»

Si je Google zakuhal svojo Cambridge analytico?

Vir: Flickr

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Osebni podatki več sto tisoč uporabnikov Googlovega družabnega omrežja Google+ so bili med letoma 2015 in letošnjim marcem potencialno ogroženi z razkritjem zunanjim razvijalcem, poroča Wall Street Journal (članek je plačljiv, alternativni vir). Google je novico že potrdil in obenem sporočil, da posledično, sicer ne preveč uspešno omrežje, zapira za običajne uporabnike.

Podatki, ki jih je hrošč zadeval, so omejeni na profil uporabnika, in sicer na ime, e-poštni naslov, poklic, spol in starost. Predstavniki Googla so ob tem povedali, da nimajo dokazov o tem, da bi kak razvijalec sploh vedel za to varnostno vrzel in zlorabil njihov API in, da niso našli nobenega dokaza, da bi bil kateri od osebnih podatkov uporabljen v...

10 komentarjev

Et tu, Gmail?*

The Wall Street Journal - Svetovni mediji so se te dni razpisali o domnevnem Googlovem deljenju vsebine naše pošte. Čeprav smo to vsi vedeli, in čeprav je Google lani zatrdil, da tega več ne bo počel. Razkritje za največjo poštno storitev - Gmail ima 1,4 milijarde uporabnikov - prihaja v neugodnem času, ko je javnost v Evropi in ZDA precej na nogah zaradi brezbrižnega ravnanja z njihovimi osebnimi podatki.

Pa je to res? Da, tako odgovarjajo predstavniki Googla, njihovi zaposleni v našo pošto pogledajo ob izjemnih dogodkih, seveda z našim izrecnim strinjanjem za to priložnost, denimo v primeru prijavljenih zlorab ali hroščev.

Kaj pa tretje osebe? Tudi. Obstaja namreč vse polno aplikacij, ki do Gmaila dostopajo...

27 komentarjev

Nadaljevanje afere Cambridge Analytica hud udarec za Facebook

Slo-Tech - Afera Cambridge Analytica, ki se je začela z razkritjem preiskovalnih novinarjev, kaj vse je istoimensko podjetje počelo s podatki s Facebooka, je v zadnjem tednu dobila nove razsežnosti, ki so tudi v Facebooku povzročile izredno stanje. Channel 4 je objavil videoposnetek, ki so ga pod krinko posneli z izvršnim direktorjem podjetja, v katerem ta "naročniku" (novinarju) razlaga, kako lahko vplivajo na rezultate volitev v Šrilanki. Metode gredo daleč prek podatkovnega rudarjenja in vključujejo prave mafijske prijeme, kot so podkupnine in prostitutke, za publiciteto pa zlahka poskrbijo prek interneta. V Cambridge Analytici so se na posnetke odzvali z besedami, da tega ne počnejo in da s pogovori zgolj preverijo, ali njihovi naročniki nimajo v mislih kakšnih...

45 komentarjev

Google ne bo več bral vaše elektronske pošte

Slo-Tech - Google je brez velikega pompa sporočil, da ne bo več bral elektronske pošte uporabnikov za namene prikazovanja ciljanih oglasov. Doslej so to počeli Googlovi algoritmi, zato so bili oglasi, ki smo jih videvali v brezplačni verziji Gmaila, povezani z vsebino naše pošte. Če smo si pošiljali pošto o počitnicah na tropskih otokih, smo pač videvali reklame zanje.

Spremembe pa ni zahteval Googlov marketinški oddelek, temveč oddelek za storitve v oblaku Google Cloud. Poslovno verzijo Gmaila namreč uporabljajo številna podjetja, prav tako pa najemajo paket pisarniških aplikacij G Suite, ki ima tri milijone naročnikov. Čeprav Google uporabnikom, ki za Gmail plačujejo, nikoli ne prikazuje ciljanih oglasov, so se za spremembo odločili iz praktičnih razlogov. Nekateri...

20 komentarjev

Gmail se skrivnostno vrača na Kitajsko

Financial Times - Po štiridnevnem popolnem mrku Gmaila na Kitajskem je storitev tako skrivnostno, kot je prenehala delovati, spet začela funkcionirati. Dostop je še vedno omejen v enaki meri kot pred popolno blokado, a je vsaj osnovna funkcionalnost omogočena. Kitajska trdi, da je razlog verjetno na Googlovi strani.

Kot je v modernem svetu hiperpovezanem svetu že v navadi, se je novica sprva razširila na družabnih omrežjih, kasneje pa tudi v klasičnih medijih. Skrivnostno in brez pojasnila je povezava do Gmailovih strežnikov prek protokola POP3/IMAP ter SMTP spet mogoča, uporabniki pa so prejeli tudi vso zaostalo pošto, čeprav nekateri še poročajo o manjših zamudah pri dostavi.

Na Googlovem servisu Preglednost informacij lahko vidimo, da se je promet do Gmaila s kitajskih IP-naslovov začel vračati, a še vedno ne dosega preteklih ravni.

0 komentarjev

Gmail začenja prikazovati slikovne oglasne

The New York Times - Oglase je Google v Gmail prvikrat uvedel leta 2004, kmalu po uradni splavitvi storitve Gmail. Takrat je vse skupaj dvignilo velik prahu, ker so bile reklame personalizirane na podlagi elektronske korespondence. Google je zatrdil, da pošte ne bere noben človek, ampak zgolj algoritmi, ki na podlagi prebranega izpisujejo čim bolj relevantne oglase, in vse skupaj se je počasi poleglo. Sedaj se je Google odločil, da je čas za korak naprej pri oglaševanju v Gmailu.

Od 21. januarja testirajo prikazovanje oglasov s slikami (display ads) v spletnem vmesniku Gmaila, ki so kakor...

26 komentarjev