»

Podpore za Windows 10 Mobile bo konec, Microsoft priporoča Android ali iOS

Slo-Tech - Letos bo Microsoft uradno ukinil podporo za svoj nesojeni mobilni operacijski sistem Windows 10 Mobile, ki ni uspel prepričati uporabnikov, so sporočili iz Redmonda. Podpora se izteka 10. decembra 2019, Microsoft pa vsem uporabnikom svetuje, da čim prej prestopijo na Android ali iOS. Konec podpore pomeni, da ne bodo več izdajali varnostnih popravkov, čeprav naprave same po sebi ne bodo nehale delovati. Mimogrede - to ni kaj bistveno drugače od nešteto verzij Androida, ki jih proizvajalci telefonov običajno nehajo podpirati že po dveh letih, in odtlej so tudi ti uporabniki brez varnostnih posodobitev.

Microsoftov mobilni operacijski sistem Windows Phone je svojo pot neslavno končal že julija 2017, njegov...

103 komentarji

Windows Mobile, kdo bo tebe ljubil?

Slo-Tech - Minuli mesec je celo Bill Gates v intervjuju za Fox News priznal, da uporablja telefon z Androidom, na katerem pa je sicer precej Microsoftove programske opreme. Pogled na tržne deleže pritrjuje smiselnosti tega početja – Android prepričljivo vodi z 80 odstotki, sledi iOS z 20 odstotki, vsa ostala konkurenca pa se prebije v rang zaokrožitvene napake. Je sploh še prostor za tretjega? Poizkusov je bilo več, od Windows do Firefox OS in BlackBerryja, a nikomur ni prav zares uspelo.

Da Microsoft počasi obupuje nad mobilnim segmentom, je priznal tudi Joe Belfiore, podpredsednik oddelka za Windows. Dejal je, da nove funkcije in podpora strojne opreme za Windows 10 Mobile ni več prioriteta. Še vedno bodo pripravljali popravke, a kaj več od rednega servisiranja ne moremo pričakovati.

Microsoft kot glavni razlog navaja...

205 komentarjev

Windows 10 bo prikazoval obvestila z androidnih naprav

Slo-Tech - Windows 10 bo z novo poletno verzijo dobil vrsto novosti, med katerimi smo že omenjali čisto pravi bash. Če lahko nanj postavijo bash, ni nobenega razloga, da ne bi tudi kakšne funkcionalnosti z Androida. Rečeno - storjeno, in Windows 10 bo dobil obvestila z Androida.

Za uporabo te konkretne novosti bo treba na Androidu namestiti Cortano, ki bo potem tudi na napravi z Windows 10 ne le prikazovala, temveč tudi omogočala upravljanje obvestil. Zgrešeni klici, prejeta sporočila, dregljaji, opomniki in podobno se bodo pokazali na Windows 10, kjer jih bo mogoče tudi utišati, preklicati, odgovoriti nanje itd. Odveč je poudariti, da bo delovala tudi naveza Windows 10 in telefon Windows 10 Mobile, ne bo pa podprt iPhone, ker...

16 komentarjev

Neuradno: Chrome OS in Android bosta eno

The Wall Street Journal - The Wall Street Journal in The Verge sta iz več virov izvedela, da se bosta Chrome OS in Android predvidoma v letu 2017 eno. Prvotne nepotrjeni vesti so bile, da bo Google upokojil Chrome OS in nadaljeval izključno z Androidom, a ju bodo zgolj združili. Rezultat bo torej isti - pametne telefone in prenosne računalnike bo poganjal isti operacijski sistem.

Reči je treba, da je to pravzaprav pričakovano. Tako kot Microsoft zbližuje Windows 10 in Windows 10 Mobile, tudi Google nima več razlogov, da bi Android in Chrome OS ostajala ločena. V resnici imajo dobre razloge za nasprotno, saj bodo z združitvijo lahko trgovino aplikacij Google Play pripeljali tudi na prenosnike, kar je, recimo, Microsoft v Windows 10 že storil. In medtem ko ima Android zavidanja vreden tržni delež, je Chrome OS pribit na 2-4 odstotke, ker...

27 komentarjev

Windows RT bo dobil nadgradnjo, ki ne bo Windows 10

Slo-Tech - Že nekaj časa je znano, da je Windows RT, kakor se imenuje verzija Osmice za arhitekturo ARM, nekakšno slepo črevo, saj njegovi uporabniki ne bodo imeli možnosti nadgradnje na Windows 10. Vseeno pa to ne pomeni, da ne bodo deležni nobene nadgradnje, saj Microsoft za prihodnji mesec načrtuje izid Windows 8.1 RT Update 3, ki bo prinesel manjšo podmnožico dobro it Desetice.

Zdi se, da se pri Windows od leta 1995 vse vrti okrog menija Start, pa če ga aktualni uporabniški vmesnik ima ali ne. Zato ni presenetljivo, da nova nadgradnja prinaša izboljšan meni Start tudi za Windows RT, hkrati pa še prenovljen zaslon za zaklep (lock screen). Podobno je Microsoft poskrbel tudi za uporabnike Windows Phone 7, ki niso mogli nadgraditi na Windows Phone 8; dobili so Windows Phone...

11 komentarjev

Microsoftova Cortana pride na Android in iOS

Microsoft - Iz Microsofta so uradno sporočili, da bo glasovna pomočnica Cortana na voljo tudi na drugi platformah, ne la na lastni, s čimer so potrdili marčevska predvidevanja. Uporabniki Androida bodo Cortano prejeli konec junija, na iOS pa pride pozneje, a še letos. Cortana na Android in iOS prihaja v okviru programa Phone Companion, ki bo vgrajen v Windows 10 in bo poskrbel, da se bo Windows razumel z vsemi prenosnimi napravami, ne glede na operacijski sistem, ki na njih teče.

Microsoft si želi doseči popolno interoperabilnost vseh naprav, pri čemer seveda niso edini. Da jim uporabniki ne bi pobegnili na primer na Applove naprave, je edina pot podpora vseh ali vsaj čim več naprav. In tako bo Windows 10 imel Phone Companiona, ki bo ob priključitvi...

12 komentarjev

Microsoft predstavil Windows Phone 8

CNet - Po napornem petku, ko so v Redmondu predstavili nov operacijski sistem Windows 8 in tablični računalnik Surface, je sledil danes še en naporen dan, saj so obelodanili še Windows Phone 8. Predstavitev se je odvijala na zahodni obali v San Franciscu, tako da je k sreči ni doleta enaka klavrna usoda kot Googlove, ki je moral Nexuse predstaviti skoraj v garaži, saj New York biča hurikan Sandy.

Predstavitev je vodil vodja programa Windows Phone Joe Belfiore. Poudaril je, kaj drugega tako ali tako nismo pričakovali, da je osma verzija Windows Phona revolucionarna in polna novosti, ki bo iz pametnih telefonov napravila najbolj osebne telefone. Microsoft je pri razvoju še posebej sodeloval s pisci aplikacij, ki so na dan izida...

59 komentarjev