»

Western Digital bo bolje izkoristil prostor trdih diskov

Sprememba velikosti sektorjev

vir: engadget
engadget - Proizvajalci trdih diskov neprestano iščejo načine, kako povečati kapaciteto svojih trdih diskov, kar ponavadi dosežejo z večjim številom magnetnih plošč oz. z gostejšim zapisom podatkov na njih. Pri Western Digitalu so se zadeve zdaj lotili nekoliko drugače, saj bodo povečali delež magnetne plošče, ki se dejansko uporabi za zapis podatkov. Le-ti se zapisujejo na sektorje, vsak izmed njih pa je opremljen s Sync/DAM začetkom, ki nudi informacije o sektorju, in ECC zaključkom, ki omogoča reševanje napak v zapisu. Med posameznima sektorjema je tudi majhna reža, ki še dodatno poveča izgube pri prostoru. Pri WD-ju bodo z novimi diski (2 TB Caviar Green bo kot nov, Advanced Format Drive, naprodaj v nekaj tednih) uporabili večje, 4-kilobajtne sektorje. Velikost Sync/DAM začetka bo enaka manjšim sektorjem, medtem ko se bo nekoliko povečala velikost ECC dela....

28 komentarjev

Patriot predstavil SSD-je

X-Bit Labs - Patriot je napovedal svojo serijo SSD-jev z imenom Fusion, ki bo imela DRAM-predpomnilnik. Tako opremljeni pogoni so hitrejši od tistih brez DRAM-a, a zaradi cene velik del proizvajalcev ta košček mozaika izpusti. Patriot pravi, da z uvedbo DRAM-a serija Fusion občutno poveča hitrost naključnega in zaporednega branja ter pisanja in zmanjša možnost nastanka ozkih grl. Novi modeli bodo na voljo s kapacitetami 64, 128 in 256 GB, vsak pa bo imel 64 MB predpomnilnika. Točnih številk, kako hitri bodo novi SSD-ji, Patriot ni razkril, lahko pa si pomagamo s podatkom, da njihova serija Warp v3 zmore 240 MB/s pri zaporednjem branju in 160 MB/s pri pisanju brez DRAM-a. Patriot se je odločil za uporabo Indilixovega MLC-krmilnika. O ceni še ni podatkov, tako da pričakujemo podobno ceno kot pri konkurentih, to je 200 evrov za 64 GB-verzijo.

27 komentarjev

Veliki test trdih diskov

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so testirali kar 22 trdih diskov različnih kapacitet, proizvajalcev in vmesnikov. SerialATA vmesnik je zastopalo 14 trdih diskov štirih proizvajalcev (Hitachi, Maxtor, Seagate ter Western Digital), zastareli, a še vedno razširjeni UltraATA pa 8 trdih diskov iz istih tovarn (manjkal je zgolj Maxtor). Vsem zagrizencem željnim svežih informacij priporočamo branje testa, za ostale pa lahko povemo, da je najboljši disk za svojo ceno 320 gigabajtni Western Digitalov WD3200JB, ki uporablja UltraATA vmesnik.

16 komentarjev

200 gigabajtni trdi diski

X-Bit Labs - Western Digital je napovedal novo serijo diskov z 60 GB ploščami, vrtečimi se pri 7.200 obratih v minuti. Razen tega je znano samo še to, da bodo imeli FDB (Fluid Dynamic Bearings) in da bodo na voljo velikosti od 60 pa vse do 200 GB.

Drugega ni znanega nič - ne vemo niti detajlov o kapaciteti, hrupnosti, o velikosti predpomnilnika, kaj šele kaj o vmesniku.

Se pa pojavlja vprašanje o velikosti. Z 60 GB/ploščo bi pričakovali, da bodo velikosti diskov večkratnik 60 - se pravi 60, 120, 180, 240 GB. Tako da se zdi malo čudno, da bi imeli disk z 200 GB - vanj bi morali dati štiri plošče in eno tretjino zadnje preprosto pustiti neuporabljene. Čudno.

7 komentarjev

Western Digitalov osemmegabajtnež

EXHardware - Ti diski so poželi pravo malo slavo, saj vsebujejo kar osem megabajtov predpomnilnika, kar je štirikrat več od tega, česar smo vajeni pri IDE diskih za splošno potrošnjo. Ugotovljeno je bilo, da zaradi velike količine predpomnilnika ta "Special Edition" serija pri nekaterih operacijah uspešno konkurira tudi najhitrejšim in najdražjim SCSI diskom. No, entuziazem se za omejeno serijo še ni pomiril, saj so na EX Hardware nad tem diskom popolnoma navdušeni. Veselo na branje!

1 komentar

Linux na namizju

Linux Today - Ali ima Linux na namizju možnosti za uspeh? Trenutno ima Linux 4% tržni delež (in raste), kar ga postavlja ob bok Macom z 6%. Se resnično z vsako različico približuje večji uporabnikovi prijaznosti in ali je resnično toliko cenejši od Oken, da ga bodo podjetja sprejela?
Bruce Perens (HPjev prvi človek Linuxa) pravi, da je s Star officeom, Evolutionom in Mozillo poskrbljeno že za večino uporabnikov. Bo pa trajalo še precej časa preden bo Linux popolnoma sprejet.
A In še zanimiv argument... Pred 5 leti si nihče ni mogel predstavljati, da bi lahko Linux bil tako močan v strežniškem tržišču. Zakaj ne bi bil čez 5 let enako močan na namizjih?

2 komentarja

Western Digitalov malček velikanček

The Register - Pred nedavnim se je govorilo o WDjevem disku z osmimi megazlogi 'bufferja'. Disk, ki pa me je presenetil danes, pa se ne ponaša ravno s količino medpomnilnika (2 MB), ampak s količino podatkov, ki jih lahko sprejme: 120 GB, s sistemom pa se pogovarja po ATA/100 protokolu

Če si ne morete predstavljati, kaj to pomeni -- WDjevi predstavniki nam ponujajo posrečeno primerjavo: na tri magnetne plošče (40 GB vsaka), ki tvorijo ta disk, lahko spravimo 2,000 fotografij, 45 ur glasbe, 5 ur digitalnega videa, 22 iger in 35 programov.

3 komentarji