»

Patenti za vedno

Yahoo News - Ameriško Ministrstvo za domovinsko varnost jemlje svoje delo precej resno, kar je na svoji koži občutila Stephanie Cox, lastnica trgovine z igračami Pufferbelly Toys. V njeni trgovini sta se zglasila dva agenta tega ministrstva in jo vprašala, če prodaja igračo z imenom Magic Cube. Ukazala sta ji, da naj ta artikel umakne s prodaje, saj bi naj bil ilegalna kopija znane Rubikove kocke, ki je ena najbolj popularnih igrač vseh časov. Seveda sta dosledno preverila, če je res bila igrača umaknjena s prodaje.

Zanimivo pa je, da je lastnica po odhodu agentov poklicala izdelovalca te igrače, kateri ji je omenil da je patent za Rubikovo kocko že zdavnaj potekel in da v njihovi igrači ni nič spornega. V Oddelku za imigracijo in carino pa se branijo s tem, da je glavna naloga njihove agencije zaščita finančnih sistemov države in da ima kršenje avtorskih pravic velik vpliv na ekonomijo. Omenjajo da so poslali agente v trgovino po pritožbi na njihovem centru v Washingtonu.

Stephanie se še pa...

13 komentarjev

Intel demonstriral Pentiuma 4 pri 4.7 GHz

Sillicon Strategies - Sicer le v reklamne namene, a vendarle - 4.7 GHz pošast je bila predstavljena na IDFju (Intel Developer Forum). Hkrati so napovedali splavitev 3.0 GHz verzije s HyperThreading tehnologijo, ki je bila do sedaj rezervirana le za Xeon procesorje.

Vse lepo in prav, v hitrosti Intelu ni para, a za povprečnega računalničarja bo tak procesor še nekaj časa ostal le neuresničena želja. Ah, kaj hočemo...

0 komentarjev

Problemi z Itaniumi

The inquirer - Intel letos res nima sreče. Potem, ko so že mislili, da bodo AMD končno pustili daleč zadaj s predstavitvijo 0.13 mikronskih Northwood procesorjev, se jim je vsa računica zaradi nam neznanih problemov podrla in predstavitev svojih adutov so morali prestaviti na januar, kar je samo voda na mlin AMD-jevcem, ki se z vsakim novim AthlonXP procesorjem že prav nevarno bližajo tudi najvišjim frekvencam, ki jih trenutno zmorejo doseči Intelovi Penitumi4. Vendar pa Intel nima samo težav z najnovejšimi Northwoodi, ampak tudi z Itaniumi in delno s Xeoni. Pri prvih sta kritična predvsem 733 in 800 MHz Itaniuma, ki jih je zelo težko dobiti. Intel vzrokov za pomanjkanje sicer ne navaja, vendar naj bi po nekaterih podatkih šlo za probleme pri izdelavi. Manjše težave ima Intel tudi s svojimi 900 MHz Xeoni, ki so pred kratkim trpeli zaradi pregrevanja, vendar pa jih je le-ta že "popravil". No, procesorji so sedaj sicer dobri, vendar pa tudi njihova dobavljivost ni ravno najboljša. ...

0 komentarjev

Pomanjkanje P4 drugič

The inquirer - Že pred kakšnim tednom dni, smo lahko brali poročila o tem, s kakšnim pomanjkanjem se spopada Intel. Vendar pa so bile to bolj govorice, kot pa uradna novica. No, sedaj lahko potrdim, da je pomanjkanje resnično, saj je to trditevpotrdil celo Intel. Predstavniki so povedali, da so najbolj na udaru 478 pinski procesorji, ki gredo za med (po nekaterih podatkih, naj bi bila najbolj popularna 2 GHz verzija). Intel zagotavlja, da bo pomanjkanje kratkotrajno.
Ko smo že ravno pri procesorjih, moram omeniti še novico glede 900 MHz Xeon procesorja, ki ga je Intel umaknil iz prodaje zaradi problemov s pregrevanjem. Intelovci so probleme rešili in pripravili 900 MHz Xeona za ponovno osvajanje trgovin. 900 MHz Xeoni bodo napadli novembra.

0 komentarjev

Pomanjkanje P4 procesorjev

The inquirer - Čeprav P4 procesorji v prenekaterem pogledu zaostajajo za konkurenco (AMD), so na potrošnike naredili izjemen vtis. To smo lahko opazili v izjemno veliki prodaji matičnih plošč, zadnje čase pa se popularnost odraža tudi v velikem pomanjkanju najnovejših 478 pinskih primerkov in celo 423 pinskih procesorjev, ki so tik pred umikom iz prodaje. Vzroki za pomanjkanje uradno še niso znani. Nekateri sicer namigujejo, da je pomanjkanje procesorjev posledica nizke cene, vendar sam ne verjamem tem trditvam, saj ima Intel težave tudi z zagotavljanjem zadostne količine naborov i845. Izgleda, da vse kaže na to, da ima Intel resne proizvodne težave.
Medtem, ko si Intel beli glavo s tem, kako bo ustregel vedno večjemu povpraševanju po procesorjih P4, pa AMD počasi izgublja bitko, saj je njihova prodaja slabša. Kakorkoli že, Intelovi problemi pomenijo za AMD novo priložnost, da spet malce poživijo svojo že rahlo uspavano prodajo. ...

0 komentarjev

Intelovi strežniški procesorji

X-Bit Labs - Intel je aprila moral odstaviti svoje Pentium III Xeon procesorje z 2 MB predpomnilnika, ki so delovali s frekvenco 900 MHz, zaradi pregrevanja, sedaj pa jih je spet poslal na tržišče. Do sedaj so jih nadomeščali Pentium III Xeon procesorji s taktom 700 MHz, ki so bili na voljo z 1MB ali 2 MB predpomnilnika. Kljub srečnemu koncu za 900 MHz različico, pa se je Intel odločil, da bo pred koncem leta izločil iz prodaje svoje Pentium III Xeone. Zakaj? Intel bo poizkusil namesto P3 Xeonov ponuditi svoje 2MB/4MB L3 Itaniume, ki pa jih bo v drugi polovici leta 2002 nasledil nov procesor s kodnim imenom McKinley. Ker pa so Itaniumi 64 bitni procesorji in ker še vedno kar nekaj aplikacij deluje na 32 bitnih procesorjih, pa bo Intel kot dopolnilo ponudil tudi Fosterje, ki bodo imeli 512KB/1MB L3 predpomnilnika. Ti bodo s proizvodnih trakov začeli prihajati zgodaj leta 2002 z začetno frekvenco 1.6 GHz. Ker pa so predstavitve novih strežniških procesorjev še sorazmerno daleč, pa se bo zaenkrat...

0 komentarjev