»

Prvi Sojuz brez posadke po 33 letih s seboj nosi robota

vir: Space
Space - V četrtek je z izstrelišča Bajkonur v vesolje uspešno poletela raketa Sojuz-2.1a. V orbito je ponesla plovilo Sojuz MS-14, ki je prvo po 33 letih, na katerem ni žive posadke. Namesto tega je v poveljnikovem sedežu robot Skybot F-850, s katerim Rusi začenjajo preizkušanje svojih humanoidnih robotov na Mednarodni vesoljski postaji.

Ruska vesoljska agencija Roscosmos posadke na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prevaža s plovili Sojuz, ki jih v krožnico ponese istoimenska nosilna raketa. V zadnjih desetletjih so uporabljali raketo Sojuz-FG, ki pa jo načenjajo leta, zato skušajo preiti na novejši tip Sojuz-2.1a. Toda ena od izstrelitev te rakete, pred štirimi leti, se je končala z eksplozijo, v kateri so izgubili tovorni modul Progress 59. Zato so pri živih...

8 komentarjev

Rusija bo še naprej ameriški prevoznik do ISS

Sojuz TMA-01M neposredno po pristanku v Kazahstanu leta 2011

vir: Wikipedia
Space - Potem ko je NASA leta 2011 upokojila svoj Space Shuttle program, se je morala za prevoz svojih astronavtov do Mednarodne vesoljske postaje (ISS) zanašati na ruska vesoljska vozila Sojuz. To, napol prisilno sodelovanje, je ves čas teklo brez večjih težav, vse do letošnjega oktobra, ko je morala posadka 57. ekspedicije prekiniti vzlet Sojuza MS-10 in se s pomočjo sistema za evakuacijo vrniti nazaj na Zemljo. Mimogrede, ker je Sojuz tedaj prešel splošno sprejeto višino, ki opredeljuje vesolje, se ponesrečeni polet posadki vseeno štetje za polet v vesolje.

Zdaj je jasno, da se bo sodelovanje med NASO in Roskozmosom nadaljevalo tudi potem, ko in, če bodo ZDA v letu 2019 uspešno certificirala svoji dve novi vesoljski vozili...

18 komentarjev

Saga o poškodbi ISS se nadaljuje

Kommersant - Zgodba o tem, kako je v plašču orbitalnega modula vesoljskega vozila Sojuz MS-09 nastala luknjica premera 2 mm, zaradi katere je 30. avgusta v Mednarodni vesoljski postaji (ISS) rahlo upadel tlak, dobiva novo razlago, s tem pa tudi povsem nov zaplet.

Ruski časnik Kommersant se namreč sklicuje na dobro obveščene vire pri ruski vesoljski agenciji Roskosmos, ki trdijo, da so luknjo zvrtali ameriški astronavti in sicer z namenom, da bi se lahko predčasno vrnili domov. Eden od njih naj bi namreč resneje zbolel in preostali del ameriške posadke naj bi mu želel omogočiti popolno zdravstveno oskrbo na zemlji. Del Sojuza, v katerem se nahaja poškodba, pa bi med vračanjem na zemljo takointako zgorel v atmosferi.

Teorija je...

26 komentarjev

Roskosmos: luknjo v ISS je napravil vrtalnik!

Ria Novosti - Pred tednom dni smo poročali o incidentu, ki se je odvil na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Zaradi luknjice premera 2 mm v orbitalnem modulu vesoljskega vozila Soyuz MS-09 - to je trenutno pritrjeno na ISS - je v postaji ponoči upadel tlak. Luknjo je posadka pozneje uspešno zamašila in zdelo se je, da je drame konec.

Sprva so namreč domnevali, da je luknjo povzročil kak vesoljski drobec, a sveže informacije, ki prihajajo iz ruske vesoljske agencije Roskosmos kažejo, da je bila zadaj očitno človeška malomarnost. Direktor Dmitrij Rogozin, ki so ga na čelo agencije postavili prav zato, da bi v njej napravil red, je namreč prek državne tiskovne agencije sporočil, da so iskanje krivca že uspeli zožiti na tehnološko...

27 komentarjev

Vesoljski drobir naluknjal Mednarodno vesoljsko postajo

vir: NASA
NASA - V noči s srede na četrtek je bilo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) precej napeto. Medtem, ko je šestčlanska posadka trenutno 56. ekspedicije še spala, so kontrolorji na zemlji zaznali manjši padec pritiska, ki pa ni bil tolikšen, da bi kozmonavte vrgli iz sladkega sna. Zjutraj pa so skupaj z obema kontrolnima centroma v Houstonu in Moskvi začeli iskati vzrok za incident in ga kmalu odkrili. Šlo je za luknjo premera približno 2 mm, v vrhnjem delu plašča vesoljskega vozila Sojuz MS-09, ki je trenutno pritrjeno na modul Rassvet na ruskem delu postaje. Sojuz je sicer na ISS junija pripeljal zadnje tri člane trenutne posadke in se po končani nalogi ne bo vrnil na zemljo.

Če ste si ogledali film Gravity, v katerem vesoljski drobci dobesedno prerešetajo vesoljsko...

43 komentarjev

Rusija uspešno izstrelila tovorno plovilo Progress proti ISS

NASASpaceFlight.com - Ruska vesoljska agencija je danes v orbitu poslala plovilo Progress, ki bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pripeljalo pomembne zaloge hrane in zraka. Progress M-13M na ISS pelje 2,9 tone tovora, od tega 750 kg goriva, 50 kg kisika, 420 kg vode in poldrugo tono tehnične in znanstvene opreme. Plovilo so izstrelili ob 11.11 uri po srednjeevropskem času z izstrelišča Bajkonur, po devetih minutah leta je doseglo stabilno orbito, v sredo pa se bo spojilo z ISS.

To je prva izstrelitev plovila Progress po avgustovski nesreči, ko je Rusija po 320 sekundah leta izgubila Progress M-12M. To je bila prva nezgoda z izgubo, ki je doletela plovila Progress. Ruska vesoljska agencija je po...

0 komentarjev

Sojuz uspešno izstreljen

Izstrelitev

CNet - Včeraj ob 20.09 uri po srednjeevropskem času so s kazahstanskega izstrelišča Bajkonur izstreliti vesoljsko plovilo Sojuz. Misija Sojuz TMA-20 je v vesolje ponesla tročlansko posadko, ki bo predvidoma v petek prispela na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Posadko sestavljajo Dimitrij Kondratjev iz ruske vesoljske agencije, Paolo Nespoli iz evropske in Catherine Coleman iz ameriške.

Misija se je sicer začela z nekaj težavami že na Zemlji, saj je bilo plovilo poškodovano pri prevozu na kozmodrom 5. oktobra. Ugotovili so, da je poškodovan spustni modul, zato so ga morali zamenjati z rezervnim, ki je bil prvotno namenjen za naslednjo misijo leta 2011.

V vesolju bodo imeli kar precej...

5 komentarjev

Danes izstrelitev Discoveryja

Poster misije STS-133

vir: NASA
NASA - Če bo šlo vse po sreči, bo NASA danes ob 20.29 po srednjeevropskem času z enodnevno zamudo zaradi puščanja napeljave z izstrelišča na Floridi izstrelila raketoplan Discovery. Misija STS-133 (podrobnosti o misiji) bo 39. in zadnji polet tega raketoplana, saj se program Space Shuttle počasi bliža koncu; predvideni sta le še dve misiji, potrjena pa ena (usoda STS-135 je še v zraku).

V slabih 11 dneh, kolikor bo trajala misija, bo šestčlanska posadka na...

16 komentarjev

Atlantis poslednjič poletel v vesolje

Izstrelitev Atlantisa

NASA - Raketoplan Atlantis je z misijo STS-132 (PDF) poslednjič poletel v vesolje, saj se bo program Space Shuttle s septembrsko izstrelitvijo Discoveryja in novembrskim poletom Endeavourja sklenil. Preostala raketoplana, Challengerja in Columbio, je NASA skupaj s posadkama izgubila zaradi nesreč leta 1986 oziroma 2003.

Misija STS-132 se je uspešno začela v petek popoldne. V dvanajstih dneh bo šestčlanska posadka na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) namestila ruski raziskovalni modul Rasvet, ki se bo pripel na podnožišče Zarje in bo služil kot dodaten shranjevalni prostor in podnožišče za priklop ruskih plovil Sojuz in Progres. Na njem so tudi pomembna orodja, med drugim radiator, zračna loputa in evropska robotska roka.

...

16 komentarjev

Misija STS-129 gre h koncu, Atlantis na poti domov

Posadka

vir: NASA
NASA - Skoraj bi vas prikrajšali za vest, da Američani spet pridno obiskujejo vsemir. Misija STS-129, ki jo izvaja raketoplan Atlantis s šestčlansko posadko, se je pričela 16. novembra z izstrelitvijo iz Cape Canaverala. Te dni gre počasi h koncu. V desetih dneh so postorili mnogo in izvedli tri vesoljske sprehode, ki so vsak trajali okrog šest ur. Poleg tega so na vesoljsko postajo pripeljali precej nove opreme, glavni del je predstavljal ExPRESS (Expedite the Processing of Experiments to the Space Station) Logistics Carriers 1 in 2.

Izvedli so tudi vrsto eksperimentov. Preučevali so vplive vesoljskih poletov na imunsko odpornost človeka ter na...

9 komentarjev