»

Bliža se konec halogenskih žarnic

Slo-Tech - Pred devetimi leti je Evropski uniji začela veljati prepoved prodaje navadnih žarnic z volframovo žarilno nitko, ki imajo nazivno moč več od 100 W. Sčasoma se je meja zniževala in danes skorajda ni mogoče več kupiti navadnih žarnic, razen za posebne namene. Ista usoda bi bila morala predlani doleteti tudi halogenske žarnice, a je Evropska komisija na predlog držav podaljšala njihovo uporabo za dve leti. Septembra letos, torej prihodnji teden, se halogenske žarnice poslavljajo.

Od 1. septembra 2018 bo v EU prepovedana prodaja novih halogenskih žarnic. Odprodale se bodo lahko stare zaloge, prav tako bodo iz prepovedi izvzete majhne žarnice za pečice, usmerjene halogenske žarnice (žarometi), zasilna razsvetljava in podobno. Za običajne potrošnike pa prepoved pomeni, da za domačo...

144 komentarjev

Nobelova nagrada za fiziko 2014

Nobelove nagrade - Švedska kraljeva akademija znanosti je razglasila prejemnike letošnje Nobelove nagrade za fiziko. Isamu Akasaki, Hiroshi Amano in Shuji Nakamuro prejmejo nagrado za odkritje učinkovitih modrih LED-diod, ki omogočajo svetle in varčne vire bele svetlobe.

Diode, ki oddajajo svetlobo, niso nov izum, a so šele v zadnjem desetletju spremenile način osvetljave prostorov in omogočile velikanske prihranke pri porabi energije. Že v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja so odkrili, da lahko diode oddajajo vidno svetlobo. Prva patentirana dioda iz leta 1962 je oddajala infrardečo svetlobo, kmalu pa so izdelali diode, ki so svetile rdeče in zeleno. Zaradi nizke porabe energije je bil tudi omejen barvni spekter dovolj za nišne uporabe, medtem ko je bilo...

23 komentarjev

Jutri zadnji dan prodaje 75-vatnih žarnic

Slo-Tech - Jutri je še zadnji dan, ko so lahko v EU naprodaj žarnice z volframovo žarilno nitko, ki porabijo 75 W ali več električne energije. Trgovci so si izposlovali kratek odlog, tako da bodo obstoječe zaloge lahko prodali tudi kasneje, a novih pošiljk ne bodo smeli naročati; prav tako bo ustavljena proizvodnja.

Gre za dve uredbi Evropske unije, po katerih naj bi gospodinjstva razsipne volframove žarnice zamenjale s halogenskimi ali LED. Lani ob istem času se je izteklo obdobje prodaje stovatnih žarnic, jutri pa kot rečeno 75-vatnih. Meja se bo vsako leto zniževala, tako da bo leta 2012 prepovedana proizvodnja in prodaja žarnic z volframovo nitko z močjo 25 W ali več. Še štiri leta pozneje bodo ukinili proizvodnjo manj učinkovitih halogenskih žarnic iz razreda C.

EU želi s temi ukrepi občane prisiliti v racionalnejšo rabo električne energije in hkrati zmanjšati obremenitev okolja. Po izračunih EU bodo gospodinjstva letno privarčevala do 177 evrov letno, v vsej EU pa naj bi se izpusti...

120 komentarjev

19-letna žarnica

Nikkei.com - Žarnica, ki je plod razvoja Panasonica, bo zaenkrat žal na voljo le na Japonskem, a je vseeno dober pokazatelj zmogljivosti današnje tehnologije, kjer svetlobo proizvajajo LED diode namesto žarilne nitke, kot v običajnih žarnicah. Žarnice iz linije Everleds, ki naj bi na prodajne police prišle 21. oktobra, z npr. 7 W porabijo približno 8-krat manj energije od običajne žarnice z enako svetilnostjo, kar skozi življenjsko dobo prinese velike prihranke pri računu električne energije. Po besedah Panasonica naj bi žarnica pri 5 in pol urni dnevni uporabi delovala kar 19 let in naj bi v primerjavi z običajno žarnico letno prihranila približno 15 € pri električnem računu (seveda odvisno od...

25 komentarjev

Od danes prepoved prodaje razsipnih žarnic

RTV Slovenija - Z današnjim dnem stopa v veljavo uredba Evropske komisije, ki prepoveduje prodajo navadnih žarnic z volframovo nitko z nazivno močjo 100 vatov ali več. (Do prodaje starih zalog jih bo sicer še moč kupiti.) Do konca leta 2012 nameravajo iz prodaje umakniti prav vse klasične žarnice z močjo nad 25 vati, vse skupaj z namenom varčevati z energijo. S tem ukrepom želi EU vzpodbuditi (ali pa morda prisiliti) potrošnike v zamenjavo potratnih žarnic s halogenskimi ali LED svetili, ki porabijo občutno manj energije. Halogena od 25 do 50, LED pa kar do 80 odstotkov manj.

Prihodnjega decembra se bomo poslovili od žarnic z močjo nad 75 vatov, leto pozneje bo letvica pri 60 vatih, septembra 2012 pa pri 25 vatih. Še strožji pogoji bodo veljali leta 2016, ko bodo prepovedali še prodajo manj učinkovitih halogenk razreda C. S temi ukrepi naj bi privarčevali 20 teravatnih ur električne energije do leta 2020 in letno v zrak spustili do 32 ton manj ogljikovega dioksida.

Nemci očitno spremembi niso...

191 komentarjev

EU prepoveduje navadne žarnice

Heise - Na našem forumu že nekaj časa teče debata o klasičnih žarnicah z volframovo nitko, ki se počasi poslavljajo. Evropska komisija je že konec lanskega leta začela postopke za njihovo prepoved, sedaj pa je vse skupaj formalizirano. Kot poroča Heise, so namreč v Bruslju sprejeli dve direktivi za izboljšanje izrabe energije pri gospodinjskih žarnicah, javni razsvetljavi ter osvetljavi v podjetjih in industriji. Prehod bo stopenjski.

Od septembra 2009 ne bo več moč kupiti žarnic, ki bi bile močnejše od 100 W in bi imele izkoristek slabši od razreda C - ker navadne volframove žarnice proč vržejo 95 odstotkov energije, se v to skupino ne bodo mogle kvalificirati. Septembra 2010 bo zgornja meja znižana na 75 W, še leto kasneje pa na 60 W. Od leta 2012 bodo na prodaj zgolj še žarnice razreda C, od leta 2016 pa razreda B (z izjemo halogenk).

Evropska komisija načrtuje do leta 2020 prihranek 20 milijard kilovatnih ur na ta račun, s čimer bo letno v ozračje spuščenega 32 milijonov ton manj...

321 komentarjev