»

Pipin odprti termin: IPCOP

Slo-Tech - V torek 12. aprila ob 19.00 na Pipinem odprtem terminu Gašper Žejn (Kiberpipin krotilec storitvenih strežnikov) predava o namenski distribuciji Linuxa za domače usmerjevalnike.

IPCOP je namenska linux distribucija za usmerjevalnike. Ogledali si bomo zakaj je to distribucija, ki je kot nalašč za vašo domačo mrežo in kako lahko vaš (precej) stari računalnik spet pretvori v zelo koristno zverino. Podpira tudi IPSEC šifriranje, kar pomeni, da lahko z nekaj truda do domačega omrežja dostopate tudi z notebookom, ko boste na letovanju na Bahamih.

Vabljeni!

22 komentarjev

Wind River in Red Hat bosta sodelovala

OSNews - Wind River, eden vodilnih razvijalcev programske opreme, vključene v naprave, kot so mobilni telefoni in tovarniški roboti, ter Red Hat, vodilni ponudnik programske opreme in storitev Linux, sta sklenila zvezo. Skupaj bosta razvila Red Hat Embedded Linux, izpeljanko Red Hat Enterprise Linuxa, ki bo namenjena omenjenim napravam. Wind River, ki razvija tudi svoj (zaprt) operacijski sistem VxWorks, bo gonilna sila pri prodaji novega Linuxa, podrobnosti o deljenju prihodkov, trajanju zveze in datumu izdaje pa še niso znane. Klik!

2 komentarja

Knoppix 3.2

DistroWatch - Zvončki, trobentice, mačice, vijolice in drugi znanilci pomladi so sklenili, da od letos naprej medse sprejmejo novo skupino tovrstnih rastlin. To so distribucije Linuxa, ki so se že v svojem prvem mandatu odrezale odlično in se z zvončki borijo za prvo mesto po številu primerkov. Danes se je na širnih poljih in v gozdovih pojavila distribucija Knoppix 3.2, ki prihaja na plošči CD, iz katere se samodejno zažene in namesti v pičlih dveh minutah. Slovi po odlični podpori strojni opremi, ponuja širok spekter programske opreme, je odličen pripomoček za reševanje nedelujočih sistemov in nudi možnost namestitve tudi na trdi disk. Različica 3.2 prinaša namizno okloje KDE 3.1, OpenOffice.org 1.0.2, Evolution 1.2.1 in druge dobrote.

5 komentarjev

Dame in gospodje, ArkLinux!

več strani - Na mojih policah jih je vsaj 10, v bazi spletne strani DistroWatch jih je trenutno 125 - vsega skupaj jih je morda čez 1000. Govorim seveda o številu distribucij Linuxa - in pred kratkim se je pojavila še ena.

Bernhard "Bero" Rosenkraenzer je bil edini Red Hatov uslužbenec, ki se je ukvarjal z namizjem KDE. V času izida Red Hat 8.0 je podjetje zapustil, ker je po njegovem (in tudi mojem) mnenju zanemarjalo najbolj razširjeno odprto namizje (KDE). Sedaj s kolegi razvija lastno distribucijo Linuxa, ki sliši na ime Ark Linux. Temelji na distribuciji Red Hat različice 7.3 in 8.0, vsebuje najnovejše jedro, uporablja namizje KDE (kdo bi si mislil) in je popolnoma odprta in brezplačna. Cilj majhne skupine prostovoljnih razvijalcev je narediti kakovosten operacijski sistem, ki bo poleg tega slovel tudi s čim bolj preprosto uporabo.

V intervjuju na OSnews.com je ustanovitelj Ark Linuxa nakazal na nekaj inovativnih idej, kako bodo Linux približali neizkušenim uporabnikom. Trenutno so v alfa...

2 komentarja

Mandrake 8.1 beta1

Linux Today - Za vse tiste, ki radi testirate najnovejše stvari, izšel je Mandrake 8.1 beta1. Novosti lahko najdete tukaj (med drugim kernel 2.4.8, Mozilla 0.9.3 in KDE 2.2). Mandrake velja za distribucijo Linuxa z najbolj enostavno namestitvijo in je sploh zelo zelo user friendly. Če imate močan link, ga dobite tule.
Verjetno pa bodo tisti, ki hočejo biti _najbolj_ na tekočem, še naprej vsak dan poganjali Debianov apt-get. Kakšno veselje je imeti vsak dan nov software, bolj svežega od svežih žemljic...

4 komentarji