»

Intelovi bodoči upokojenci

X-Bit Labs - Ameriško podjetje Intel se je odločilo, da bo iz prodaje umaknilo nekatere izmed svojih mikroprocesorjev, ki so že malo zastareli in neaktualni. Intel bo upokojil 1,80 GHz Celerona, Pentiuma III s frekvenco 1,26 GHz in 512 KB L2-predpomnilnika in celo vrsto mobilnih Pentium III procesorjev. Uradno naj bi bili procesorji na voljo še celo leto, sicer pa jih bomo kaj kmalu pozabili, predvsem po zaslugi zmogljivejših procesorjev, kot so Pentiumi 4, da ne omenjamo procesorjev konkurenčnega podjetja AMD. Kakor v džungli, velja tudi v računalniškem svetu pravilo: Močnejši ostanejo. Klik!

0 komentarjev

Windows bankomati

Finance - Že letos lahko pričakujemo prve bankomate v Sloveniji, ki bodo temeljili na operacijskem sistemu Windows NT. Do zdaj so bankomati delovali pod OS/2, zato bo dosežen velik napredek v smislu multimedijske predstavitve ter uporabniškega vmesnika. Možna bo tudi priključitev tiskalnika in s tem izpis podatkov, lažje pa se bodo znašli tudi slepi, saj bo možna tudi uporaba zvoka. Vendar tudi slabih strani ni malo. Windowsi niso znani po svoji varnosti, zato bi spreten heker verjetno lahko vdrl v sistem. Pojavlja pa se tudi vprašanje uporabniške prijaznosti v smislu "kje so tiste tipke Ctrl+Alt+Del", vendar vseeno upajmo na najboljše. Klik!

26 komentarjev

Intelovi strežniški načrti

X-Bit Labs - Poleg desktop procesorjev, se Intel na veliko ukvarja tudi s "kovanjem" procesorjev, ki so posebej prilagojeni za poganjanje strežniških programov (in seveda tistih, ki zahtevajo malce več računske moči na splošno :)). Večina pozornosti je seveda uprta v desktop procesorje, kar pa ne pomeni, da Intel ne ponudi nič zanimivega na področju visoko zmogljivih rešitev.
  • Četrta četrtina 2001 bo obdobje, ko bomo videli prve McKinley-e narejene v 0.18 mikronski tehnologiji, opremljene z 1.5-3 MB L3 predpomnilnika, 256 KB L2 predpomnilnika in 128 bitnim 400 MHz vodilom. Poleg tega težkokategornika, bomo priča predstavitvi 700 MHz Pentium III-S z 512 KB L2 predpomnilnikom, 1.1 V Vcorom in 100 MHz vodilom. Procesor bo namenjen predvsem manjšim strežnikom. V tem obdobju pa bodo Intelovci predstavili tudi nabor i870.

  • Januarja 2002, bo Intel izdal 1.4 in 15. GHz Xeon MP, ki bosta prilagojena za delovanje v večprocesorskih sistemih. Ta dva procesorja bosta bazirala na 0.18 mikronskem Foster jedru...

0 komentarjev

Novi server CPUji od Intela

The Register - Po besedah The Registerja, naj bi Intel na prihajajočem sejmu Computex predstavil novo družino procesorjev za zelo obremenjene serverje.
Govorimo o nizko voltažnih CPUjih, ki pa niso namenjeno notebookom ampak serverjem. Prvi Pentium III-S LV (tako se dobesedno imenujejo) bodo delovali pri 700 MHz in bodo temeljili na 0.13 mikronskem Tualatin jedru z 512 KB L2 predpomnilnika. Novi procesor bo najprej podpiral 100 MHz vodilo in potreboval 1.1 V elektrike (navadni Tualatini potrebujejo 1.475 V).
Kasneje naj bi Intel razširil Pentium III-S LV družino procesorjev, ki bodo delovali pri višjih frekvencah in podpirali 133 MHz vodilo. Torej, naslednji februar bi morali že videti Pentium III-S LV 800 MHz z 133 MHz vodilom, ob koncu leta 2002 pa naj bi družina procesorjev dosegla 1 GHz.

3 komentarji

Zbogom Pentium III in hvala za vse

X-Bit Labs - Po smrti desktop Tualatinov, se je Intel odločil, da iz trga odstrani tudi vse ostale Penitum III procesorje. Intel ima vso pravico do tega posega, saj je s ponudbami različnih naborov omogočil, da procesorji Pentiumi4 postanejo dostojni nasledniki. Pentiumi4 bodo v navezi z naborom i850 in kasneje Tullochom namenjeni bolj zahtevnim uporabnikom, v navezi z DDR nabori srednje zahtevnim uporabnikom, z naborom i845 pa uporabnikom t.i. value sistemov. Zadnja naročila procesorjev Pentium III, bo Intel sprejemal do 7 decembra. Vendar pa Pentiumi III kljub Intelovemu oznanilu še vedno ne bodo popolnoma izginili, saj odstranitev velja samo za desktop modele. Serverski in mobilni Pentiumi III (Tualatini) bodo na trgu ostali še kar dolgo časa in bodo maja leta 2002 že dosegli frekvenco 1.5 GHz.

0 komentarjev

Desktop-Tualatin mrtev?

The inquirer - Naslednikov trenutnega P3 procesorja, 0.13 mikronskega Tualatina, naj ne bi bilo več. No sicer pa sem o tej možnosti že nekaj časa nazaj govoril, sedaj pa naj bi se izkazalo za resnično. Tako naj bi Intel vse stavil na njihove P4 procesorje. Trenutna situacija pri Tualatin procesorjih je zelo zanimiva. Medtem ko lahko na Japonskem že kupujejo 1133MHz in 1200MHz procesorje Intel še vedno ni uradno najavil teh procesorjev. Pa tudi na uradni strani Intela lahko dobimo sheme in podatke o teh procesorjih. Vendar pa teh procesorjev ne najdemo med tabelo produktov, kot tudi ni nobenih cen za ta dva procesorja. Pri serverski različici Tualatina pa je podobno. No kakorkoli že. Bomo videli kako se bo vse razpletlo. Po poročanju The Inquirerja naj bi serverska različica bila dobavljiva. Prav tako pa lahko pričakujemo Celeron različico Tualatin procesorja.

0 komentarjev

RAM-i

Dan's DATA - Dan (iz Dan's Data) se je napisal precej dober in podroben članek o RAM-ih. RAM-e je obravnaval tako teoretično, kot praktično (test s Quake 2). Ker so napočili najbolj vroči dnevi v letu je testiral tudi dva hladilna kompleta za pomnilnik. Dan ni opisal samo navadnih RAM-ov, ampak je pod drobnogled vzel tudi ekstremista - PC - 166 SDRAM. 166 Mhz ram je kot nalašč za tiste, ki ste obupali nad svojim Pentiumom III na 133 Mhz vodilu, saj ga boste končno lahko malce bolj navili. Skratka, če želite nadgraditi svoje znanje o RAM-ih, potem si članek le preberite. Ne bo vam žal.

0 komentarjev

Intelov načrt za prihodnost

X-Bit Labs - Neka kitajska stran je objavila dopolnjen Intelov načrt za prihodnjost:
  • Do konca leta 2001 bo P4 dosegel frekvenco 2GHz. Na tržišču bosta dva modela, 0.18 micronski Pentium 4 z Willamette jedrom in 0.13 micronski Pentium 4 z Northwood jedrom. Oba bosta delovala s pomočjo podnožja Socket478, edina razlika (razen velikosti izdelave) bo, da bo Northwood imel 2x več L2 cacha in sicer 512Kb!
  • 2GHz bo končna meja Pentiuma 4 z Willamette jedrom. Na tržišče bo prišel v tretjem četrtletju z ceno $562 (ob začetku prodaje)
  • P4 z Northwood jedrom pa bo na voljo v sredini zadnjega četrtletja. Začeli bodo z frekvenco 2.2GHz in v drugem četrtletju lahko pričakujemo 2.4GHz verzijo.
  • Glede na Intelov načrt, bo Tualatin Pentium III na voljo v tretjem četrtletju (2001). Na voljo bodo trije modeli: 1.13GHz, 1.2GHz in 1.26GHz. Vendar izdelovalci osnovnih plošč menijo, da ti procesorji ne bodo zelo popularni, saj bodo Pentiumi 4 takrat stali že občutno manj kot Pentium III Tualatin!
Intel torej res...

7 komentarjev

1 GHz?

The Register - Intel je prav ponosno naznanil, da bo v prenosnike začel vgrajevati 1 GHz prenosnike. The Register meni drugače. Ugotovili so, da 1000 MHz procesor pokuri kar zajetnih 38W. V sebi ima tudi temperaturni senzor, ki ob preveliki zaznani temperaturi avtomatično zniža frekvenco delovanja na 700 MHz. 38W je tudi zelo požrešno, vsaj gledano s strani baterije za prenosnik. Prenosniki naj bi tudi po defaultu tekli na samo 700 MHz, medtem ko tečejo le na baterije, torej se ne polnijo. Nateg? Možno. V istem članku so tudi izpostavili, kako SpeedStep, tehnologija ki omogoča nižanje frekvence, dela. V bistvu gre vse po sistemu: Vključi 4 KHz kvarc na enega od pinov na procesorju. Temu skladno se procesor upočasni. Tako so tudi razložili, kako je Intel pred časom dosegel samo 1W porabo procesorja. Vzel je taisti, 1 Ghz, procesor, ga declockal na 600 MHz, kar je onemogočilo stabilno delovanje pri 1.15V ter ga "SpeedStepal" na 12.5% zmogljivosti, zagnal Word ter meril porabo elektrike. Pustimo...

0 komentarjev

Intelovi mobilni načrti

X-Bit Labs - Kar nekaj velikih strani je objavilo Intelove načrte za prihodnost, toda edino fantje pri X-Bit Labs so se potrudili in zadevo razložili in tabelirali tako, da je razumljiva tudi navadnim zemljanom. Torej, kaj nam Intel pripravlja za mobilno področje v naslednjem letu:

Datum izida Procesorji za prenosnike
Višji razred Nižji razred Mini-Notebook Sub-Notebook
Prvo četrt. 2001 Pentium III 900MHz (mar.) Pentium III 1GHz (mar.) Celeron 750MHz (mar.) Pentium III LV 700MHz (26. feb.) Celeron LV 500MHz Pentium III LV 500MHz (29. jan.) Celeron LV 500MHz
Drugo četrt. 2001   Celeron 800MHz Celeron 850MHz Celeron LV 600MHz Celeron LV 600MHz
Tretje četrt. 2001     Celeron-T 866MHz Pentium III LV 750MHz Pentium III LV 600MHz
Četrto četrt. 2001 Tualatin 1.13GHz Tualatin 1.2GHz Celeron 900MHz

Iz tabele je jasno razvidno, da bo Intel naslednje leto predstavil kar nekaj novih mobilnih procesorjev za prenosnike:
  • Mobilni Tualatin: Tualatin je 0.13 mikronska različica Pentiuma III, ki...

0 komentarjev