»

Najbolj dolgočasen dan v 20. stoletju 11. april 1954

William Tunstall-Pedoe

Telegraph News - Z močjo računalnikov lahko iz množice podatkov izluščimo marsikakšno zanimivost in prav tega se je lotil William Tunstall-Pedoe iz Cambridgea, ki je lastnik podjetja True Knowledge in istoimenskega programa. Na spletu najdemo True Knowledge v obliki iskalnika po podatkih, ki skuša odgovarjati na vprašanja, postavljena v človeškem jeziku (primer, podobnega cilja se je lotil tudi bolj znani WolframAlpha). Tunstall-Pedoe pravi, da gradi učeči se iskalnik, ki bo zmogljiv vir znanja, kjer se bodo shranjevali in obdelovali faktoidi, to so koščki podatkov o ljudeh, krajih, dogodkih, podjetij, in...

14 komentarjev

Ti4200: VisionTek versus Abit

HardOCP - Katero od kartic kupiti, je vprašanje, ki si ga zastavimo pogosto. Če ste se že odločili, da vaša sanjska kartica temelji na procesorju Geforce4 Ti4200, se morate še odločiti med proizvajalci ter količino pomnilnika, ki bo vašo kartico krasila. 128 MB ali 64 MB, dodatki, podpora prikazovanju slike na dveh zaslonih, priloženo kablovje in dodatna programska oprema, in tako dalje... HardOCP je v primerjavo vrgel VisionTekovega Xtasyja (128 MB) ter Abitovega Silura Ti4200 (64 MB). Obe kartici sta po svoje bisera ponudbe, se dobro navijata ter imata dosti dodatkov, ki prepričajo kupca v "pravo" odločitev. Klik za test!

1 komentar

Primerjava Geforceov3 na [H]

HardOCP - Pri HardOCP so se spravili delati enega, za moje pojme, najbolj dolgočasnih primerjalnih testov sploh. Iz primerjave osmih Geforceov3 se da namreč iztisniti zelo dosti, saj preliminarne razlike med končnimi modeli obstajajo - dodatne možnosti, kvaliteta 2D slike, DVI izhod - ampak hitrostne primerjave med raznimi karticami so preprosto brezpredmetne. Prosim lepo - pomnilnik ter GPU pri vseh karticah delajo na isti frekvenci! Tako so se največje razlike vrstile v velikostnem rangu ene same sličice na sekundo. Če vas pa zanima, katera kartica ima največ dodatnih možnosti, katero se da najbolj naviti ter katera je najcenejša, le kliknite. Ampak to bi morala biti tudi glavna tema tega testa.

1 komentar

nVidia Geforce Titanium

AnandTech - Se še spominjate, da je nVidia napovedala nov čip vsakih 6 mesecev? Od izida Geforca 3 je minilo 6 mesecev in čas je za nove kartice, ki so jih tokrat poimenovali Titanium. Novi Titaniumi niso novi čipi, ampak samo nove kartice z drugačno hitrostjo delovanja jedra in pomnilnika. Nekako podobno kot Geforce 2, Geforce 2 Pro in Geforce 2 Ultra.

Nove kartice bodo naslednje:
  • Geforce3 Ti 500
  • Geforce3 Ti 200
  • Geforce2 Ti 200
Geforce3 Ti 500 je nekakšen Geforce 3 Ultra. Jedro deluje s frekvenco 240 MHz, pomnilnik, ki je seveda hitri DDR SDRAM, pa z 250 MHz, torej z efektivnimi 500 MHz. V primerjavi z originalnim Geforcem 3 je hitrost jedra navita za 20%, hitrost pomnilnika pa za skoraj 9%. Napovedane cene te kartice so med 350 in 400 ameriškimi dolarji, kar ustreza ceni med 85 in 95 tolarskih tisočakov.

Geforce3 Ti 200 je podoben Geforcu 2 MX 200, saj ima slabše specifikacije kot Geforce 3, kar pa nVidii omogoča prodajo večjega deleža narejenih procesorjev po nižji ceni. Jedro tiktaka pri...

0 komentarjev

Test trojk

Tom's Hardware - Pri Tom's hardwere so tu pripravili test sedmih GeForce3 grafičnih kartic. Na test so vzeli ASUS V8200 deluxe (tudi na Sergiovem testu), Elsa Gladiac 920, Gainward CARDEXpert GeForce3, Hercules 3D Prophet III, Leadtek WinFast GeForce3 (tudi na Sergiovem testu), MSI Starforce822 in Visiontek GeForce3.
Ker je stric Tom bogat človek, si je lahko privoščil test na dveh različnih platformah. Na Athlon 1200 in Pentium 4 1500. Kartice so morale prestati naporne teste v Quake III Arena, Evolva, MDK2, Aquamark, Quake 3, DroneZ, MBTR, 3D Mark 2000 in 3D Mark 2001.
Ugotovitve? Najboljši pack ponuja ASUS, ker ima veliko dodatne opreme. Najboljše strojno opremljena kartica je Gainward CARDEXpert GeForce3, ki ima ogromno vhodov/izhodov... Najboljša value/performance pa naj bi bila MSI Starforce 822. Poglejte in preberite.

5 komentarjev