»

Rusija za luknjo v ISS obtožuje ameriško astronavtko

Serena Aunon-Chancellor, vir: Flickr

Space - Saga o luknji, ki se je pred skoraj tremi leti pojavila v plašču orbitalnega modula vesoljskega vozila Sojuz MS-09, parkiranega na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), se nadaljuje. Pred dnevi je namreč ruska tiskovna agencija TASS objavila članek, v katerem se sklicuje na neimenovanega visokega uradnika ruske vesoljske agencije Roskozmos in v katerem navajajo, da je ameriška astronavtka Serena Auñón-Chancellor tedaj doživela živčni zlom in namenoma poškodovala plovilo Sojuz, da bi se lahko predčasno vrnila na Zemljo.

29. avgusta 2018 so nadzorniki v NASINEM centru v Houstonu opazili manjši padec tlaka na ISS. Posadko so opozorili na težavo in ta je pozneje našla luknjico premera 2 mm v plovilu Sojuz, ki je na ISS pristalo že dva meseca prej. Kozmonavt Sergej Prokopjev, ki je poveljeval posadki, je problem rešil z nekaj gaze in epoksija ter luknjico uspešno zamašil. Posadka pri tem ni bila v nobenem trenutku v posebni nevarnosti so pozneje sporočili. Roskozmos je nato sprožil...

49 komentarjev

Saga o poškodbi ISS se nadaljuje

Kommersant - Zgodba o tem, kako je v plašču orbitalnega modula vesoljskega vozila Sojuz MS-09 nastala luknjica premera 2 mm, zaradi katere je 30. avgusta v Mednarodni vesoljski postaji (ISS) rahlo upadel tlak, dobiva novo razlago, s tem pa tudi povsem nov zaplet.

Ruski časnik Kommersant se namreč sklicuje na dobro obveščene vire pri ruski vesoljski agenciji Roskosmos, ki trdijo, da so luknjo zvrtali ameriški astronavti in sicer z namenom, da bi se lahko predčasno vrnili domov. Eden od njih naj bi namreč resneje zbolel in preostali del ameriške posadke naj bi mu želel omogočiti popolno zdravstveno oskrbo na zemlji. Del Sojuza, v katerem se nahaja poškodba, pa bi med vračanjem na zemljo takointako zgorel v atmosferi.

Teorija je...

26 komentarjev

Roskosmos: luknjo v ISS je napravil vrtalnik!

Ria Novosti - Pred tednom dni smo poročali o incidentu, ki se je odvil na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Zaradi luknjice premera 2 mm v orbitalnem modulu vesoljskega vozila Soyuz MS-09 - to je trenutno pritrjeno na ISS - je v postaji ponoči upadel tlak. Luknjo je posadka pozneje uspešno zamašila in zdelo se je, da je drame konec.

Sprva so namreč domnevali, da je luknjo povzročil kak vesoljski drobec, a sveže informacije, ki prihajajo iz ruske vesoljske agencije Roskosmos kažejo, da je bila zadaj očitno človeška malomarnost. Direktor Dmitrij Rogozin, ki so ga na čelo agencije postavili prav zato, da bi v njej napravil red, je namreč prek državne tiskovne agencije sporočil, da so iskanje krivca že uspeli zožiti na tehnološko...

27 komentarjev

Vesoljski drobir naluknjal Mednarodno vesoljsko postajo

vir: NASA
NASA - V noči s srede na četrtek je bilo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) precej napeto. Medtem, ko je šestčlanska posadka trenutno 56. ekspedicije še spala, so kontrolorji na zemlji zaznali manjši padec pritiska, ki pa ni bil tolikšen, da bi kozmonavte vrgli iz sladkega sna. Zjutraj pa so skupaj z obema kontrolnima centroma v Houstonu in Moskvi začeli iskati vzrok za incident in ga kmalu odkrili. Šlo je za luknjo premera približno 2 mm, v vrhnjem delu plašča vesoljskega vozila Sojuz MS-09, ki je trenutno pritrjeno na modul Rassvet na ruskem delu postaje. Sojuz je sicer na ISS junija pripeljal zadnje tri člane trenutne posadke in se po končani nalogi ne bo vrnil na zemljo.

Če ste si ogledali film Gravity, v katerem vesoljski drobci dobesedno prerešetajo vesoljsko...

43 komentarjev

Najhitrejša pošiljka za ISS doslej

Progress in Sojuz (kapsula za človeško posadko), med obiskom na Mednarodni vesoljski postaji.

vir: Wikipedia
Space - Roskosmos, ruska vesoljska agencija, bo nocoj poskušala doseči nov hitrostni rekord v poletu z zemlje do Mednarodne vesoljske postaje. Pot tovornega plovila Progress pod zaporedno številko 70, ki ga bo iz Bajkonurja v Kazahstanu v orbito ponesla raketa Sojuz, naj bi tokrat trajala približno tri in pol ure.

Sprva je pot do ISS, pa naj bo oskrbovalna ali s kapsulo za človeško posadko, trajala dva dni, šele leta 2013 se je skrajšala na šest ur. Odtlej so Rusi še dvakrat poskušali izboljšati ta rekord, a jim je obakrat spodletelo, nazadnje letos februarja, ko je Progres 69 zaradi napake tik pred vzletom, moral pozneje opraviti dvodnevno pot. Možnost take bližnjice do ISS je namreč odvisna od položaja vesoljske postaje glede...

10 komentarjev

Sojuz uspešno izstreljen

Izstrelitev

CNet - Včeraj ob 20.09 uri po srednjeevropskem času so s kazahstanskega izstrelišča Bajkonur izstreliti vesoljsko plovilo Sojuz. Misija Sojuz TMA-20 je v vesolje ponesla tročlansko posadko, ki bo predvidoma v petek prispela na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Posadko sestavljajo Dimitrij Kondratjev iz ruske vesoljske agencije, Paolo Nespoli iz evropske in Catherine Coleman iz ameriške.

Misija se je sicer začela z nekaj težavami že na Zemlji, saj je bilo plovilo poškodovano pri prevozu na kozmodrom 5. oktobra. Ugotovili so, da je poškodovan spustni modul, zato so ga morali zamenjati z rezervnim, ki je bil prvotno namenjen za naslednjo misijo leta 2011.

V vesolju bodo imeli kar precej...

5 komentarjev

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev