»

NSA ustavlja zbiranje prometnih podatkov telefonskih klicev in sporočil

Slo-Tech - NSA je brez velikega pompa ustavila program prisluškovanja, v okviru katerega so zbirale prometne podatke telefonskih klicev in sporočil. Gre za program, ki so ga zagnali kmalu po terorističnih napadih 11. septembra 2001, javnost pa je zanj izvedela šele s Snowdnovimi razkritji pred šestimi leti. Program pa se je potihoma končal. NSA že dlje časa ne zbira prometnih podatkov, Trumpova administracija pa ga ni uporabljala že več kot šest mesecev.

Program je vzpostavila zakonodaja USA PATRIOT Act leta 2001, ki je sprva zbirala vse prometne podatke vse ponudnikov telekomunikacij, da so lahko iskali vzorce in povezave med ljudmi, ki so bili zanimivi za NSA. Tako široko, neomejeno zbiranje podatke se je končalo leta 2015 pod...

18 komentarjev

Binney: NSA hrani 80 odstotkov klicev v ZDA

Slo-Tech - William Binney, ki ga poznamo kot enega največjih žvižgačev iz NSA iz predsnowdovskega obdobja, je ta teden potoval po Evropi, kjer je razkril marsikatero neprijetno informacijo o NSA. Med drugim je dejal, da NSA v nasprotju z lastnimi zagotovili beleži 80 odstotkov vseh klicev v ZDA, tudi njihovo vsebino.

Binney je oktobra 2011 zapustil vrste NSA, kjer je služboval trideset let, ker ni odobraval premikov k množičnemu nadzoru, ki so se začeli dogajati po napadih na WTC. Postal je žvižgač, a je to počel toliko premišljeno, da ni obtožen veleizdaje in se mu ni treba skrivati v Rusiji. Predvsem ni iz NSA odnesel nobenih dokumentov, kar je storil Snowden.

Prejšnji četrtek je Binney pričal v nemškem bundestagu, kjer teče parlamentarna preiskava o prisluškovanju...

7 komentarjev

NSA ste sumljivi, že če berete o Toru

Tagesschau - Nemški časnik Tagesschau in NDR sta uspela pridobiti delce izvorne kode programa XKeyscore, ki ga ameriška agencija NSA uporablja za prestrezanje komunikacije po internetu. Medtem ko smo doslej črpali zgolj iz opisnih virov, je to prvi primer, ko je znana tudi izvorna koda. Ta kaže, da so za NSA sumljivi in s tem upravičene tarče prisluškovanja vsi, ki že zgolj berejo o anonimizacijskem omrežju Tor ali pa Linux Journal.

Kdo je priskrbel dokumente in izvorno kodo, ni znano, je pa verjetno, da to ni bil Edward Snowden. Koda kaže, da NSA ne prestreza le prometnih podatkov, kot so trdili, ampak izvajajo analizo vsebine komunikacij.

Eno izmed pravil v XKeyscoru v elektronskih sporočilih analizira pošiljateljev in prejemnikov naslov, če sta...

37 komentarjev

NSA za nekaj držav hrani vse telefonske pogovore

Slo-Tech - Novi dokumenti iz NSA, ki jih je razkril Washington Post, prinašajo slabe novice, če kličete v državi, ki so jo ZDA uvrstile na svoj radar. Obstajajo namreč države - katere, zaradi nacionalne varnosti časnik ni razkril - kjer NSA prestreza, snema in hrani vse telefonske pogovore.

Da NSA zbira prometne podatke o telefonskih pogovorih po celem svetu, od koder potem gradijo sezname povezanih oseb glede na lokacijo in komunikacije, smo pisali že lani. Letos smo ugotovili, da je svet vendarle prevelik, da bi NSA beležila vse telefonske pogovore. Toda v kakšni državi bi pa to šlo.

Po zadnjih razkritjih ima NSA orodja in tehnične zmožnosti, da prestreza in shranjuje vse telefonske pogovore v zadnjih 30 dneh v neki...

23 komentarjev

NSA ve, s kom se družite

The New York Times - NSA si je dolgo časa prizadevala, da bi obšla oviro, ki ji jo je pri prisluškovanju postavljala zakonodaja. Obveščevalna agencija namreč ne sme prisluškovati ameriškim državljanom, zato so morali sledenje ustaviti, vsakokrat ko so upravičeno sumili, da gre za komunikacijo med ameriškimi državljani. Že davnega leta 1999 so poskusili pridobiti dovoljenja, da bi prisluškovali tudi Američanom, a jim FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court) tega ni dovolil.

Leta 2006 je NSA od pravosodnega ministrstva vnovič zahtevala, da ji dovoli analizo podatkov o telefonskih klicih in elektronskih klicih ameriških državljanov. Z ministrstva so odgovorili, da bi zloraba takšnih informacij lahko...

30 komentarjev

Množično beleženje prometnih podatkov o telefonskih klicih Američanov

RTV Slovenija - Kot je včeraj poročal USA Today, je NSA v sodelovanju z nekaterimi telekomi zbirala prometne podatke o telefonskih klicev Američanov znotraj ZDA ter nad zbranimi podatki izvajala analize (tim. data mining). Zbirali naj bi podatke o več deset milijonih Američanov (celotne ameriške populacije je sicer 298,7 mio., od tega je 182,1 mio. uporabnikov mobilne telefonije).

Ob lanskem razkritju, da je NSA po Bushevem ukazu in brez sodnih odredb ter vednosti Kongresa prisluškovala Američanom, se je Bush izgovarjal, da gre le za klice v tujino. Zdaj pa je prišlo na dan, da je NSA beležila tudi notranje klice več deset milijonov Američanov.

NSA na podatkih izvaja tehnike izkopavanja podatkov (data mining), s katerimi iščejo vzorce "terorističnega" ali kako drugače sumljivega vedenja posameznikov, cilj NSA pa je beleženje (in analiza) vseh prometnih podatkov. Mimogrede, sprejem Direktive o hrambi prometnih podatkov daje pravno podlago za beleženje in hrambo prometnih podatkov tudi v...

49 komentarjev