»

ULi dokončno zgodovina

Slo-Tech - Vezni nabor podjetja ULi je bil nekoč precej popularen pri izdelovalcih poceni matičnih plošč. Še posebej pa je nabor navduševal zaradi hkratne podpore tako AGP kot PCIe vodilu, predvsem pa so ULi-jevi južni mostovi, npr. M1575, ATI-ju omogočili, da je prodal vsaj nekaj severnih mostov, saj so bili ATI-jevi lastni (SB450) precej hroščati (nizki I/O prenosi - diski, FW, USB).

Kot veste, je Nvidia pred časom podjetje prevzela in že takrat so napovedali, da bo dobava naborov izdelovalcem matičnih plošč počasi ustavljena. Po poročanju Xbitlabs (via HT4U) so ravno te dni na poti zadnje pošiljke.

Inženirji, ki so snovali te kose silicija, sedaj delajo na Nvidiinih veznih naborih.

7 komentarjev

Konec P4 sporov med Intelom in VIA

X-Bit Labs -

Podjetji Intel Corporation in VIA Technologies sta včeraj objavili, da sta končno podpisali sporazum in se zunajsodno pogodili glede mnogih tožb s strani Intela, ki so VIA obremenjevale neupravičene uporabe Intelovih patentov v svojih čipovjih za Pentium4 procesorje. Skupno so tako odpravili enajst tožb v različnih državah, ki so se nanašale kar na 27 različnih patentov.

Kaj to pomeni za nas? Kakšne bistvene spremembe zagotovo ne, dasiravno so VIA-čipovja za Pentium4 procesorje sedaj uradno požegnana od Intela, kar posledično pomeni, da se bo verjetno več izdelovalcev matičnih plošč opogumilo izdati plošče temelječe na njih. Pričakujemo lahko tudi boljša čipovja, zakaj Intel se je zavezal, da bo VIA dobavljal detajlne informacije o svojih procesorjih, tako da bodo lahko izdelovali karseda dobra čipovja. Več o tem.

7 komentarjev

VIA ogroža

VR - Zone - Kot sem že povedal v eni prejšnjih novic, namerava VIA v naslednjem letu mesečno izvoziti miljon matičnih plošč. Na VR-Zone pa sem zasledil novico, ki pravi, da je zaradi te izjave veliko podjetij začelo VIO jemati kot potencialnega rivala. Nekatera podjetja so že sporočila, da ne bodo izključili možnosti, da bi uporabljali čipovij drugih podjetij, kot je, na primer, SiS. Izdelovalci matičnih plošč so nakazali na to, da bo VIA s svojimi načrti spremenila odnose z ostalimi izdelovalci plošč iz sodelovanja v rivalstvo v bližnji prihodnosti. Do takrat bo morala VIA izdelati izdelke, ki jih bo lahko sama "komercializirala". Viri pravijo, da VIi še vedno ni uspelo oskrbeti svojih OEM partnerjev s komercializiranimi primerki. Trenutni VIini načrti so torej nesmiselni.

0 komentarjev

VIA preplavila trg matičnih plošč?

X-Bit Labs - Novico je velikodušno za nas spisal Morpheus:

Kljub temu, da je bilo prvo narocilo za izdelovanje matičnih plošč firme VIA zelo majhno za celo današnje tržišče (komaj dvajset tisoč kosov), je VIA zelo optimistična glede njene prihodnosti. Po besedah predsednika zbora direktorjev, Cher Wanga, namerava VIA prodati 400 tisoč kosov v novembru (po povprečni ceni 80 zelencev na kos). Pravi tudi, da naj bi do sredine naslednjega leta mesečne pošiljke dosegle že okoli miljon enot! To je ogromna številka tudi za tako velikega izdelovalca matičnih plošč. To leto, na primer, sta to številko dosegli samo dve podjetji: Elitegroup in ASUS. Lansko leto je samo ASUSu uspelo preseč to številko. Tako fantje pri X-Bit Labs kot tudi jaz osebno močno dvomimo, da bo VII to uspelo, tudi če vzamemo vkup njihovo pametno marketinško politiko, velike sposobnosti in nizke cene matičnih plošč.

Kljub vsemu se pa tudi to lahko zgodi. Še posebno zaradi tega, ker je VIA svobodna od problema številka ena večine...

0 komentarjev

Ali izboljšal MaGiK1 performase

X-Bit Labs - Od vseh čipovij za DDR pomnilnik, trenutno na tržišču, je Alijev MaGiK1 najslabši. Sodeč po testih je večkrat ekvivalenten sistemu z navadnim SDRAM-om. Zato so se pri Ali-ju odločili, da ga bodo izboljšali.
Od včeraj naprej namreč Ali razpošilja izdelovalcem matičnih plošč izboljšano verzijo (revision) svojega DDR čipovja. Izboljšali so pasovno širino in še nekaj malenkosti ter, po njihovem mnenju, dosegli, da se MaGiK1 lahko kosa s trenutno najboljšim DDR čipovjem na trgu, AMD-jevim AMD 760.
Novi verziji (revision) je ime B0; prejšna, slabša, se je imenovala A0. Verzija čipa je vidna na North bridge-u. Prvo podjetje, ki bo dobilo B0 je Iwill. Njihova Iwill KA266-R se bo, po 15. juliju, začela prodajati z novo verzijo Ali-jevega čipa. O performasah novega čipovja pa takrat...

0 komentarjev

ASUSa ne bo na jesenskem Comdexu

ASUS - Malce presenetljiva je novica, da se največji izdelovalec matičnih plošč ne bo udeležil jesenskega Comdex sejma. Navsezadnje imajo za pokazati res ogromno novih izdelkov, od matičnih plošč do njihovih zelo cenjenih grafičnih kartic. Namesto tega so se odločili za postavitev "online showrooma", v katerem si lahko ogledate vse njihove novosti. Torej, če vas zanimajo slike in podatki o njihovih najnovejših izdelkih, se le podajte na zgornjo povezavo, na sejmu pa jih boste zaman iskali. No ja... [:\\]

0 komentarjev