»

Novice iz AMD-ja

engadget - V AMDju imajo zadnje dni očitno veliko akcije, saj so najavili izid šestjedrnih procesorjev in novih grafičnih kartic, obenem pa povedali še, kakšno je njihovo finančno stanje.

Šestjedrni Opteroni bodo tako na trg prišli že naslednji mesec, maja, saj s to potezo upajo na dvig prodaje svojih procesorjev in s tem večjega zaslužka. Fizično Istanbul ni skorajda nič drugačen od štirijedrnih Shanghaijev, razen seveda dveh dodanih jeder. Tretjenivojskega predpomnilnika je še vedno 6 MB, kontroler za pomnilnik je še vedno dvokanalni DDR2, procesorji pa uporabljajo Socket F podnožje, kar jih naredi kompatibilne z vsemi Socket F ploščami, ki so na trgu že od leta 2006. Zaradi večjega jedra in 45 nm proizvodnega procesa frekvence seveda ne bodo tako visoke kot pri štirijedrnikih, a to je itak pričakovano.
Obenem AMD ponuja še popust za nadgradnjo strežnikov in delovnih postaj, izdelanih in prodanih že leta 2006, kar je odlična marketinška poteza, ki prikazuje trdoživost Socket F platforme....

18 komentarjev

Lani manj prodanih glasbenih CD-jev

Heise - Ameriška NPD Group, ki skrbi za vse mogoče statistike, je izračunala, da so lani v ZDA glasbeni založniki prodali 17 milijonov manj CD-jev kot leto prej. Padec povpraševanja po CD-jih je bil prisoten v vseh starostnih skupinah, so pa prednjačili najstniki in starejši od 50 let, ki so se najbolj odpovedali srebrnim ploščkom. Do neke mere je nižjo prodajo CD-jev kompenzirala internetna prodaja, kjer se je število kupcev povečalo za 29 odstotkov na 36 milijonov. Kljub temu je skupno število kupcev glasbe upadlo za 13 milijonov, poročajo.

Glavni razlog, ki ga navajajo za slabšo prodajo, je kakopak gospodarska kriza, saj naj bi imeli ljudje na voljo manj denarja za trošenje, kar se tiče zabave. Dodajajo še, da so kupci mnenja, da so cene CD-jev preveč zasoljene. Vprašani so razložili, da imajo raje spletne nakupe glasbe, ker lahko tako kupijo samo všečne pesmi in ne več celih albumov, kot je to slučaj pri CD-jih.

10 komentarjev

Cene procesorjev rastejo

X-Bit Labs -

Hja, žal moramo poročati tudi o takih, za naš žep manj prijetnih novicah. Vojna v Iraku je vplivala namreč tudi na računalniški trg, saj je prodaja novih komponent v ZDA od začetku vojne strahovito padla. Da bi se prodajalci izognili katastrofalnim izgubam, so začeli izdelke iz skladišč prodajati po nižji ceni na t.i. sivem trgu. Sivi trg seveda obstaja že od nekdaj in bo tudi ostal, a ob sedanjih zapletih, ko se je preveč razširil, so podjetja ukrepala.

AMD in Intel sta začela dvigovati cene procesorjev. AMD je tako naprimer zvišal cene večine svojih procesorjev za približno 12 dolarjev že prejšnji teden, danes pa se je efekt pokazal v ZDA. Prav tako bodo morali prodajalci razmisliti o ponovni preučitvi načrtov prodaje, saj kot bo vojna, kot vse kaže, trajala dlje, kot je bilo sprva načrtovano. In prodaja bo padala dlje in globlje, kot so pričakovali. Več o tem.

9 komentarjev

Intel v Q3 z novimi Pentiumi4

The inquirer - Vojna za prevlado na tržišču procesorjev je očitno zopet v polnem razmahu. Medtem ko AMD počasi osvaja izgubljeno s svojimi izboljšanimi Athloni, bo Intel poizkušal pridobiti nove kupce s še hitrejšimi procesorji Pentium4. V tej četrtini bomo namreč ugledali kar tri nove Pentiume4 in enega Celerona. Cene so naslednje in veljajo za nakupe po 1000 kosov:
  • Pentium4 2.8 GHz - $637

  • Pentium4 2.66GHz/2.6GHz - $562

  • Pentium4 2.53GHz/2.5GHz - $433

  • Pentium 4 "Celeron" 1.9GHz - $138

Tisto pravo pa naj bi nas čakalo v četrti četrtini tega leta, ko bo Intel splavil Pentiume4 s frekvenco 3 GHz.

0 komentarjev

Athlon XP se prodaja bolje, kot je bilo pričakovano

X-Bit Labs - AMD je pred kratkim objavil, da se procesor Athlon XP prodaja bolje, kot so pričakovali. Po zadnjih podatkih bodo tako dosegli za 10 % višje prihodke od prodaje procesorjev, kot je bilo predvideno. Na žalost pa vesela novica ne bo bistveno vplivala na poslovanje AMD-ja, saj le-to zaenkrat ostaja v rdečih številkah. Zakaj? Ker se pomnilnik flash, ki je še vedno eden izmed najpomembnejših proizvodov AMD-ja, še vedno ne prodaja in se tudi v prvi četrtini prihodnjega leta ne bo prodajal ravno najbolje. AMD pričakuje izboljšanje šele za drugo četrtino prihodnjega leta, ko bo podjetje spet poslovalo pozitivno.

2 komentarja

AMD z izgubo

The inquirer - AMD je to četrtino končal z izgubo. Razlog zanjo je slabša prodaja in nizke cene procesorjev, ter slabi rezultati pri prodaji pomnilnika Flash, ki še vedno predstavlja enega izmed glavnih virov zaslužka, saj je AMD še vedno eden izmed največjih (če že ne kar največji) proizvajalec tega pomnilnika. Obeti za prihodnost pa niso nič optimistični, saj AMD pričakuje, da bo v četrti četrtini tega leta prodaja še bolj stagnirala.

0 komentarjev

Finančno stanje AMDja

Sharky Extreme - Pred dnevi smo zvedeli slabo stanje Intela, pri AMDju pa je stanje drugačno. V prvi četrtini tega leta so prodali za 1,18 milijarde dolarjev procesorjev, od tega je bilo 125 milijonov dolarjev čistega dobička. To je sicer manj kot pri Intelu, a je to za AMD še vedno zelo dober dosežek, saj je bila prodaja v tej četrtini leta rekordna. Konec koncev je AMD od Intela še vedno dosti manjše podjetje.

4 komentarji