»

Olajšanje na trgu grafičnih kartic

Slo-Tech - Zaradi rudarjenja kriptovalut so predlani cene grafičnih kartic zbezljale v nebo, dobavljivost pa usahnila. Proizvajalci so se odzvali na različne načine, tudi z namernim upočasnjevanjem rudarjenja na novejših karticah. Sedaj pa se situacija vendarle umirja, ugotavljajo na ComputerBase. Prodaja raste, cene padajo.

Še sredi maja so bile cene AMD-jevih in Nvidiinih kartic za končne kupce trikrat višje od priporočenih maloprodajnih cen. Poldrugi mesec pozneje je situacija drugačna, saj je dobavljivih več modelov, ki so tudi cenejši. Znamenita GeForce RTX 3060 se je v Nemčiji v mesecu dni pocenila z 950 na 640 evrov, kar je sicer še vedno več od priporočene cene 330 evrov. Podobno velja tudi za druge modele, denimo RTX 3070 je s 1500 evrov padla na 1000 evrov. Tudi AMD-jeve kartice so dostopnejše, denimo Radeon RX 6800 je s 1500 evrov zdrsnil na 1050 evrov.

Trend je torej dobrodošel, so pa še vedno vse kartice bistveno dražje od "normalnih vrednosti". Pocenitve so v dobršni meri...

30 komentarjev

Po kriptonoriji cene grafičnih kartic vendarle padajo

Slo-Tech - Potem ko so lani in v začetku tega leta cene grafičnih kartic zaradi rudarjenja kriptovalut letele v nebo, kar je povzročilo veliko negodovanja igralcev iger, se razmere spričo padca tečajev kriptovalut umirjajo. V zadnjem tednu sicer bitcoin beleži močan odboj, a večina kriptovalut še vedno tone, tečaji vseh pa so več kot polovico niže kakor na decembrskem vrhu. Temu z zamikom sledijo tudi cene grafičnih kartic.

Grafična kartica srednjega razreda Radeon RX 570 je pred letom dni stala 200 dolarjev, v začetku tega leta pa je bila več kot dvakrat dražja. Cene se sedaj znižujejo in RX 570 že stane dobrih 300 dolarjev. Tudi pri nas je njena cena tik pod 300 evri, torej je efekt pljusknil tudi čez Lužo. Podobno velja tudi za ostale grafične kartice, ki so...

26 komentarjev

Kar gre gor, mora tudi dol: ether

Vrednost ethra v dolarjih

Slo-Tech - Kriptovaluta ether, ki predstavlja enoto vrednosti v projektu tehnologije veriženja blokov (blockchain) Ethereum, je v zadnjih dveh dneh izgubila 20 odstotkov vrednosti. Kljub popoldanskemu okrevanju za nekaj odstotkov, se na trgu že pojavljajo opozorila, da se je balon dokončno prebodel in da bo v prihodnosti cena še padala. Ether izgublja vrednost že mesec dni, saj je 13. junija dosegel vrh pri tik pod 400 dolarji, danes pa je njegova vrednost med 190 in 200 dolarji. Druga, še popularnejša kriptovaluta bitcoin, je od vrha v začetku junija izgubila skoraj četrtino vrednosti.

Še pred nedavnimi izgubami so kriptovalute še izdatneje pridobivale. Ether je leto začel pri osmih dolarjih, maja pa se je začela eksplozivna rast s 50 dolarjev na 400 dolarjev. To je prvi velik cikel rasti in padca za ether, medtem ko je nekoliko starejši bitcoin že...

71 komentarjev

Nvidia znižala cene grafičnih kartic

Slo-Tech - Tik pred izidom konkurenčnih AMD-jevih Radeonov serije 6800 je Nvidia konkretno znižala cene nekaterih svojih grafičnih kartic, da je ne bi AMD prehitel. Nove cene so nižje za 30 do 90 dolarjev in znašajo:
  • GeForce GTX 460 768MB: 170 dolarjev;
  • GeForce GTX 460 1GB: 200 dolarjev;
  • GeForce GTX 470 1280MB: 260 dolarjev.
Nvidia je potrdila, da bomo pocenitev deležni tudi v Evropi, tako da se bodo poznale tudi v Sloveniji. Dodali so, da gre za trajno znižanje, ki napoveduje spremembe v njihovih prodajni liniji (po domače: izdali bodo nove kartice). Seveda tudi nagajajo AMD-ju, ki bo danes izdal Radeon HD 6870 in 6850.

56 komentarjev

AMD z izgubo, manjšo od pričakovane

vir: CNet
CNet - Posledice recesije še vedno visijo v zraku, kar nekatere družbe čutijo, medtem ko druge ne. Med tistimi, ki posledice v obliki izgube čutijo, je tudi AMD, a stvari niso tako rdeče, kot se zdi na prvi pogled. Izguba, ki je znašala 128 milijonov dolarjev, je manjša, kot so sprva pričakovali. Prihodki so se s približno 1,4 milijarde dolarjev glede na drugo četrtletje dvignili za 18%, a so v primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem padli za 22%. Analitiki so pričakovali prihodke v višini le 1,3 milijarde dolarjev.Po besedah CEOja, Dirka Meyerja, se je dvignilo povpraševanje po procesorjih in grafičnih karticah, ki jih proizvaja AMD. Največji dvig so opazili na Kitajskem, kjer je povpraševanje največje po nekoliko cenejših prenosnikih, nasploh pa narašča povpraševanje po majhnih in varčnih prenosnikih. Prav tukaj pri AMDju računajo, da...

4 komentarji

ATI znižuje cene

X-Bit Labs - NVidia bo čez nekaj dni na CeBIT-u predstavila novi seriji grafičnih kartic. Kot ''odgovor'' načrtujejo pri ATI-ju znižanje cene grafičnih kartic serije X1000. Najzmogljivejši model, X1900 XTX se bo pocenil za okroglih 100 ameriških dolarjev in bo po novem stal 549 dolarjev. Prav tako bosta po sto dolarjev cenejša oba modela X1800 XT, izvedenka s 512 MB spomina bo stala 399 dolarjev, manjši brat s 256 MB pomnilnika pa 299 ameriških.

Poleg pocenitev bo ATI predstavil še dve novi grafični kartici, in sicer težko pričakovano X1800 GTO in model X1800 XL s 512 MB pomnilnika. Slaba novica za vse, ki si manejo roke v upanju na nižje cene je, da so prej omenjene cene le ''priporočene'' cene s strani ATI-ja, različni proizvajalci grafičnih kartic temelječih na ATI-jevih grafičnih čipih oblikujejo cene svojih izdelkov po lastni presoji.

Več o tem v izvorni novici na strani X-bit labs.
Tabelo vseh pocenitev najdete tukaj, na Hartware.net.

5 komentarjev