»

Koliko bodo stale Google mobilne aplikacije v EU

The Verge - Ta teden je veliko prahu dvignila Googlova najava, da bo začel proizvajalcem mobilnih telefonov zaračunavati prednamestitev mobilnih aplikacij, ker je EU od Googla zahtevala, da neha pogojevati njihovo namestitev kot komplet. Sedaj imamo več neuradnih informacij, o kolikšnih zneskih se pogovarjamo.

Najprej razjasnimo, da sta AOSP in Google Apps dva ločena pojma, ki pa skupaj tvorita ekosistem, ki ga poznamo kot Android. AOSP (Android Open Source Project) je operacijski sistem, ki ga Google ponuja pod licenco Apache 2.0. Čeprav ga razvija Google, ni nikakor priklenjen nanj ali povezan z Googlom in njegovimi storitvami. Zato imamo tudi čisto legalne alternativne ROM-e, kot na primer bivši CyanogenMOD ali novi LineageOS. AOSP je in bo ostal brezplačen.

Druga zgodba pa je paket aplikacij...

22 komentarjev

Google se je pritožil na milijardno globo v EU

Slo-Tech - Po pričakovanjih se je Google pritožil na 4,34 milijarde evrov težko globo, ki mu je bila izrečena julija zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave. V torek so vložili uradno pritožbo, potem ko se je bližal iztek 90-dnevnega roka za njeno vložitev.

Komisija trdi, da Google v svojem operacijskem sistemu Android omejuje proizvajalce drugih iskalnikov in brskalnikov. Glavni problem je Googlova zahteva, da proizvajalci na telefone namestijo Chrome in Google Search, sicer ne dobijo polnega dostopa do Google Playa. Slednja spletna tržnica je ključni del ekosistema Android, zato nimajo druge izbire, kako da prednaložijo tudi Chrome in Google Search. To uporabnike pogosto premami v njuno uporabo, ne da bi sploh pomislili...

13 komentarjev

Juncker Googlu zaradi Androida naložil za 4,34 milijarde evrov kazni

Europa.eu - Evropska komisija je tehnološkemu velikanu izrekla finančno kazen v višini 4,34 milijarde evrov. Jean-Claude Juncker in njegova ekipa Googlu očitajo zlorabo prevladujočega položaja na področju operacijskih sistemov za mobilne naprave. Google je po ugotovitvah evropske komisije v Androidu vzpostavil omejitve za proizvajalce pametnih naprav in mobilne operaterje glede izbire internetnih iskalnikov - dolgo časa je bilo možno prek Androida po spletu brskati samo prek Googlovega iskalnika.

Google mora v 90 dneh od izreka kazni odpraviti vse ugotovljene nepravilnosti. V nasprotnem primeru Juncker obljublja, da bodo kazni še višje. Komisija namerava naslednjič kazen naložiti kar krovnemu podjetju Alphabet in sicer v višini do 5% dnevnih prihodkov podjetja.

In kaj...

100 komentarjev

Google se je pritožil zoper milijardno globo v EU

Slo-Tech - Po pričakovanjih se je Google pritožil na visoko globo, ki mu jo je Evropska komisija izrekla konec junija. Zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu iskalnikov je dobil 2,42 milijarde evrov kazni, kar je najvišja kazen za kršitev protimonopolne zakonodaje v zgodovini EU. Google je bil takoj napovedal pritožbo, ki jo je formalno vložil včeraj. Zanimivo je, da Google ni zahteval začasne odredbe, ki bi odložila zahtevo Komisije, da Google preneha sporno prakso, temveč je predlagal spremembe lastnih praks.

Sporna praksa je previsoko rangiranje lastnih storitev za primerjavo cen in podobno, ki jih je Google v iskalnih rezultatih prikazoval više, kot bi bilo to upravičeno glede na njihovo ustreznost. Google je torej svoje storitve izpostavljal bolj kot ostale...

3 komentarji

Google Evropski komisiji predložil načrt za odpravo nepravilnosti

Reuters - Včeraj se je iztekel rok, do katerega je moral Google Evropski komisiji pojasniti, kako bo udejanjil zahteve, ki jih je skupaj z 2,4 milijarde evrov visoko globo zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu iskanja dobil junija letos. Rok za dejansko implementacijo ustreznih sprememb se bo iztekel čez mesec dni, sicer Googlu grozi do pet odstotkov dnevnih prihodkov globe (okrog 10 milijonov evrov dnevno) za vsak dan prekoračitve. Kot kaže, se to ne bo zgodilo, saj je Google predložil načrt, kako bo upošteval zahteve Komisije.

To ni tako samoumevno, kot bi pričakovali in kot Komisija zahteva. Ko je Microsoft leta 2004 dobil podobno zahtevo in jo je ignoriral, ga je štiri leta pozneje zadela globa v višini 899 milijonov evrov. Medtem se Intel še vedno toži z Evropsko...

7 komentarjev

EU Googlu naložila 2,42 milijarde evrov kazni

Slo-Tech - Evropska komisija je Googlu izrekla 2,42 milijarde evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu. To je daleč najvišja globa, ki jo je Evropska komisija izrekla kateremukoli podjetju zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. Najvišja možna kazen je bila sicer osem milijard evrov oziroma 10 odstotkov Googlovih prihodkov v lanskem letu. Google je že dejal, da se bo na odločitev pritožil.

Komisija je po sedem let trajajoči preiskavi ugotovila, da je Google zlorabil prevladujoč položaj na trgu iskalnikov, ko je sistematično favoriziral svojo storitev za primerjavo cen. Google je rezultate iz Google Shopping prikazoval ne glede na njihovo ustreznost, torej ni šlo za "organske" zadetke, temveč umetno promoviranje lastne storitve. Google ima sedaj 90 dni časa, da...

73 komentarjev

Microsoft vlaga pritožbo zoper Google pri Evropski komisiji

CNet - Microsoft je danes zgodaj zjutraj napovedal, da bodo vložili uradno pritožbo zoper Google pri Evropski komisiji, ker Google po njihovem mnenju krši protimonopolno zakonodajo. Priznavajo, da se Google uspešno približuje svojemu cilju, ki je organizacija vseh informacij na svetu, a se pri tem zatekajo k praksam, ki na nepošten način preprečujejo nastanek in razvoj konkurence.

Ker ima Google v Evropi še večji tržni delež kot v ZDA - statistike pravijo, da okrog 95-odstotnega - jim ni ostalo drugega, kakor da vložijo formalno pritožbo. Microsoft priznava, da bo marsikdo v tem videl odseve ironije, saj je navsezadnje redmondski velikan preživel več kot desetletje na bojni nogi z ameriškimi in evropskimi varuhi konkurence, a da so se po temeljitem premisleku...

71 komentarjev

EU razširja preiskavo Googla

The New York Times - Evropska komisija razširja svojo preiskavo Googla, ki jo je začela po pritožbi drugih ponudnikov iskanja konec novembra, poroča Wirtschaftswoche. To je posledica pritožbe, ki sta jo že pred meseci na Nemški urad za varstvo konkurence vložila Verband Deutscher Zeitschriftenverleger in Bundesverband Deutscher Zeitungsverleger e.V. (skupaj združujeta več kot 450 založnikov), ta pa jo je zdaj posredoval v Bruselj, in pritožbe podjetja Euro-Cities.

V pritožbah Googlu očitajo zlorabo prevladujočega tržnega deleža na področju spletnega iskanja, da bi neupravičeno promoviral svoje rešitve tudi na drugih področjih, kot sta navigacija in novice. Preiskava poteka že od decembra, sedaj pa bodo evropske oblasti z upoštevanjem nemške pritožbe dobile še dostop do vseh...

0 komentarjev