravila stran, ki je zelo "povezana" z Vio! Nekateri od vstvarjalcev strani so namreč kar uslužbenci Vie. Tako da glede...

    2 komentarja

    Druga generacija Viinih P4 chipsetov

    X-Bit Labs - O P4X266 in problemih z licenco veste že skoraj vse, gotovo pa ne veste kako bo izgledal prihodnji P4M266 nabor, katerega namerava VIA poslati v proizvodnje že novembra. Ta nabor sem bežno omenil že v prejšnjih novicah, vendar takrat še ni bilo uradnih podatkov. Sedaj vemo, da bo P4M266 fizično (pin compatible) združljiv s P4X266. To pomeni, da bodo proizvajalci lahko prihranili denar na novem dizajnu. Poleg tega bo nov nabor vseboval tudi grafični podsistem. P4M266 bo v marsikaterem pogledu enak P4X266. Oba bosta podpirala Pentium4 procesorje s 400 MHz vodilom, PC2100/PC1600 DDR SDRAM, in PC133/PC100 SDRAM. P4M266 se bo od svojega predhodnika razlikoval samo po integrirani grafiki. Vseboval bo že kar precej ostareli Savage4 grafični čip (nekdanja konkurenca RivaTNT 2), ki bo baziral na UMA arhitekturi (VIA navaja, da je to isti grafični čip, kot v PM133 in KM133 naboru). Čeprav je Savage4 čip videti ob sodobnih pospeševalcih malce reven, pa VIA navaja, da bo zaradi podpore DDR...

    0 komentarjev

    Nekaj podatkov o Via P4X266 chipsetu

    The inquirer - Vsi, ki se vsaj malo zanimate za hardware sceno, ste gotovo z zanimanjem spremljali razne afere, ki jih je sprožil Intel proti Vii in (za Intela) spornemu P4X266 chipsetu. Vendar izgleda, da so se te afere končale, saj VIA poroča, da proizvodnja tega čipovja teče kot namazana. Po nekaterih podatkih naj bi dolgo pričakovano čipovje videli že nekje sredi avgusta (v Sloveniji gotovo malce kasneje ). VIA pa je razkrila še en DDR chipset za Pentium 4 procesorje. Chipset bo nosil precej "zanimivo" ime (spet ironija ) - P4M266. Po hitrosti naj bi konkuriral Intelovemu 850 čipovju, imel pa bo tudi integriran Savage4 grafični čip.

    0 komentarjev

    VIA trdno odločena o P4X266

    DigiTimes - Zaradi vsestranskih pritiskov (zadnje čase najbolj s strani lastnih delničarjev), je VIA morala zavzeti bolj trdno in uradno stališče o P4X266 čipovju. Kot veste, se Intel in VIA o tem čipovju prerekata že kar nekaj časa, saj Intel ljubosumno zavrača možnost licenciranja arhitekture Pentiuma4, kar pa je nujno potrebno, če hoče VIA čipovje izdati. VIA pa se vseeno ne namerava ukloniti in tako je spregovoril kar sam predsednik, gospod Wen-Chi Chen in zagotovil, da bomo P4X266 zagotovo videli v tretjem četrtletju! S tem se seveda povečuje nevarnost tožbe s strani Intela, toda VIA ta riziko enostavno mora sprejeti. Gospod Chen je prav tako zagotovil, da P4X266/DDR platforma dosega precej boljše rezultate, kot i850/RDRAM. Tako smo dobili uradno potrditev govoric in neuradnih benchmarkov, ki po internetu krožijo vse od Computexa. Več o tej zgodbi lahko preberete tukaj.

    0 komentarjev

    Predogled VIA Apollo PX266 čipovja

    VIA Hardware - Na VIA Hardware si lahko ogledate predogled Apollo PX266 čipovja. Seveda ne gre za nič drugega, kot kontraverzno VIAino P4 čipovje, okoli katerega se bo še odvijala prava živčna vojna (moja predvidevanja...).

    Kakorkoli, PX266 res izgleda zelo obetavno. Čipovje bo podpiralo tako sedanje P4 z Willamete jedrom, ko prihodnje Northwoode. Prav tako bo v čipovje vdelana podpora 133MHz FSBju (ali 533MHz Quad Pumped), ki ga bo po vsej verjetnosti podpiral Northwood. Poleg tega čipovje prinaša še eno cvetko: podporo večprocesorskih sistemom. Zelo celovita rešitev, ni kaj! V članku lahko zasledite še nekaj drugih zanimivosti, kot naprimer podrobnosti o PM266 čipovju, integrirani različici PX266. V PM266 bo vdelano novo Paramount grafično jedro, ki sicer ni nič posebnega, toda vseeno prekaša podobne Intelove izdelke. Ogled priporočen!

    0 komentarjev