»

WinAmp vstal od mrtvih

Slo-Tech - Še pred razmahom pretočnih storitev, ko smo glasbo na računalnike kopirali z zgoščenk ali internetnih storitev (Napster), je kraljeval predvajalnik Winamp. Časi so sedaj drugačni, a WinAmp ostaja, dasiravno prilagojen novostim. Pred štirimi leti je izšla verzija 5.8, sedaj pa je na voljo WinAmp 5.9 RC1 Build 9999. Za zdaj jo označujejo še kot RC1, saj ima nekaj hroščev, ki jih bo treba še odpraviti (tudi lažno pozitiven odtis v nekaterih protivirusnih programih).

Zgodovina WinAmpa je pestra. Prva verzija je izšla davnega leta 1997, nato pa je bolj ali manj redno izhajal do leta 2013, ko je z verzijo 5.666 umrl. Tako je ostalo dolgih pet let, dokler ni oktobra 2018 na internet pricurljala verzija 5.8, ki so jo potem razvijalci tudi uradno postavili na splet. Obljubili so nadgradnjo in da projekt še ni mrtev, smo lahko opazili novembra lani, ko je prenovo dobila spletna stran. Sedaj pa je pred nami WinAmp 5.9 RC1.

Vizualnih sprememb ni zelo veliko, večina novosti se skriva pod...

67 komentarjev

Novi WinAmp 5.8 je tu

[dodaj]

Slo-Tech - Po več kot štirih letih je naposled izšla nova verzija priljubljenega predvajalnika glasbe Winamp. Nova verzija nosi oznako 5.8. Po internetu so se razne beta in pobegle inačice valjale že dlje časa, zato je Radionomy (ki je Winamp kupil od AOL-a) objavil uradno, prečiščeno verzijo, da ne bi ljudje tvegali z nepreverjenimi. S tem je Winamp dobil verzijo, ki podpira Windows 8.1 in 10.

Ob tem velja poudariti, da ne gre za aktiven projekt. Winamp 5.8 je sveža verzija, ki pa se ne bo več razvijala in je namenjena bolj promocije prihodnje inkarnacije Winamp, ki pride leta 2019. Kaj je novega v verziji 5.8? Podpora za Windows Audio Output plug-in (WASAPI), dodana podpora za Windows 8.1 in 10, možnost izklopa podpore za video, podpora za ENUMPLAYLISTS v ukazni vrstici in cel kup popravkov.

Prihodnje leto bo Winamp dobil povsem novo preobleko. Iz predvajalnika MP3-jev in sorodnih datotek se bo prelevil v organizator vseh možnih virov glasbe, od pretočnih storitev do lokalnih datotek, o...

37 komentarjev

Vrača se WinAmp

TechCrunch - Kultni predvajalnik glasbe WinAmp, ki je izšel pred 21 leti in ki je zadnjo verzijo ugledal pred štirimi leti (5.666), se vrača. Svoj čas je bil WinAmp najpriljubljenejši predvajalnik datotek MP3, sedaj pa se kani vrniti v ambicioznejši obliki. Belgijski Radionomy, ki je leta 2014 kupil WinAmp, je sedaj napovedal skorajšnji izid WinAmpa 5.8, prihodnje leto pa lahko pričakujemo WinAmp 6.

WinAmp je bil pri svojem delu zelo dober, a ni preživel prihoda iTunes in podobnih storitev za pretočno predvajanje glasbe. V resnici ni bilo nujno, da se je to zgodilo. Z nekaj manj zgrešenimi potezami bi bil danes WinAmp prav lahko na mestu iTunes. Alexandre Saboundjian, izvršni direktor Radionomyja, je napovedal, da se bo to spremenilo. Novi WinAmp bo ponujal...

102 komentarja

Po 15 letih konec Winampa

Slo-Tech - Končuje se zgodba najpriljubljenejšega predvajalnika glasbe na računalniku, ki je bil včasih tako kakor MP3 sinonim predvajanje skladb. WinAmp, ki je naokoli vse od leta 1997, bo točno čez en mesec ugasnil. Sedanji lastnik AOL je napovedal, da po 20. decembru ne bodo več podpirali Winampa niti ne bo več mogoč njegov prenos z uradne spletne strani. Novico je potrdil tudi Geno Yoham, generalni direktor Winampa.

Winamp sta leta 1997 spisala Justin Frankel in Dmitry Boldyrev, ki sta se spoznala med študijem na Univerzi v Utahu. Junija istega leta je izšla prva prava verzija (z zaporedno številko 1.x), ki je bila še povsem brezplačna (freeware) in je že imela klasični sivočrni grafični vmesnik. Januarja naslednje leto sta ustanovila...

135 komentarjev

Nov WinAMP

Winamp - Izšla je nova verzija priljubljenega programa za predvajanje glasbe, WinAMP. Tokratna izdaja nosi oznako 2.90, ponuja pa nam kar nekaj novih bonbončkov. Ti so
  • integrirana podpora za vse vrste videa (AVI, MPEG, ASF ...);
  • nov privzeti skin;
  • posodobljena knjižica izvajalcev in nove možnosti urejanja tagov skladb;
  • dodane nove tipkovinčine bližnjice in
  • mnogo odpravljenih bugov in kozmetičnih popravkov.
Dolpoteg treh različnih verzij (lite, standard in full) je mogoč na tem naslovu. Program je freeware.

Zahvala za novico gre Tr0nu.

27 komentarjev

Winamp

Winamp - Vsi vemo da je program Winamp najbolj priljubljen med uporabniki po svetu za predvajanje mp3 datotek in slovenci zagotovo nismo izjema. Zakaj torej ne bi imeli tudi mi svoj "language pack" za Winamp, če ga imajo že domala vse države sveta [:D]? Na tem naslovu si lahko vunpotegnete "slovenski language pack" za program Winamp (čeprav verjamem, da bi ga vsak znal upravljati sredi noči v hebrejščini če je treba [;)]). Pa vseeno. Ko zadevico pretočite na svoje računalo (cca. 50 kb) in ko file zaženete se vam namesti privzeto v direktorij c:\Program Files\WinAmp\, kar ni nujno prav. Če imate program Winamp v kakšni drugi mapi, preprosto vsebino iz Program Files\Winamp skopirajte v vaš direktorij. Zaženite program, kliknite setup, izberite jezik Slovenščina, Winamp se bo ponovno zagnal in viola, vsa okna in meniji so v slovenščini.

5 komentarjev

OGG Vorbis RC3 izšel

Slo-Tech - Potrebovali so veliko več časa kot so napovedovali, toda to je najboljša verzija OGG Vorbis-a doslej. RC3 vsebuje pomembne izboljšave v kvaliteti, ima nove kontrole nad bitratom in je korak bliže končni izdaji 1.0.

Zdaj vsebuje poleg že znanih VBR nastavitev še veliko novih. Kvaliteto je zdaj možno nastaviti od 0-10 po korakih .0000001... Zraven tega -b za ABR (povprečen bitrate) -M (za maximalni bitrate) -m (za minimalni bitrate). S tem lahko celo emulirate CBR (konstanten bitrate v okviru vsakih dveh sekund). Bitrate management deluje samo za stereo 44.1kHz 16bit datoteke. VBR nastavitve pa so sicer optimirane za 44.1 Khz, vendar "prebavijo" tudi druge frekvence.

Razvoj Win32 build sistema se je vlekel zelo dolgo, ampak je zato mnogo boljši. Razvoj zdaj poteka na RC4, kjer bo optimizacija še za 22.05 kHz, itd, bitrate management za vse vhodne frekvence in še boljša kvaliteta nižjih bitratov (čeprav je že v RC3 zelo napredna)

Izvorno kodo, plug-in-e (za WinAMP, Sonique, FreeAMP...

7 komentarjev

Konec skinz.org

Jaz - Še ena od mojih najljubših destinacij na spletu, spletna stran skinz.org, ne obstaja več. Če greste na to spletno stran, najdete samo eno stran, na kateri so povezave na druge spletne strani s podobno tematiko. Na skinz.org ste imeli na razpolago za dol-vleko ogromno t.i. skinov za razne programe, kot je npr. WinAmp, ki imajo možnost uporabe skinov. Prav tako je bilo na razpolago dosti ozadij.
Že dalj časa se je govorilo o ukinitvi te spletne strani. Skinz.org je namreč pridobila firma eFront, oglaševalska firma za oglaševanje na Internetu, s katero pa se administratorji skinz.org-a niso preveč dobro razumeli. Največji problem pa je seveda nastal s tem, da jim je eFront dolžan kar nekaj denarja, in kot protest so administratorji stran spremenili, in dali na spletno stran le povezave na druge podobne strani.
Res škoda.

0 komentarjev